Kotimaa    |   HS-analyysi

Suomen ”kansallisella turvallisuudella” perustellaan nyt useita lakeja – samalla jyrätään kansalaisten oikeuksia

Kansallinen turvallisuus on noussut vain kahdessa vuodessa keskeiseksi teemaksi useissa lakihankkeissa. Samalla poliittinen johto vakuuttaa kansalle, ettei Venäjä ole uhka.

Kansallinen turvallisuus ja valtion etu ovat nousseet vain kahdessa vuodessa keskeisiksi teemoiksi useissa lainmuutoshankkeissa. Muutosesitykset ovat myös edenneet hämmästyttävän kitkattomasti.

Samaan aikaan kun sote-lain valmistelu on edennyt hitaammin kuin herrain kiiruut, niin hallitus on puskenut vauhdilla eteenpäin lakihankkeita, joissa puututaan kansalaisten oikeuksiin ja lisätään heidän velvollisuuksiaan.

Perusteluna on yleensä ”kansallinen turvallisuus”.

Ja kuitenkin Suomen poliittinen johto vakuuttaa kansalle monesta suusta, ettei esimerkiksi Venäjä ole uhka Suomelle.

Tuorein esimerkki kansalliseen turvallisuuteen vetoamisesta on virkamieslakiin kaavailtu muutos, joka estäisi kymmenientuhansien suomalaisten pääsyn lukuisiin valtion virkoihin, koska heillä on myös toisen valtion kansalaisuus. Vaikka sitä ei ääneen sanota, niin kyse on ihmisistä, joilla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Muutosesityksen luonnoksen perusteluissa lausutaan avoimesti, ettei kyse ole vain yksittäisen ihmisen luotettavuuteen liittyvästä asiasta tai sen kyseenalaistamisesta, vaan sen sijaan laajemmista, kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä seikoista.

”Virkanimityksissä valtion etu olisi katsottava ensisijaiseksi suhteessa yksilön etuun”, huomautetaan perusteluissa.

Joissain tapauksissa hallitus on lähtenyt viemään eteenpäin lakimuutoksia sellaisella vauhdilla, etteivät ministeriöiden virkamiehet ja lausunnonantajat ole tahtoneet pysyä perässä.

Kaksoiskansalaisuuteen liittyvässä lainmuutoshankkeessakin sisäministeriö protestoi kiireellisesti vaadittua lausuntopyyntöä. Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin allekirjoittaman lausunnon lopussa todetaan kuivakkaasti, että ”lausunnoille varattu aika ei ole säädösvalmisteluohjeiden mukainen”.

Liekö kiirehtimisen syy sitten tasavallan presidentin Sauli Niinistön painostus? Hän ihmetteli viimeksi tiistaina, miten hitaasti kaksoiskansalaisuutta koskeva lakimuutokset etenevät.

On helppo löytää muitakin esimerkkejä siitä, miten lainsäädäntöä on parin viime vuoden aikana lähdetty muuttamaan nopeasti valtion turvallisuuden nimissä. Näitä ovat esimerkiksi viime kesänä voimaan tullut muutos asevelvollisuuslakiin ja valmistelussa oleva tiedustelulainsäädäntö.

Asevelvollisuuslakiin tehdyt muutokset kaksinkertaistivat reserviläisten kertausharjoituksien enimmäismäärät ja velvoittivat reserviläisiä tietyin edellytyksin saapumaan pikaisesti kertausharjoituksiin.

Kertausharjoitukseen käskemistä koskevaa kolmen kuukauden minimiaikaa voidaan nyt lyhentää, jos on kyse niin sanotusta sotilaallisen valmiuden joustavasta kohottamisesta. Se, mitä sotilaallisen valmiuden joustava kohottaminen tarkoittaa käytännössä, ei ole juuri herättänyt keskustelua.

Asevelvollisuuslain valmistelun hätäisyyttä kuvaa se, että lakiin yritettiin jopa ujuttaa mukaan Puolustusvoimien komentajalle oikeus kutsua 25 000 asevelvollista välittömästi kertausharjoitukseen. Tämä erikoinen osittaista liikekannallepanoa koskeva kohta poistettiin kuitenkin lausuntokierroksen jälkeen.

Hallituksen tavoitteena on uudistaa kansallisen turvallisuuden nimissä sekä siviili- että sotilastiedustelulainsäädäntö. Molemmat hankkeet ovat edenneet tasaisen varmasti kuin juna.

Kolinaa on syntynyt lähinnä siitä, kun viranomaisille halutaan antaa oikeus tietoverkkotiedusteluun.

Vastustajien mukaan verkkotiedustelun käytännön toteuttaminen voi johtaa siihen, että virkamiehet urkkivat tavallisten kansalaisten asioita. Tästä on tuoreita ja karmaisevia ennakkotapauksia, kun yli sata suomalaista poliisia on tuomittu käräjillä laittomasta tietojen urkinnasta poliisien järjestelmistä.

Vielä onkin avoinna se, millaisen yksityisyyttä kaventavan hinnan kansalaiset joutuvat maksamaan suomalaisen verkkotiedustelun luomisesta.

Kansallisen turvallisuuden ja valtion edun nousu lainsäädännön polttopisteeseen johtuu sekä ulkomaisista että kotimaisista syistä.

Ulkoisista syistä merkittävin on Venäjän käytöksen muuttuminen entistä uhkaavammaksi erityisesti kevään 2014 jälkeen. Tuolloin Venäjän miehitti laittomasti Krimin niemimaan Ukrainassa.

Venäjä on lähestulkoon pakottanut Suomea muuttamaan lainsäädäntöään ja lisäämään panostuksia turvallisuushankkeisiin.

Toinen ulkoinen syy on terroristijärjestö Isisin nousu. Isis perusti kesällä 2014 Irakin ja Syyrian alueelle kalifaatin, jonka puolesta on lähtenyt taistelemaan kymmeniä Suomen kansalaisia.

Erityisesti Pariisin ja Brysselin terrori-iskut ovat nostaneet esiin tarpeen tehostaa tiedustelua.

Kansallisen turvallisuuden korostaminen näkyy myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen keväällä 2015 julkaistussa hallitusohjelmassa. Siinä luvattiin valmistella sisäisen turvallisuuden selonteko, ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko sekä ensimmäistä kertaa myös puolustusselonteko.

Hallituspuolueista erityisesti perussuomalaiset on kampanjoinut näkyvästi maanpuolustuksellisilla teemoilla. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on jo vihjaillut, että tulevassa puolustusselonteossa halutaan kasvattaa Suomen sodan ajan joukkojen kokoa.

Hallitusohjelman helpoimmin toteutettavat kohteet näyttävät olevan niitä, jotka liittyvät kansalliseen turvallisuuteen ja valtion etuun. Samaan aikaan maan poliittinen johto kuitenkin vakuuttaa, että Suomi elää syvän rauhan tilassa eikä sotilaallista uhkaa ole.

Puheet ovat kuitenkin puheita ja kansallinen turvallisuus kansallista turvallisuutta. Teot puhuvat puolestaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvallisuuspolitiikka
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  7. 7

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  10. 10

   Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää