Valikko
Kotimaa

Verotus kevenee, mutta maksaa pitää silti, jos valtion liikenneverkkoyhtiö toteutuu

Jos valtion infrayhtiö toteutuu, asiakasmaksut korvaavat osan nykyisistä veroista.

Liikenne- ja viestintäministeriö tutkii hallituksen toimeksiannosta, voisiko perustettava valtionyhtiö vastata liikenneverkon ylläpidosta ja kehittämisestä. Yhtiö rahoittaisi toimintansa liikenneverkon käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, jolloin osaa liikenteen nykyisistä veroista ja maksuista voitaisiin alentaa tai ne voitaisiin poistaa kokonaan.

Kauppalehden tietojen mukaan nykyisestä autoverosta ja ajoneuvoverosta oltaisiin luopumassa, mutta ministeriöstä kerrotaan, että tieto on ennenaikainen. Autovero ja ajoneuvovero ovat kuitenkin todennäköisiä kohteita, sillä juuri muita vaihtoehtoja liikenneverojen puolella ei ole.

Liikenteen veroista eniten valtiolle tuottavat liikenteen polttonesteiden verot, 2,7 miljardia vuodessa. Ajoneuvo- ja autovero tuottavat yhteensä 2 miljardia euroa.

Lisäksi tieliikenteestä, ajoneuvoista ja niiden huolto- ja korjaustöistä kerätään Trafin arvion mukaan yhteensä noin 3 miljardia arvonlisänveroa. Ratamaksu ja väylämaksut ja juna- ja vesiliikenteen polttoaineiden valmisteverot ovat vaatimattomia.

Valtio siis kerää liikenteestä budjetin katteeksi noin 7,7 miljardia euroa vuodessa.

Valtion talousarvioesityksen mukaan valtio käyttää ensi vuonna liikenneverkon kehittämiseen ja ylläpitoon yhteensä 1,75 miljardia euroa. Liikenteestä kerättävillä veroilla rahoitetaan siis 6 miljardia muita menoja kuin liikenneverkon ylläpitoa ja kehittämistä.

Liikenteen verot ovat kultakaivos valtiolle, mutta verojen muuttaminen on poliittisesti herkkää. Esimerkiksi nykyhallitus keventää autoveroa perussuomalaisten vaatimuksesta, mutta samalla hallitus joutuu nostamaan ajoneuvoveroa saadakseen budjetin tulopuolta nousemaan.

Liikenteen korkea verotus aiheuttaa kauhunväristyksiä suomalaisautoilijoissa. Kuljetusalan ammattilaiset kokevat olevansa jatkuvan riiston kohteena.

Tutkimusten mukaan kansalaiset ovat tyytymättömiä siihen, että liikenteeltä verotettavat rahat eivät riittävästi ohjaudu liikenneverkon kunnostamiseen.

Jos yhtiömalli toteutuu, se pienentää valtion budjetin loppusummaa, koska verotulot supistuvat. Jotta muutos olisi budjetin kannalta kustannusneutraali – kuten lähtökohta on – budjetista poistuisi yhtä paljon liikenneverkon kehittämiseen ja ylläpitoon osoitettavia rahoja.

Jos uusi malli olisi käytössä ensi vuonna, liikenteen verot kevenisivät 1,7 miljardia, koska sen verran valtio liikenneverkkoon käyttää.

Verot kevenisivät, mutta kuluttajan taakka ei. Verot pienenisivät, mutta tilalle tulisivat asiakasmaksut. Ne keräisi uusi yhtiö, joka myös ottaisi vastuun liikenneverkosta. Asiakasmaksujen suuruus säädettäisiin lailla, joten eduskunnalla säilyisi kontrolli hinnoitteluun.

Asiakas maksaisi vain käyttämistään palveluista, mutta muuttujia on paljon. Esimerkiksi tienkäyttömaksu ei voisi olla sama kaupungissa ja maaseudulla, jossa on pidemmät etäisyydet. Hinnoittelulla voidaan myös ohjata kuluttajia hankkimaan vähäpäästöisiä autoja.

Hallituksen toimeksianto on infrayhtiön osalta ainoa poliittinen linjaus mikä toistaiseksi on tehty. Poliittisen päätöksen aika on ensi kevään hallitusohjelman puolivälitarkastelu. Hallituksen esitys infrayhtiön perustamiseksi voisi valmistua vuoden 2018 puolivälissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • autoverotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  7. 7

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  8. 8

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää