Kotimaa

Jääkaappipakastin jämähti postiin kuudeksi viikoksi – tarkkoja tietoja pakettilähetysten myöhästelystä on vaikea saada

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tänä vuonna saanut vajaat sata yhteydenottoa viivästyneistä pakettilähetyksistä.

Kirkkonummelainen Frej Nyholm osti syyskuun alussa Verkkokauppa.comista jääkaappipakastimen, joka Postin oli määrä toimittaa perille. Enimmäisajaksi toimitukselle kerrottiin 23 vuorokautta, ja Nyholm sai kaupasta seurantatunnuksen, jolla saattoi seurata lähetyksen etenemistä. Kun laite näytti siirtyneen myymälästä Postille, lähetys pysähtyi.

”Näimme, että laite oli luovutettu Postille, mutta siitä ei ollut tietoa, missä se oli. Olimme joka päivä kotona odottamassa kuljetusta neljän tunnin ajan”, Nyholm sanoo.

Hän ihmettelee, kuinka kaksi metriä korkea kone on ylipäätään mahdollista hukata.

MTV:n uutiset kertoi keskiviikkona, että useat sen haastattelemat yritykset ovat kokeneet Postin toimitusvarmuuden ailahdelleen viime aikoina.

Paketit ovat kasvava bisnes, josta ei aina ole saatavilla tarkkoja tietoja. Viestintäviraston mukaan pakettilähetysten määrien tilastointi on vaikeaa, ja tiedot perustuvat yritysten ilmoituksiin. Toimijat eivät myöskään kerro tarkkoja määriä myöhästyneistä lähetyksistä.

”Emme pysty kaikkien tuotteiden osalta sanomaan yhteistä keskiarvoa. Ja yksittäisten tuotteiden osalta emme kilpailullisista syistä halua sitä avata”, sanoo Postin jakelujohtaja Juhani Vuola.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto saa pakettien viivästymisistä yhteydenottoja varsin vähän. Vuosina 2013–2016 niitä on ollut asiasanahaun perusteella yhteensä arviolta 200–240, mutta lukua voi pitää vain suuntaa antavana. Määrä kuitenkin näyttäisi olevan hienoisessa kasvussa: tänä vuonna yhteydenottoja on tullut 75.

Postissa Nyholmin tapausta luonnollisesti pahoitellaan. Postin mukaan yksittäisiä ongelmia pakettilähetyksissä on, mutta määrät eivät ole suuria.

”Toimitamme yli 30 miljoonaa pakettia vuodessa. Paketeista 97 prosenttia toimitetaan jo ensimmäisenä päivänä, vaikka palvelulupaus on yleensä 1–3 vuorokautta. [Myöhästymisiä ja katoamisia] on, mutta että onko enemmän kuin aiemmin, niin ei. Yksittäisen henkilön tai firman kokemus voi tietenkin olla toisenlainen, kuten MTV:kin kertoi.”

Vuolan mukaan hämmennystä voi aiheuttaa myös se, että jotkut yritykset lähettävät pieniä tuotteita tavallisessa kirjepostissa, jolloin lähetystä ei voi seurata.

Matkahuollon toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju puolestaan kertoo, että yhtiön palvelujen piirissä olevien liikennöitsijöiden kuljettamista paketeista keskimäärin 98 prosenttia oli perillä luvatussa ajassa.

”Välillä tämä ylitetään, välillä alitetaan.”

”Meillä on muutamia erittäin tärkeä asiakkuus, jotka edellyttävät meiltä 98 prosentin toimitusvarmuutta. Toki myöhästymisiä, rikkoutumisia ja katoamisia tulee”, Oksaharju sanoo.

Matkahuolto kuljetti viime vuonna 11 miljoonaa pakettia.

”Uutena piirteenä [pakettikuljetuksissa] on vuoden puolentoista aikana tullut asiakaspalautusten käsittelyn nopeuttaminen. Aiemmin kiinnitettiin enemmän huomiota vain toimitukseen.”

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.

Pakettibisnes kasvaa arviolta kahden miljoonan paketin vuosivauhtia. Viestintäviraston mukaan kasvava verkkokauppa mutta korostetusti myös palautukset kasvattavat markkinaa. Sen mukaan kehitys tarkoittaa paketteja kuljettaville yrityksille ”merkittävää liiketoimintaa”, kun samaa tuotetta kuljetetaan monessa tapauksessa kahteen suuntaan.

Matkahuollon Oksaharjun mukaan toimialalla vallitsee ostajan markkinat, ja toimitusvarmuus on valikoiva tekijä.

”Esimerkiksi verkkokauppa, jolla on volyymia, voi asettaa vaatimuksia ja laatukriteerejä [toimittajille]. Toimitusaikaan liittyvät asiat ovat tässä suhteessa hyvin tärkeitä.”

Mutta jos kuluttajan yritykseltä ostama tuote katoaa, myöhästyy tai vioittuu pakettilähetyksen aikana, kuka on vastuussa ja kenelle reklamaatio pitäisi osoittaa?

”Kehotamme olemaan lähettäjään yhteydessä. Korvausasioissa myös kannattaa ottaa yhteys lähettäjään. Toki autamme vastaanottajiakin ja keskustelemme heidänkin kanssaan, mutta me olemme sopimussuhteessa lähettäjän kanssa”, sanoo tuotepäällikkö Janne Virtala Postin paketti- ja logistiikkapalveluista.

Käytännössä Posti maksaa korvauksia esimerkiksi verkkokaupoille. Perussääntö tulee tiekuljetussopimuslaista, jota velvoittaa kaikkia alan toimijoita. Sen mukaan rahdinkuljettajan korvausvelvollisuus on 20 euroa tavaran painokiloa kohden, kun lähetys katoaa tai vahingoittuu.

Kuluttajansuojalain mukaisessa etäkaupassa myyjällä on aina vastuu tuotteen kuljetuksesta. Näin ollen kirkkonummelainen Nyholmkin sai Verkkokauppa.comilta rahat takaisin.

Kylmälaite löytyi kuuden viikon kuluttua ostopäivästä Postin logistiikkakeskuksesta. Syytä sille, miksei laite löytänyt perille, Nyholm ei ole saanut tietää.

”Myyjä, eli me olemme vastuussa kadonneista lähetyksistä, jonka me korvaamme täysimääräisesti ostajalle”, kommentoi Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja ja pääomistaja Samuli Seppälä HS:lle sähköpostitse.

Yritys palautti rahat, sillä Nyholm ei halunnut ottaa riskiä, että laite olisi vahingoittunut venähtäneellä matkallaan. Kauppa ei kuitenkaan suostunut hyvittämään rahoja ennen kuin jääkaappipakastin oli löytynyt.

”Asiakas joutuu siis ottamaan vastuun kadonneesta laitteesta”, Nyholm kummastelee.

Harmilliseksi tilanteen teki myös se, että kylmälaite oli tilattu satokautta silmällä pitäen. ”Ei saatu pakastimeen sitä, mitä oli suunniteltu ja hankittukin.”

Toimitusjohtaja Seppälän mukaan kaikilla sen käyttämillä kuljetusliikkeillä esiintyy satunnaisia ongelmia jakelussa. Postin toiminta ei tätä taustaa vasten hänen mukaansa korostu.

Pakettibisnes kasvaa verkkokaupan imussa, ja pakettipalveluissa pelkästään Postilla on ilmoituksensa mukaan tuhansia yritysasiakkaita. Matkahuollon ja R-kioskien pakettipalvelut ovat vakiinnuttaneet asemansa, ja ulkomaanlähetysten lisääntyminen tuo Suomeen yhä enemmän kansainvälisiä jakeluyrityksiä.

”Kilpailu tavarankuljetuksissa on veristä – Matkahuolto, Postnord, Schenker ja muut haluavat tietenkin oman osansa markkinasta. Olemme tietysti kehittäneet palvelujamme”, Postin tuotepäällikkö Virtala sanoo.

Verkon vertaiskauppapaikkojen suosion myötä paketteja lähettelevät myös yksityishenkilöt. HS testasi pakettipostin ripeyttä ja julkaisi tulokset tiistaina.

Paketteja lähetetään yhä enemmän

 Vuonan 2015 Suomessa lähetettiin arviolta 62 miljoonaa pakettia eli noin 10 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2010.

 Kotimaan pakettikuljetuksissa Postilla ja Matkahuollolla on merkittävä osuus kaikista kuljetuksista.

 Postilta poistuu marraskuun alussa yleispalveluvelvoite kotimaan pakettien osalta. Viestintäviraston mukaan pakettipalveluita tarjoaa Suomessa niin moni yritys, että se riittää takaamaan kilpailukykyiset palvelut koko maassa.

Lähde: Viestintävirasto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakettipalvelut
 • Posti
 • Verkkokauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä – HS seuraa

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää