Kotimaa

Apteekkarit vastaavat vaatimuksiin lääkemyynnin vapauttamisesta: olemme valmiit kokeilemaan hintakilpailua

Hintakilpailua voisi liiton mielestä määräaikaisesti kokeilla reseptivapailla lääkkeillä. Vaikutuksia tulisi kuitenkin seurata tarkasti.

Apteekkariliitto kertoo olevansa valmis lisäämään apteekkilupien määrää tietyin edellytyksin ja kokeilemaan hintakilpailun tuomista käsikauppalääkkeisiin. Liitto julkaisi torstaina omia ehdotuksiaan apteekkitoiminnan uudistuksista vellovan keskustelun pohjaksi.

Apteekkiala on yksi tarkimmin säännellyistä aloista Suomessa. Viranomaiset päättävät, minne apteekit sijoittuvat.

Esitys on vastaus pitkin vuotta esitettyihin vaatimuksiin kilpailun lisäämisestä apteekkialalla. Sitä vaati viimeksi Sdp:n kansanedustaja Antti Lindtman.

Muutama päivä myöhemmin vihreiden kansanedustaja Antero Vartia kertoi tehneensä lakialoitteen lääkelain muutoksesta. Hän laajentaisi mahdollisuutta hakea apteekkilupaa ja muuttaisi lääkkeiden hinnan määräytymistä.

Vartian ja ekonomisti Mikko Kiesiläisen selvitys havaitsi vuosi sitten, että lääkealan avaaminen kilpailulle vähentäisi lääkemenoja kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Myös Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä on vaatinut lisää kilpailua keinona vähentää lääkemenoja.

Apteekkien verkostoa voisi laajentaa myöntämällä enemmän lupia apteekkien ja sivuapteekkien perustamiseen, Apteekkariliitto esittää.

Nyt apteekin sijaintipaikka on säädelty hyvin tarkasti, esimerkiksi näin Espoon Leppävaarassa:

”Aluetta rajoittaa etelässä suora, joka kulkee Espoon itäiseltä merialueelta Laajalahdesta Turvesuontielle, Turvesuontie, Sinimäentie ja Sinimäentieltä piirretty suora Nihtisillan kohdalle Turunväylälle, Turunväylä, lännessä Stensintie, Kauniaisten raja, Ingaksentie, suora Ingaksentielta Pihlajarinteen länsipuolelta Kehä III:lle ja Kehä III sekä idässä Espoon kaupungin raja.”

Alueella saa toimia kolme apteekkia ja Karakallion sivuapteekki.

Vapaampi sijoittuminen johtaisi siihen, että apteekkeja tulee lisää hyville liikepaikoille mutta ei välttämättä syrjäseuduille, muistuttaa Kuopion yliopiston apteekkiopin professori Riitta Ahonen.

”Kysyin eilen 124 opiskelijalta, olisivatko he valmiita perustamaan apteekin Rautavaaralle tai Tuupovaaraan. Yksikään käsi ei noussut.”

1 800 asukkaan Rautavaara on tullut tunnetuksi Suomen sairaimpana kuntana. Omaa apteekkia siellä ei ole.

Yhdellä apteekkarilla voisi Apteekkariliiton mielestä olla useampia sivuapteekkeja, jopa pieniä ketjuja. Myös esimerkiksi sivuapteekki sairaalan yhteydessä helpottaisi kotiutuvien potilaiden lääkkeiden saantia, liitto esittää.

Ajatus ketjusta oli yllätys lupia myöntävälle Lääkealan tutkimus- ja kehittämiskeskus Fimealle, joka kyseli tiedotustilaisuudessa, mitä etua ketjuista olisi.

Ruotsissa kaksi ketjua omistaa valtaosan apteekeista, Norjassa kolme ketjua.

Hintakilpailua voisi liiton mielestä määräaikaisesti kokeilla käsikauppalääkkeillä. Vaikutuksia tulisi kuitenkin seurata tarkasti.

Käsikauppalääkkeet ovat olleet hintakilpailun piirissä, mutta runsas kymmenen vuotta sitten kilpailu kiellettiin haittojen takia.

”Alennuksiin sisältyy riski, että ne lisäävät lääkkeiden tarpeetonta kulutusta. – – Esimerkiksi särkylääkkeiden terveyshaitat ovat selviä.”

Sairaanhoitajan palveluita tarjoavia apteekin terveyspisteitä voisi lisätä erityisesti siellä, missä perusterveydenhuollon palveluita ei ole.

Hoitaja voisi myös antaa esimerkiksi influenssarokotuksia.

Tarkasti säännelty toimiala

 Apteekkiala on kenties tarkimmin säänneltyä liiketoimintaa Suomessa, koska viranomaiset päättävät apteekkien paikat ja hoitajat.

 Vuosia on keskusteltu siitä, pitäisikö esimerkiksi käsikauppalääkkeitä myydä myös päivittäistavarakaupassa. Tätä ovat kannattaneet etenkin Päivittäistavarakaupan yhdistys ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

 Keskustelu on leimahtanut uudelleen tänä syksynä. Nyt halutaan lisää kilpailua koko apteekkitoimintaan, ei vain käsikauppalääkkeisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apteekit
 • Kilpailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää