Kotimaa

Optikot haluavat oikeuksia, joita on vain lääkäreillä – tämän tueksi tehty tutkimus törmäsi eettisen neuvoston kritiikkiin

Sote-uudistus lisää valinnanvapautta. Optikot toivovat, että se tuo yksityisille silmäsairaaloille lisää asiakkaita.

Optikot haluavat tulevassa sote-uudistuksessa nykyistä isomman roolin sairauksien etsimisessä. Näe ry eli Näkemisen ja silmäterveyden toimiala (entinen Optinen toimiala) linjaa, että optikot voisivat muun muassa seuloa diabetesta ja silmäsairauksia.

Lisäksi optikoilla pitäisi olla oikeus hoitaa silmien etuosaa samoin kuin sairaanhoitajilla. Heille halutaan myös lääkäreillä nyt oleva oikeus lähettää ihmisiä hoitoon ja määrätä silmälaseja myös niille, joiden silmät on leikattu tai joilla on lääkärin hoidossa oleva silmäsairaus.

”Optikoiden osaamista tulisi hyödyntää nykyistä enemmän”, sanoo Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Sen todistaakseen toimiala käynnisti viime syksynä Tekesin rahoittaman hankkeen, jossa 60 optikkoliikettä tarjosi runsaalle 2 000 asiakkaalle mahdollisuutta osallistua optikon tekemään näöntutkimukseen. He valikoituivat satunnaisesti 20 000 asiakkaan joukosta.

Jos jotakin epäilyttävää heräsi, optikko ohjasi ihmisen silmälääkärille. Sitten verrattiin optikon ja silmälääkärin käsityksiä.

Optikon epäily oli aiheellinen 92 prosentilla diagnosoiduista, ilmeni torstaina julkistetusta loppuraportista.

Oikeaan tautiryhmään optikon epäily osui yli 88-prosenttisesti. Osumatarkkuus vaihteli taudista toiseen: kaihi löytyi yli 93-prosenttisesti, silmänpainetauti glaukooma 75-prosenttisesti.

Ennen kuin hanke ehti valmistua, Sosiaali- ja terveydenhuollon eettinen neuvosto Etene antoi siitä kriittisen lausunnon. Sen mukaan hanke oli tutkimuseettisesti epäilyttävä ja sivuutti terveydenhuollon eettisiä ja potilasturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

”Hankkeessa kerättiin arkaluonteista terveystietoa ja puututtiin ihmisen koskemattomuuteen”, tiivistää Etenen pääsihteeri Ritva Halila.

”Jos kerätään tietoa ilman vertailukohtaa, ei nähdä, mikä on toimenpiteen vaikuttavuus. Uusia menetelmiä ei oteta terveydenhuoltoon tällaisella menettelyllä.”

Tast on eri mieltä. ”Tämä ei ollut tutkimus vaan Tekes-logiikalla toimiva yrityshanke”, hän korostaa.

”Tietoja kerättiin vain tilastollisesti.”

Hanke loi yleisen mallin silmäsairauksien hoitoon. Sen mukaan optikko arvioi näönterveyttä tutkimuksensa perusteella. Jos mitään epäilyttävää ei löydy, hän voi määrätä asiakkaalle silmälasit.

Jos taas löytyy poikkeamia, optikko pyytää lausunnon silmälääkäriltä. Kiireellisissä tapauksissa hän voi lähettää ihmisen suoraan julkiselle tai yksityiselle silmäklinikalle. Nyt lähetteen saa kirjoittaa vain lääkäri.

”Toimiala voisi ottaa lisää vastuuta mallin pohjalta”, sanoo raporttia laatinut projektijohtaja Ossi Numminen Näe ry:stä.

Malli säästää terveydenhuollon varoja ja tuo palveluja lähes jokaiseen kirkonkylään, raportti arvioi.

Hyötyä saisi myös toimiala. Sote-uudistus lisää asiakkaan valinnanvapautta, ja se voisi tuoda yksityisille silmäsairaaloille lisää asiakkaita: kaikki saavat ikääntyessään kaihin, mutta julkisen sektorin kaihileikkauksiin on pitkät jonot.

OIKAISU 7.11.2016 Näe ry:n toimitusjohtajan nimi on Panu Tast, ei Tavast kuten alun perin uutisessa kirjoitettiin.

Silmäsairaudetyleistyvät

 Silmäsairaudet yleistyvät iän karttuessa.

 Silmälääkärit kehottavat käymään lääkärissä viimeistään sitten, kun alkaa tarvita lukulaseja.

 Käytännössä moni käy vain optikon näöntarkastuksessa. Vaikka optikko tunnistaa suuren osan silmäsairauksista, kokemus sairaaloista osoittaa, että tutkimukset voivat herättää sekä turhaa huolta että väärää turvallisuuden tunnetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • optikko
 • silmäsairaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää