Kotimaa

Mitä Lappeenrannassa ajatellaan poliisisarja Sorjosesta? ”Murre särähtää korvaan, mutta se on ymmärrettävää”

Lappeenrantalaiset kehuvat poliisisarjan maisemakuvia. ”Väkivaltaa saisi olla vähemmän”, eläkeläinen Tenho Muukka sanoo.

Lappeenranta

Lappeenranta lipuu suomalaisten silmien eteen Saimaan ylle kohoavana siltana, tuulivoimaloina ja kylminä öisen kaupungin valoina poliisisarja Sorjosessa.

Komeat kuvat hivelevät mieltä Lappeenrannan torilla, jossa on käynnissä perunakauppa.

”Maisemat ovat sarjassa parasta”, sanoo torivalvoja Marja Kultanen.

”Hauskaa on katsoa sitäkin, kun välillä paikat on hullusti kuvattu”, hän nauraa.

Niinpä lappeenrantalaiset ovat panneet merkille, että vaikka sarjassa ajetaan pääkaupunkiseudulta Lappeenrantaan, tuulivoimalat näkyvät matkan varrella.

”Nehän tulevat ajaessa vasta Lappeenrannan keskustan jälkeen Joutsenon kohdalla”, Kultanen huomauttaa.

Maisemat ovat lemiläisen eläkeläisen Tenho Muukan mielestä komeat, mutta rikosten kuvaaminen liian rankkaa.

”Väkivaltaa saisi olla vähemmän”, Muukka toppuuttelee.

Lappeenrantaa kuvataan sarjassa ”pieneksi itäsuomalaiseksi rajakaupungiksi”, ja Venäjän läheisyys korostuu. Pian tätä rajakaupunkia katsoo myös kansainvälinen yleisö. Esitysoikeudet on myyty jo Saksaan, Ranskaan, Belgiaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Suomessa Ylen TV1 esittää sarjaa, josta sunnuntaina nähdään kolmas osa. Ensimmäinen jakso keräsi yli miljoona katsojaa.

Lappeenranta on haistanut sarjan kansainvälisen mainospotentiaalin. Sarjan nimikin kääntyy englanniksi Bordertowniksi eli Rajakaupungiksi.

Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman suunnittelee jo turistikierroksia tapahtuma- ja kuvauspaikoille. Mukaan pääsevät ainakin kaupungintalo ja sen valtuustosali, satama, sarjan vakavien rikosten erikoisyksikön tilat ja kuntosali. Kaupunki viimeistelee lisenssisopimusta, jolla hankitaan luvat tuotantoyhtiö Fisher King Production Oy:ltä.

”Lappeenrannan kaupunginorkesteri voisi soittaa sarjan tunnussäveltä konserteissaan”, Rahman kaavailee.

Kuvissa vilahtelevat lappeenrantalaiset valtuutetut, ja Rahman itse esittää valtuuston puheenjohtajaa. Sorjosen käsikirjoittaja ja ohjaaja Miikko Oikkonen on Lappeenrannasta kotoisin, joten paikallistuntemusta riittää.

Kaupungille on luvassa kosolti mainosta. Maksoiko Lappeenrannan kaupunki näkyvyydestä?

”Emme maksaneet mitään rahallista. Olemme auttaneet järjestelyissä ja antaneet toimisto- ja varastotiloja tekijöiden käyttöön. Lisäksi olemme auttaneet yhteyksien luomisessa kuvauspaikkoihin, avustajien hankinnassa ja mediayhteistyössä erityisesti paikallismedian suuntaan”, Rahman toteaa.

Sorjonen on suomalainen päänavaus nordic noir -tyylilajiin. Se on yhtä tummasävyinen kuin esikuvansakin eli ruotsalaiset ja tanskalaiset rikosdraamasarjat. Ensimmäisissä jaksoissa krp:n rikostutkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) muuttaa Lappeenrannan rauhaan. Pian järvestä löytyy naisen ruumis, ja nuoria naisia Venäjältä Suomeen kuljettava autokauppias murhataan. Saadaan myös ensimmäiset vihjaukset kaupungin päättäjien sotkeutumisesta likaiseen peliin.

Todellisuudessa Lappeenrannan rikostutkijoiden työ on vähemmän hohdokasta kuin fiktiosarjassa.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen esikuntapäällikkö, ylikomisario Leo Peuha tarkasti käsikirjoituksen ennalta sitä silmällä pitäen, voiko poliisi lähteä yhteistyöhön mukaan.

”Ennen kuin myönsimme luvan poliisin virkakaluston käyttöön tarkistimme, ettei käsikirjoituksessa ole mitään liian yliampuvia juttuja, joita poliisin työhön ei oikeasti kuulu. Ei siis ollut kyseessä mikään ennakkosensuuri, emmekä puuttuneet käsikirjoitukseen”, Peuha sanoo.

Sarjassa näkyvät autot ovat oikeita poliisiajoneuvoja, joiden käyttöä valvoi poliisi.

Poliisit kertoivat millainen on teknisen tutkijan salkku, antoi eristysnauhaa ja auttoi selvittämään, minkä kokoisia minigrip-pusseja tulee käyttää.

Kaupunkilaisia sarjassa riepoo ja huvittaa vain yksi asia: murre.

Esimerkiksi rajan yli nuoria naisia suhaava ja murhattuna löytyvä autokauppias Esa Kuparinen (Jaakko Saariluoma) puhuu eteläkarjalaisittain.

Uudenkarheiden autojen keskellä työpöytänsä takana istuvan tosielämän automyyjän Mikko Sunisen mielestä murre ei kulje ihan niin kuin pitäisi. Synninpäästön sarja kuitenkin saa.

”Kyllä se särähtää korvaan. Mutta se on ihan ymmärrettävääkin, tämä ei ole helpoin murre kuitenkaan.”

Uusi rikossarja upposi suomalaisiin

  Käsikirjoittaja ja ohjaaja Miikko Oikkonen aloitti suomalaisen poliisisarjan ideoimisen vuonna 2010.

  Ensimmäisellä tuotantokaudella nähdään 11 osaa, joissa käsitellään viittä eri rikostapausta. Tuotanto maksoi noin kolme miljoonaa euroa.

  Ensimmäinen jakso keräsi parhaimmillaan yli miljoona katsojaa.

  Tuotantoyhtiö sarjan takana on talousvaikeuksissa oleva Fisher King Production.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lappeenranta
 • Matkailu
 • rikossarjat
 • poliisisarja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Paavi puolustaa jälleen siirtolaisia: yksilön turvallisuus menee kansallisen turvallisuuden edelle

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Ainakin yksi kuollut maanjäristyksessä Italiassa

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää