Kotimaa

Zyskowicz on puhunut 220 kertaa, Harkimo nolla – HS selvitti kansanedustajien puheenvuorot täysistunnoissa

Toiset edustajat ovat puheliaampia kuin toiset. Hjallis Harkimo ei puheista välitä. ”Kyselytunnit ovat sitä samaa jankutusta”, Harkimo sanoo.

Eduskunnan puhetilaston kärjessä ovat tutut nimet vuosien varrelta. Vuoden 2016 valtiopäivillä eniten puheenvuoroja on käyttänyt helsinkiläinen Ben Zyskowicz (kok). Toiseksi eniten salin toisella laidalla istuva tamperelainen Pia Viitanen (sd). Kumpikin on puhunut täysistunnoissa yli 200 kertaa tämän vuoden aikana.

Se on paljon, kun mediaani on 37 puheenvuoroa. Mediaani on suuruusjärjestykseen asetetuista luvuista keskimmäinen.

Puheilla perustellaan omaa kantaa ja yritetään todistaa vastapuolen väitteet vääriksi. Hyvä puhe saa yksittäisen edustajan pohtimaan omaa kantaansa. Puheilla haetaan tukea, mutta niillä ei muuteta hallituksen lakiesitysten sisältöä.

Zyskowicz on istunut eduskunnassa vuodesta 1979. Yhdeksän vaalikautta on takana ja kymmenes menossa. Viitasella on menossa kuudes vaalikausi. Hän on istunut salissa vuodesta 1995.

Näillä virkavuosilla osaa metkut ja koukut. Zyskowiczia ja Viitasta yhdistää pelin politiikan osaaminen, terävä mieli ja terävä kieli. He ovat puoluesotureita, jotka älyävät piikittelyn paikan ja käyttävät sen silloin kun se avautuu.

He edustavat poliittisen keskustelukulttuurin populistista osastoa tarjoten koko rahan edestä viihdettä kotisohville.

Terhakka Timo Heinonen (kok) istuu Zyskowiczin vieressä ja kuuntelee oppi-isäänsä tarkalla korvalla. Siinä missä Zyskowicz on puhemiesten lemmikki ja saa puheenvuoron silloin kun tv-kamerat ovat paikalla, Heinonen joutuu puhumaan usein silloin kun muut ovat jo nukkumassa.

Hyvin jäsennelty puhe kajahtelee tyhjille seinille, mutta jää merkintänä pöytäkirjoihin. Neljäs sija puhujalistalla.

”On paljon kansalaisia, jotka oikeasti seuraavat eduskunnan puheita. Minulle tulee joka viikko palautetta salissa käyttämistäni puheenvuoroista”, Heinonen sanoo.

Kiinnostavimmista asioista käydään täysistunnossa nykyisin debatti. Siinä loistavat kokeneet puhujat, jotka osaavat reagoida nopeasti ja tiivistää sanomansa.

Etusijalla puheenvuoroja annettaessa ovat ryhmien puheenjohtajat, valiokuntien puheenjohtajat ja kyseisen asiantuntijavaliokunnan jäsenet.

Pidemmät, etukäteen kirjoitetut puheenvuorot pidetään usein vasta sitten, kun debatti on ohi ja toimittajat lähteneet lehteriltä. Ankeimpia puheenvuoroja ovat ne, joissa edustaja tekee lähinnä kuivakan yhteenvedon lain sisällöstä.

Kun hallituksen lakiesitys tulee saliin, siitä käydään avoin lähetekeskustelu. Lain sisältö viimeistellään valiokunnissa. Kun se palaa saliin mietintönä, siitä puhutaan uudestaan. Tässä vaiheessa asia ei enää muutu, mutta yhä asiasta halutaan puhua.

Kärkikymmenikköön on tunkenut yksi ensimmäisen kauden kansanedustaja, Touko Aalto (vihr), ja yksi kolmannen kauden edustaja, Hannu Hoskonen (kesk).

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Leena Meri on ensimmäisen kauden edustaja ja innokas puhumaan. Hän on sijalla 12 tämän vuoden puheiden pitäjänä. Istuntosalissa Meri on noussut arvostetulle paikalle eturiviin.

”Haluan vaikuttaa ja se on minun tehtäväni. Olen aktiivinen, utelias ja kiinnostunut”, Leena Meri sanoo.

”Jään usein illalla saliin ja kun ilta jatkuu ja käy mielenkiintoiseksi, en pysty poistumaan. Haluan kertoa mielipiteeni.”

Meri osallistuu debatteihin aktiivisesti ja pyytää spontaanisti vastauspuheenvuoroja. ”Jos en ole jonkun asian ekspertti, en leiki sellaista. Yhteiskunnallisia asioita kun seuraat, siinä alkaa muodostua käsitys mikä mihinkin vaikuttaa.”

Ihmiset jotka keskustelua seuraavat, saavat argumentteja puolesta ja vastaan, Meri sanoo. Puheiden määrä on myös viesti hänen äänestäjilleen.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä on sijalla 11, mutta silti mies on lähes tuntematon. Sen sijaan Sdp:n Timo Harakka on kaikille tuttu. Veropolitiikkaan profiloituneena hän saa paljon puheenvuoroja debateissa ja on saanut myös kysyä kyselytunnilla.

Tunnettu on myös Teuvo Hakkarainen (ps), mutta ei puheenvuoroistaan. Monelle ehkä yllätykseksi hän on tänä vuonna pitänyt jo 71 puheenvuoroa eduskunnassa.

Konkariedustajat pysyttelevät hiljaa, ellei ole painavaa sanottavaa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kun puhutaan, silloin Pekka Haavisto (vihr), Pertti Salolainen (kok), Ilkka Kanerva (kok), Seppo Kääriäinen (kesk) ja Erkki Tuomioja (sd) heräävät.

Varsin hiljainen on elinkeinoministeriksi noussut Mika Lintilä (kesk). Tämän vuoden aikana hänellä on ollut asiaa seitsemän kertaa.

Kovan linjan kokoomuslaiset talouskriitikot Juhana Vartiainen, Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat puhujalistan häntäpäässä. Ainoana kansanedustajana, kun puhemiehiä ei lasketa mukaan, Harry Harkimo (kok) ei ole vielä avannut suutaan tämän vuoden puolella.

Toistaiseksi ainoan puheenvuoronsa Harkimo piti vuosi sitten joulukuussa, kun puolusti hallituksen työllisyyspolitiikkaa välikysymyskeskustelussa.

Harkimo ei lintsaa istunnoista, mutta paikalla ollessaan hän pysyttelee vaiti. Harkimo sanoo haluavansa vaikuttaa muulla tavalla kuin istuntosalissa puhumalla.

”Kirjoitan kolumneja kahteen lehteen, olen koko ajan telkkarissa, minulla on erinäisiä projekteja, jotka tulevat pikku hiljaa julkisuuteen, olen radio- ja tv-ryhmässä”, Harkimo luettelee.

Harkimo johtaa työryhmää, jonka pitää vuoden loppuun mennessä selvittää kaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta.

”Jos haluaisin, menisin saliin joku ilta ja puhuisin kymmenen kertaa, että saisin tilastoja paremmaksi. Mutta en tee niin. Minulla pitää olla jotain lisättävää asiaan, en halua puhua siksi, että pitää puhua”, Harkimo sanoo.

”Kyselytunnit ovat sitä samaa jankutusta. Koko syksy on jauhettu samoja juttuja, en näe että minulla on siihen mitään annettavaa.”

”Olen vierastanut sitä, että puhuisin vain puhumisen vuoksi”

Kansanedustaja Sari Raassina (kok) on seurannut politiikkaa läheltä valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä. Nyt hän on kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, mutta silti hän pitää hallussaan jaettua toiseksi viimeistä sijaa puhujatilastossa.

Hän on puhunut tänä vuonna kolme kertaa. Kaksi puheenvuoroa koski kansalaisaloitetta äitiyslaista ja yksi oli ryhmäpuheenvuoro tasa-arvosta.

”En koe sitä vahvaksi tavaksi vaikuttaa. Tykkään tehdä työtä, joka vaikuttaa politiikan sisältöön ja minulla on eri kanavia sen tekemiseen. Politiikan sisällön keskiö ei ole, että saa kirjauksia pöytäkirjaan, vaan kuinka paljon voi vaikuttaa asioihin”, hän sanoo.

”Se kuva, että olisin passiivinen, ei ehkä ole oikea.”

Raassina sanoo, että mikään päätös ei salissa puhumalla muutu, mutta tärkeätä on sekin, että pystyy tuomaan omaa näkemystään esille. Hän ei arvostele niitä, jotka puhuvat paljon. Hän kehuu Zyskowiczin loistavaa satiiria ja kärjistyksiä.

”Itse olen erilainen ihminen. Olen vierastanut sitä, että puhuisin vain puhumisen vuoksi.”

Heinonen puhuu usein ja paljon

Kolmannen kauden kokoomus­edustaja Timo Heinonen puhuu usein ja paljon – puheenvuoroja on tänä vuonna ollut jo 184.

Heinonen määrittelee itsensä yleispoliitikoksi. Puhetta syntyy melkein aiheesta kuin aiheesta ja parlamentaarinen ikäkin on sen verran korkea, että hän myös saa puheenvuoroja ­helpommin kuin ensimmäisen kauden märkäkorvat.

Heinonen näyttää puhemyllyllään kompensoivan sitä, ettei hänen nimensä esiinny koskaan esimerkiksi ministeriarvailuissa.

Heinosen mielestä puhe on olennainen osa edustajan työtä. Hän ei ymmärrä napinpainajia, jotka käyvät ilmoittautumassa ­läsnä oleviksi ja sen jälkeen pinkaisevat muihin menoihin.

Heinonen haluaa tuoda asioista esiin eri puolia ja myös oikoa ­vääriä käsityksiä, joita poliittiset vastustajat joskus puheissaan ­viljelevät. Heinonen ei kirjoita puheitaan etukäteen.

”Olen aika spontaani, laitan korkeintaan muutamia ranskalaisia viivoja.”

Kun Heinonen on vauhdissa, paikalla salissa ei usein ole kuin muutama edustaja. Se turhauttaa, ­mutta ei lannista.

Oikaisu 3.11. klo 11.37: Teuvo Hakkaraisella on tänä vuonna ollut 71 puheenvuoroa, ei 47, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin. Oikaisu 6.11. klo 12.04: Hannu Hoskonen on kolmannen kauden eikä ensimmäisen kauden kansanedustaja, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanedustajat
 • Lainsäädäntö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – Sitten kouluväki päätti vedota päättäjiin

  6. 6

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  7. 7

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  8. 8

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  8. 8

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää