Valikko
Kotimaa

Kohta kotikeittiössä voi viljellä nestemäisiä ”marjoja” – VTT:n kasvisolukasvattamo tuottaa superravitsevaa smoothieta

CellPod-laite muistuttaa toiminnaltaan kapselikahvikonetta. Marjaviljelmän maussa on vielä kehitettävää.

Lähitulevaisuudessa marjojen terveyshyödyt voi saada irti ilman metsäreissua ja hirvikärpäsiä. Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittelee nimittäin kasvisolukasvattamoa, jonka avulla tavalliset kuluttajat voisivat kasvattaa ”marjoja” kotikeittiössään.

”Maailmalla on paljon isoja kaupunkeja, joissa tuoreen ruuan saaminen on vaikeaa. Yhä isompi osa ruuasta pitäisi pystyä tuottamaan ilman peltoja. Nyt kasvien hyvät ravintoaineet voisi kasvattaa kotona”, kertoo kasvisolukasvattamohankkeessa mukana oleva tutkija Lauri Reuter VTT:stä.

Kasvisolukasvattamo on nimeltään CellPod. Laitteen ensimmäinen prototyyppi tuottaa jo nyt satoa Espoon Otaniemessä. Toistaiseksi CellPodissa on kasvatettu mesimarjan, lakan ja lillukan soluja.

”Vertaamme CellPodin toimintaa kapselikahvikoneeseen. Kasvisolut ja niiden tarvitsemat ravinteet on pakattu kapseliin, joka pannaan laitteeseen veden kanssa. Laite valaisee solut itsestään ja pumppaa niille ilmaa. Cellpodin käyttäminen on hyvin yksinkertaista, eikä laitteen steriiliyttä tarvitse miettiä.”

Sadonkorjuuhetkellä CellPodista ei kuitenkaan poimita marjoja, sillä laite ei kasvata kokonaisia kasveja vaan erilaistumattomia soluja. Siis sellaisia soluja, jotka eivät vielä tiedä, olisivatko ne marjoja, varpuja vai kasvin lehtiä.

”Lopputuote on solususpensio, joka muistuttaa koostumukseltaan smoothieta. Se on liuos, jossa solut kelluskelevat.”

Reuterin mukaan marjojen nestemäinen olomuoto ei ole ongelma.

”Kuvitellaan, että antaisin sinulle marjoja. Mitä tekisit niistä? Ehkä smoothien?”

Laite siis viljelee ikään kuin kasvin parhaat palat, joissa on mukana olennaiset ravintoaineet. CellPodin marjasoluviljelmissä on myös samantyyppiset ravintoarvot, vitamiinit ja antioksidantit kuin metsästä kerätyissä marjoissa. Reuterin mukaan viljelmät sisältävät myös runsaasti proteiineja, toisin kuin marjat.

”Periaatteessa soluviljelmiä voi tehdä mistä tahansa kasvista. VTT:n tutkimus on keskittynyt pohjoisiin marjakasveihin kuten mesimarjaan ja lillukkaan. Niissä on terveyden kannalta kiinnostavia fenolisia yhdisteitä, kuten flavonoideja. Lisäksi ne kasvavat hyvin.”

VTT on tutkinut kasvisoluja jo pitkään. Niitä on tähän mennessä hyödynnetty esimerkiksi lääketeollisuudessa ja kosmetiikassa. Siellä maku ei ole olennainen tekijä, joten toistaiseksi CellPodin kasvattamat solususpensiot ovat olleet maultaan hyvin mietoja ja neutraaleja.

”Maku on aika mitätön, mutta eivät ne pahalta maistu. Solususpensioilla voi lisätä ruuan ravintoarvoja muuttamatta sen makua. Totta kai haluamme, että CellPodin tuottama sato on myös herkullista, mutta vielä emme ole siinä pisteessä.”

Reuter korostaa, ettei CellPod edes yritä kilpailla metsämarjojen kanssa.

”Marjojen saanti ei ole Suomessa ongelma. On kuitenkin mesimarjan tyyppisiä kasveja, joissa on paljon hyviä ravintoaineita, mutta niiden viljeleminen on vaikeaa.”

Ulkonäöltään CellPodin prototyyppi muistuttaa valaisinta ja se mahtuu keittiönpöydälle.

Ihan lähiaikoina marjasoluja ei kuitenkaan pääse kotikeittiössä kasvattamaan. Reuter arvioi, että CellPod tulisi kuluttajien ulottuville noin 5–10 vuoden kuluttua.

”Tahdomme tehdä laitteesta sellaisen, että se maksaisi saman verran kuin laadukas espressokone.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsämarjat
 • Ruoka
 • kodintekniikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää