Valikko
Kotimaa

Tutkimus: Perussuomalaiset harpanneet oikealle – kaksi kolmesta PS-kannattajasta määrittelee itsensä oikeistolaiseksi

Sipilän hallitus on aatteellisesti yhtenäinen – arvokonservatiivinen ja oikeistolainen. Silti yhdistäviä asiakysymyksiä hallituspuolueiden kannattajilla on vain vähän.

Vasemmisto–oikeisto -jako on syventynyt äänestäjäkunnassa 2000-luvulla ja erityisesti kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Oppositiopuolueista vasemmistoliiton, Sdp:n ja vihreiden äänestäjäkunnat ovat vasemmistolaistuneet.

Hallituspuolueista etenkin perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat ovat puolestaan oikeistolaistuneet.

Näin kertoo maanantaina julkistettu ajatuspaja E2:n tutkimus. Ville Pitkäsen ja Jussi Westisen tekemä tutkimus on nimeltään Miksi hallitukset kompuroivat? Tutkimus puolueiden kannattajien näkemyseroista.

Tutkimuksen mukaan eduskunnan oikeistolaisin puolue eli kokoomus ja vasemmistolaisin puolue eli vasemmistoliitto ovat nyt äänestäjäkunnaltaan kauempana toisistaan vuosikymmeniin.

Polarisaatio vasemmisto–oikeisto -akselilla on nyt suurempaa kuin 1970-luvun lopulla tai 1990-luvun lamassa, tutkimuksessa todetaan.

Suurin aatteellinen muutos on tapahtunut perussuomalaisten äänestäjäkunnassa. Puolueen kannattajat sijoittuivat vuosina 2007 ja 2011 poliittiseen keskustaan, mutta vuonna 2015 perussuomalaisten äänestäjäkunta oli siirtynyt jonkin verran oikealle.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten kannattajat kuitenkin ovat suorastaan harpanneet oikealle.

Keväällä 2016 tehdyn kyselyn mukaan perussuomalaisten kannattajakunta oli kaikista eduskuntapuolueista toiseksi oikeistolaisin. Kyselyn mukaan 70 prosenttia perussuomalaisista sijoitti itsensä oikealle.

E2:n raportissa arvioidaan, että viimeisen vuoden aikana tapahtunut perussuomalaisten harppaus oikealle johtuu osin siitä, että vasemmistolaiset duunarit ovat palanneet perussuomalaisista Sdp:hen.

”Perussuomalaisiin on jäänyt jäljelle vain ydinkannattajajoukko”, raportissa todetaan.

Perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa 17,6 prosentin ääniosuuden, mutta vaalien jälkeen kannatus on painunut kyselyissä alle 10 prosentin.

Tutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannatus on hajonnut moneen suuntaan. Syynä on tyytymättömyys leikkauksiin sekä demokratian toimivuuteen.

Eniten perussuomalaisista on siirtynyt äänestäjiä Sdp:hen. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttoon erityisen kriittisesti suhtautuvia perussuomalaisten kannattajia on kuitenkin siirtynyt äänestämättömiin. Tai sitten kannattamaan eduskunnan ulkopuolisia puolueita.

Vuoden 2015 vaalitutkimuksessa noin puolet perussuomalaisten kannattajista oli samaa mieltä väittämästä ”Suomen talouden tasapainottamiseksi on leikattava julkisia palveluita”

Vasemmistoon siirtyneet PS-äänestäjät ovatkin ilmeisesti isolta osin niitä, jotka eivät hyväksy julkiseen sektoriin kohdistuvia säästöjä.

Tutkimuksen mukaan perussuomalaisille lojaaleista kannattajista 62 prosenttia pitää julkiseen sektoriin kohdistuneita säästötoimenpiteitä perusteltuina. Vasemmistoon ja vihreisiin siirtyneistä näin ajattelee vain 28 prosenttia vastaajista.

Keskustalaisista itsensä sijoittaa oikealle 68 prosenttia, vasemmalle 5 prosenttia ja poliittiseen keskustaan 27 prosenttia. Tutkimuksen mukaan keskustan kannattajien sijainti on pysynyt kutakuinkin samana koko 2000-luvun ajan.

Kokoomuslaisista lähes kaikki eli 97 prosenttia mieltävät itsensä oikeistolaiseksi. Tutkimuksen mukaan kokoomus on siirtynyt 2000-luvulla jonkin verran oikealle.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 4 705 suomalaista. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelilla 15.–21.3.2016.

Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin 2000-luvun eduskuntavaalitutkimusaineistoja. Kysymyksenasettelusta, analyyseistä ja tutkimusraportista vastasi E2.

Kyseinen ajatuspaja on lähellä keskustaa.

Kiinnostavaa tutkimuksessa on myös havainto siitä, että nykyinen keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus on aatteellisesti yhtenäisin kaikista mahdollisista enemmistökoalitioista.

Hallituspuolueiden kannattajat ovat pääosin oikeistolaisia ja arvokonservatiivisia.

Aatteellisesta yhtenäisyydestä huolimatta yhdistäviä asiakysymyksiä hallituspuolueiden kannattajilla on silti yllättävän vähän. Tutkimuksessa tarkasteltiin 50 eri asiakysymystä ja niistä vain viisi yhdistää hallituspuolueita.

Hallituspuolueiden kannattajia yhdistää säästöjen ja paikallisen sopimisen tukeminen sekä maanpuolustushenkisyys. Lisäksi he haluavat rajoittaa Suomen globaalia vastuuta ja katsovat, että Suomi on ollut liian innokas toteuttamaan ympäristöja ilmastotavoitteita.

Erimielisiä hallituspuolueiden kannattajakunta on esimerkiksi EU-politiikasta, Venäjä-suhteista, maahanmuutosta, aluepolitiikasta ja työurien pidentämisestä.

Tutkimuksen mukaan vasemmistoliiton ja Sdp:n sekä myös vihreiden kannattajakunnat ovat vasemmistolaistuneet. Vihreiden kannattajista 69 prosenttia sijoittaa itsensä vasemmistoon. Vain 19 prosenttia vihreistä pitää itseään oikeistolaisena.

Vihreiden kannattajat ovat siis selkeästi vasemmalle kallellaan, vaikka puolue on perinteisesti ollut haluton haluton asemoitumaan vasemmisto–oikeisto-ulottuvuudelle.

Tutkimuksen mukaan vihreät eivät ole koskaan aiemmin olleet niin vasemmistolaisia kuin nyt.

Kolmea oppositiopuoluetta yhdistää siis aiempaa enemmän vasemmistolaisuus ja liberaalius. Silti tutkimuksessa muistutetaan, että punavihreä blokki ei ole sekään yhtenäinen. Ne ovat erimielisiä monista asiakysymyksistä siinä missä hallituspuolueetkin.

”Hallituksen leikkauspolitiikan vastustaminen on ainoa asia, joka selkeästi yhdistää pääoppositiopuolueiden kannattajia”, e2:n tutkija Jussi Westinen toteaa.

Tutkimuksessa todetaan, että puolueiden kannattajien toiveet on hyvin vaikea yhteen sovittaa kaikissa enemmistöhallitusvaihtoehdoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää