Kotimaa

Tampere rakentaa raitiotien: valtuusto päätti asiasta selvin äänin 41–25

Rakentaminen alkaa ensi vuonna, ensimmäinen osuus valmistumassa 2021.

Tampere

Tampereen valtuusto päätti myöhään maanantaina hyväksyä ratikan rakentamisen kaupunkiin.

Päätös tehtiin valtuustossa selvin luvuin 41–25. Aiemmin pelättiin, ettei istunto olisi maanantaina riittänyt, vaan että asian puiminen olisi jatkunut tiistain puolelle.

Valtuuston ylimääräinen kokous alkoi viideltä ja asialistalla ei ollut muita asioita kuin ratikkapäätös. Kaksi viikkoa sitten useiden tuntien väännön jälkeen valtuusto jätti asian pöydälle, joten nyt päättäjät olivat jälleen saman asian edessä. Mikään itse hankkeessa ei tämän kahden viikon aikana muuttunut.

Lue täältä, kuinka valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sd) ohjasi maratonkeskustelua kaksi viikkoa sitten.

Jos valtuutetut olisivat halunneet jättää asian taas pöydälle, se olisi vaatinut valtuutettujen enemmistön.

Suunnitelmien mukaan raitiotien ensimmäisen osan kokonaisbudjetti on lähes 239 miljoonaa euroa. Valtio tukee kaupungin mukaan hanketta 71 miljoonalla eurolla.

Valtuusto aloitti käsittelyn vartin yli viisi. Puheenvuoroja pyydettiin valtavasti ja heti alustavissa repliikeissä toivottiin, että nyt olisi myös päätöksen aika. Päätös tuli viimein hieman ennen yhtätoista illalla.

Iltayhdeksän jälkeen näytti siltä, että edessä on vielä pitkä ilta, ellei siis peräti yö. Puheenvuoroja pyydettiin yksi toisensa perään eikä niiden määrää rajoitettu. Jokainen sai nyt puhua niin monta kertaa kuin halusi ja puheenvuorot toistivat samaa kaavaa. Yksi valtuutetuista jopa totesi, että aikoo puhua ”kunnes kannetaan ulos”, muutama muu toivoi taas aikalisää hankkeeseen.

Moni varsinkin vastustajista halusi puhua toistuvasti, muutama lopetti puheensa sanoen että jatkaa pian.

Yksi ensimmäisistä puhujista oli Jaakko Mustakallio (vihr) jonka mukaan ratikka on erinomainen kaupunkikehityksen väline, mutta myös elvytyspiikki ja työllisyystoimi työttömyyden riivaamassa kaupungissa.

Valtuutettu Mikko Aaltonen (vas) sanoi, että hänen valtuustoryhmänsä on valmis päätökseen kannattaa ehdotusta yksimielisesti. Positiivisia seikkoja hankkeessa on hänenkin mukaansa juuri työllisyysvaikutus.

”Eiköhän päätetä pitää puheet lyhyenä ja päätetä rakentaa Tampereelle ratikka”, Aaltonen tiivisti.

Ratikkaa vastustava Lassi Kaleva (ps) puolestaan sanoi olevansa yhä ehdotuksensa takana, jonka mukaan virkamiehet ja puolesta äänestäneet valtuutetut olisivat henkilökohtaisessa vastuussa ratikan budjetin mahdollisista ylityksistä. Ratikan hinta nimenomaan tuntui muutamia muitakin kommentoijia kummastuttavan ja pelottavan.

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen (kesk) esimerkiksi muistutti, että kaupungin taloustilanne on ollut miinusmerkkinen jo vuosia. Hän kysyikin, millä rahalla ratikka rakennetaan. Mitä sitten tehdään, jos kustannukset nousevatkin yli arvioidun, hän kyseli.

Myös Terhi Kiemunki (ps) epäili ratikan ekologisuutta ja uskoi sen tuovan vain valtavan velkataakan. Ulla-Leena Alppi (vas) sen sijaan uskoi ratikan auttavan iäkkäitä ja lapsiperheitä sekä nimenomaan vähentävän yksityisautoilua.

Yksi eniten huomiota herättänyt argumentti kuultiin kristillisten Satu Sipilältä, joka kertoi, että ratikkaa voidaan käyttää itsemurhiin ja sen äänettömyys ja väritys tekevät siitä vaarallisen.

Useiden puheenvuorojen jälkeen voi tilanteen tiivistää niin, että vastustajat uskoivat ratikan olevan liian kallis taloudellinen katastrofi, joka hyödyttää vain osaa kaupunkilaisista. Puolustajat taas korostivat ratikan merkitystä kaupungin tiivistymiselle eli asuntojen rakentamiselle raitiotien varteen. Puolustajat sanoivat sen olevan myös positiivinen imagotekijä kaupungille.

Vastustajat myös kyselivät toistuvasti sähköbussien perään, joiden he uskovat olevan ratikkaa halvempi ja parempi vaihtoehto.

Yleinen arvio ennalta oli, että ratikkakanta voittaa valtuustossa niukasti. Näin sanoivat niin HS:n haastattelemat asiantuntijat kuin myös Aamulehden keräämät ennakkotiedot.

Ratikan rakentaminen alkanee ensi vuoden alussa useassa eri kohdassa Hervannan ja keskustan välillä. Liikennöinti ensimmäisellä osuudella alkaisi vuonna 2021, ja raitiovaunut kulkisivat Hervannan ja Pyynikintorin sekä Taysin ja keskustan välillä.

Tampereelle on puuhattu ratikkaa ennenkin. 1910-luvulla suunnitelmat esti sota. Lue täältä HS:n artikkeli aiheesta.

Tällä liukurilla voit vertailla Helsingin ratikoita Tampereen mahdollisesti tuleviin ratikoihin.

Ratikka kolistelisi vuonna 2021

 Raitiotien rakentaminen alkaa Tampereella useasta kohdin jo ensi vuonna.

 Ensimmäiseksi on valmistumassa osuus Hervannasta keskustaan vuonna 2021, toinen osa keskustasta länteen sen jälkeen.

 Vaunut Tampereelle on määrä tilata Transtechilta Otanmäestä. Tehdas aikoo tehdä niistä myös vientituotteen.

 Tampereen ratikan vuoroväli on 7,5 minuuttia. Ratikan nopeus on enimmillään 70 kilometriä tunnissa, ja vuoroväli arkisin 7,5 minuuttia.

 Vaunuun mahtuu 240 matkustajaa.

 Varikko on tulossa Hervantaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raitioliikenne
 • Tampere
 • Joukkoliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää