Kotimaa

Suomeen saapui kerralla yli sata syyrialaista – Suomi ottanut suhteellisesti eniten turvapaikanhakijoita EU-ohjelman puitteissa

Turvapaikanhakijoiden siirrot Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin eivät vieläkään suju toivottuun tahtiin.

Lappeenrantaan laskeutui maanantaina tilauslento, joka toi Kreikasta Suomeen kerralla 110 turvapaikanhakijaa. Pääosa tulijoista oli syyrialaisia, mutta joukossa oli myös yhdeksän Syyriassa asunutta palestiinalaista.

”Se oli toistaiseksi suurin ryhmä, mitä on tullut kerralla”, sanoo ylitarkastaja Pekko Vuorio Maahanmuuttovirastosta.

Maanantaina saapuneet turvapaikanhakijat ovat niitä ihmisiä, joita Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan Kreikasta ja Italiasta EU:n yhteisen taakanjakojärjestelmän puitteissa.

Tulijat rekisteröitiin Lappeenrannassa, ja aluksi heidät sijoitettiin Vuorion mukaan Joutsenon vastaanottokeskukseen. Sieltä heidät on tarkoitus siirtää eri puolille Suomea.

EU-maat sopivat viime vuonna, että ne jakavat keskenään 160 000 Kreikkaan ja Italiaan saapunutta turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden siirrot eivät ole sujuneet lähimainkaan EU-komission toivomassa tahdissa, ja järjestelmä on leimattu moneen kertaan tehottomaksi.

Komission mukaan Kreikasta ja Italiasta oli siirretty muihin jäsenmaihin syyskuun 27. päivään mennessä vasta 5 651 turvapaikanhakijaa.

Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka alkoi toteuttaa siirtoja. Muutoinkin Suomi on ollut siirroissa Euroopan mallimaa. Suomeen on siirretty tähän mennessä 862 turvapaikanhakijaa ohjelman puitteissa.

Väkilukuun suhteutettuna Suomi on ottanut Kreikasta ja Italiasta tähän mennessä enemmän turvapaikanhakijoita kuin mikään muu ohjelmaan osallistuva EU-maa. Myös absoluuttisissa määrissä mitattuna Suomi asettuu kärkijoukkoon.

Absoluuttisesti eniten turvapaikanhakijoita on ottanut ohjelman puitteissa Ranska. Sinne oli syyskuun loppuun mennessä siirretty Kreikasta ja Italiasta yhteensä 1 952 ihmistä. Myös Hollanti ja Portugali ovat ottaneet satoja turvapaikanhakijoita.

Suomi jätti äänestämättä, kun EU-maiden sisäministerit päättivät taakanjaosta syyskuussa 2015. Vuorion mukaan Suomi kuitenkin ryhtyi alusta alkaen toteuttamaan siirtoja, koska ne ovat joka tapauksessa sitovia.

Vaikka Suomi on hakenut Kreikasta ja Italiasta turvapaikanhakijoita ahkerammin kuin monet muut jäsenmaat, tilanteen pitäisi ainakin periaatteessa tasoittua myöhemmin. Jäsenmaille on laskettu tietyt kiintiöt, jotka perustuvat muun muassa niiden väestön kokoon ja bruttokansantuotteeseen.

EU-komission laskema kiintiö Suomelle on 2 078 ihmistä. Suomi ei ole täyttänyt kiintiöstä vielä puoliakaan.

Varsinkin Italian pääministeri Matteo Renzi on moittinut muita jäsenmaita äänekkäästi siitä, etteivät ne täytä velvollisuuksiaan.

Kolme maata – Unkari, Puola ja Itävalta – eivät ole ottaneet vielä yhtään ihmistä ohjelman puitteissa. Slovakia oli ottanut syyskuun loppuun mennessä kolme, Bulgaria kuusi, Tšekki 12 ja Kroatia 14.

”Kaikki jäsenvaltiot eivät ole tässä ihan niin mukana kuin muut. Itse kukin voi päätellä, mistä siinä on kyse”, Vuorio sanoo.

Vuorio myöntää, ettei kaikkia luvattua 160 000 turvapaikanhakijaa tulla välttämättä siirtämään. Hänen mukaansa siirtoja on kuitenkin ryhdytty viime aikoina tekemään ”kiihtyvällä tahdilla”.

Lappeenrantaan maanantaina saapuneista turvapaikanhakijoista 64 oli alaikäisiä, joista suurin osa matkusti perheensä kanssa.

”Oli myös muutamia yksin tulleita alaikäisiä ja sellaisia, jotka matkustavat esimerkiksi sedän, serkun tai täysi-ikäisen sisaruksen kanssa”, Vuorio kertoo.

Suomi ei ole vielä antanut sitoumuksia uusista siirroista. Kreikasta on vielä muutama ihminen siirtämättä nykyisten sitoumusten perusteella, ja siirtoja suunnitellaan parhaillaan myös Italiasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää