Kotimaa

Kela arpoo työttömistä perustulon kokeilijat – HS kokosi väitteet perustulon puolesta ja vastaan

Kokeilun suurin ongelma on kriitikoiden mukaan se, ettei kokeiltavaa mallia ole koskaan varaa ottaa käyttöön

Eduskunta saa tänään tiistaina eteensä jotakin uutta ja erikoista: hallitus esittää, että Suomessa kokeiltaisiin ensi vuoden alusta lähtien perustuloa.

Tämä tarkoittaa, että Kela poimii ensi vuoden alusta suomalaisista 2 000 hengen joukon, jonka tilille kopsahtaa kokeilun aikana joka kuukausi 560 euroa puhtaana käteen. Kokeilu kestää kaksi vuotta.

Kokeilussa on yksi merkittävä rajaus: siihen voivat päästä mukaan vain työttömät.

Ennen kokeilun aloittamista on täytynyt saada Kelan työttömyysturvaetuutta eli peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Tämä etuus korvataan perustulolla, jonka kokeiluun osallistujat saavat Kelalta ilman tarveharkintaa, ehtoja tai työvelvoitetta.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää, voisiko Suomen sosiaaliturvajärjestelmän uudistaa perustulon kaltaiseksi ja samalla purkaa kannustinloukkuja.

Kokeilun avulla hallitus haluaa tutkia, innostaako perustulo työttömiä ottamaan vastaan esimerkiksi lyhytaikaista työtä, kun perustuloa ei pätkätyön takia menettäisi.

Perustulo on perinteisesti ollut vihreiden ja vasemmiston lempilapsi. Hallituspuolueissa keskustassa, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa kiinnostus on tähän asti ollut vähäisempää. Pääoppositiopuolue Sdp ei ole perustulosta kovinkaan innostunut.

Kokeilu on saanut osin kriittisen vastaanoton, mutta myös kiitosta. HS kokosi keskeiset väitteet kokeilun puolesta ja vastaan. Niitä todennäköisesti kuullaan myös eduskuntakeskustelussa.

1. Kokeilu on epärealistinen

Muun muassa ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara ja Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen ovat kritisoineet koeasetelmaa vääristyneeksi.

Kriitikoiden mielestä nyt tehdään koe, jota ei sellaisenaan voisi siirtää tosielämään. Pääongelma on se, että kokeen aikana koehenkilöiden verotus säilyy nykyisellään. Tällaista mallia ei olisi koskaan varaa ottaa käyttöön.

”Oikeassa” perustulossa on ideana, että jo keskituloiselta perustulo käytännössä verotetaan takaisin valtiolle. Valtiontalous ei kestä muunlaista mallia.

Jos koehenkilö kokeilun aikana työllistyy, häntä verotetaan nykyisellä veroasteikolla ja hän saa sen päälle vielä perustulon. Kokeeseen osallistuvan kannalta malli on varmasti kannustava, mutta koe saattaa antaa liian ruusuisen kuvan perustulosta ja vääristää tuloksia.

2. Kokeilu on liian pieni

Joissakin arvioissa 2 000 hengen otosta on pidetty liian pienenä, jotta kokeilusta saataisiin koko Suomeen päteviä tuloksia.

Kokeilua pohtinutta ryhmää vetänyt professori Olli Kangas Kelasta on kertonut, että yksi syy pieneen otoskokoon on kokeilun pieni budjetti.

Hallitus on varannut tarkoitukseen ensimmäisenä vuonna kolme miljoonaa euroa ja toisena vuonna kokeilun laajetessa seitsemän miljoonaa euroa.

3. Kohdejoukko on liian rajattu

Kokeilussa ovat mukana Kelan työttömyysetuuksia saavat, mutta iso joukko muita perustulon kannalta kiinnostavia ryhmiä jää nyt ulkopuolelle. Näitä ovat esimerkiksi kotihoidon tukea saavat isät ja äidit sekä opiskelijat.

Hallituksen esityksessä kohdejoukko typistyi muun muassa niukan budjetin ja aikataulupaineiden takia.

Jotta tämä hallitus ehtisi nähdä kokeilun tulokset, kokeilu on pakko saada alkamaan ensi vuoden alusta. Oli helpompaa eristää Kelan etuudensaajista yksi perustulon kannalta olennainen joukko eli työttömät.

Osmo Soininvaaran mielestä parempi olisi ollut hakea kokeiluun mukaan vapaaehtoisia ja sitten arpoa heistä osallistujat. Tämäkään asetelma ei olisi ongelmaton, koska silloin mukana olisi valmiiksi aktiivisia ihmisiä, joilla on selvä ennakkokäsitys perustulosta.

4. Ongelmista huolimatta kokeilu on tarpeen

Puolustajien mielestä perustulo jää ikuisesti pelkäksi utopistiseksi puheeksi, jos sitä ei joskus kokeilla.

Kokeilun avulla on mahdollista saada tietoa, miten monen ihmisen työllistymistä perustulo edisti. Perustuloa saavien ryhmää voidaan verrata muihin Kelan etuuksia saaviin työttömiin, eli vaikka koeryhmä on pieni, sillä on kuitenkin suuri verrokkiryhmä.

Vaikka kokeilussa olevaa mallia ei voisikaan suoraan ottaa käyttöön, sen avulla saa arvokasta tietoa ihmisten käyttäytymisestä.

5. Suomi on edelläkävijä

Suomen perustulokokeilu on herättänyt kiinnostusta maailmalla, sillä vastaavia kokeiluja ei ole vielä muualla järjestetty.

Sveitsissä Lausannen kaupungissa on tehty päätös alueellisesta kokeilusta, ja myös Hollannissa on suunnitteilla pienimuotoisia koeasetelmia.

Perustuloa ei ole vielä käytössä missään. Britannian etuuksia ja verovähennyksiä yhdistelevä Universal Credit -järjestelmä muistuttaa joiltakin osin perustuloa.

Suomi tekee nyt uraa uurtavaa tutkimustyötä. Tällainen edelläkävijän maine ei ole koskaan haitaksi.

Mikä kannustinloukku?

 Perustulon yksi tavoite on purkaa kannustinloukkuja.

 Kannustinloukku tarkoittaa tilannetta, jossa sosiaalietuuksia saavan ihmisen ei ole kannattavaa mennä töihin, koska työtulot vähentävät etuuksia, eivätkä käteen jäävät tulot kasvakaan.

 Lyhytkin työsuhde voi lisäksi aiheuttaa katkoja ja viiveitä maksatukseen, jos joutuu turvautumaan uudestaan etuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustulo
 • Sipilän hallitus
 • Kela
 • Sosiaaliturva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

  8. 8

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  9. 9

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  10. 10

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää