Valikko
Kotimaa

Lennokit aiheuttaneet Suomessa läheltä piti -tilanteita lentokoneiden kanssa – lentäjäliitto vaatii lennättäjille pakollista koulutusta

Liikennelentäjien ammattijärjestön mukaan kauko-ohjattavien lennokkien yleistyminen uhkaa lentoturvallisuutta. Trafista kerrotaan, että läheltä piti -tilanteita on ollut muutamia.

Suomen Lentäjäliitto vaatii tarkempaa sääntelyä ja valvontaa kauko-ohjattavien lennokkien lennättämiseen. Liiton turvatoimikunta julkaisi maanantaina tiedotteen, jonka mukaan kuluttajille myytävien multikopterien ja muiden laitteiden yleistyminen uhkaa jo lentoturvallisuutta.

Lentäjäliitto vaatii pakollista koulutusta tai lupakirjaa lennokkien lennättäjille. Lisäksi liitto haluaa, että ammattilaisten käyttämien ilma-alusten lisäksi myös harrastelennokit täytyisi rekisteröidä kaikkein pienimpiä leluja lukuun ottamatta.

Tiedotteessa vaaditaan myös muun muassa lisää voimavaroja lennokkien valvontaan sekä lennokkeihin ohjelmoituja rajoituksia, jotka estäisivät niiden käyttämisen tietyillä alueilla, kuten lentokentillä.

Kauko-ohjattavien kopterien ja lennokkien lennättäminen harrastusmielessä on yleistynyt viime vuosina, ja laitteita voi ostaa kuka tahansa. Liiton turvatoimikunnan puheenjohtajan Petri Pitkäsen mukaan tämä on johtanut tietämättömyyteen ja piittaamattomuuteen lennättämistä koskevista määräyksistä.

”Halpojen kauko-ohjattavien koptereiden kautta on tullut tietynlainen kulttuurin muutos. Aikaisemmin lennokkitoimintaa harrastettiin kerhotoimintana, jossa ymmärrys siirtyi ikään kuin sukupolvelta toiselle”, Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan Euroopan tasolla on ollut yhä enemmän läheltä piti -tilanteita, joissa harrastajalennokit ovat häirinneet matkustajakoneita. Lentäjäliitto kaipaa myös lisää tutkimustietoa siitä, millaisia riskejä liittyy pelastushelikoptereiden ja lennokkien tai miehittämättömien ilma-alusten mahdollisiin yhteentörmäyksiin.

”Euroopassa on esimerkkejä, että pelastustehtävä on joutunut keskeyttämään, kun [harraste]kopteri on ollut väärässä paikassa”, Pitkänen sanoo.

Harrastajien lisäksi liitto on huolissaan kaupallisista toimijoista, jotka rikkovat määräyksiä tai eivät tiedä niistä. Pitkäsen mukaan valtaosa ammattilaisista kuitenkin ”tietää mitä tekee”.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylitarkastaja Tomi Salmenpää arvioi, että nykyinen sääntely on yleisesti ottaen ajan tasalla.

Viraston tietoon on tullut muutamia läheltä piti -tyyppisiä tapauksia multikopterin ja matkustajakoneen tai pienkoneen välillä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla tehtiin kesäkuussa ilmoitus, jonka mukaan kiitotietä lähestyneestä matkustajakoneesta oli havaittu lennokki noin 50–60 metrin päässä koneesta.

Porissa lokakuussa 2015 tehdyn ilmoituksen mukaan yleisilmailukoneen lentäjä joutui laskeutuessaan väistämään multikopteria, joka oli arviolta 2–3 metriä lentokonetta alempana ja noin 10 metriä vasemmalla.

Lisäksi Trafiin on tullut ”jonkin verran” ilmoituksia koptereista, joita on lennätetty liian lähellä esimerkiksi lentoasemaa.

”Olemme pyrkineet reagoimaan niihin tapahtumiin, joita meidän tietoisuuteemme on tullut. Valitettavasti käyttäjien määrän lisääntyessä on oletettavaa, että myös tapahtumien määrä todennäköisesti lisääntyy”, Salmenpää kertoo.

Trafi antoi viime vuonna kauko-ohjattuja ilma-aluksia ja lennokkeja koskevan määräyksen, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Salmenpään mukaan tulossa on ”parannuksia”, mutta ei radikaaleja muutoksia tai lennokkiharrastusta koskevia kiristyksiä.

Lisäksi Trafissa sorvataan parhaillaan uusia ilmailumääräyksiä, jotka ovat linjassa Euroopan lentoturvallisuusvirasto Easan asetuksen kanssa. Myös tämä säännöstö on vielä työn alla, eikä Salmenpää avaa sitä tarkemmin.

Lentoturvallisuuden lisäksi lennokkien yhteydessä on käyty keskustelua multikoptereihin usein kiinnitetyistä kameroista ja niiden käyttämisen pelisäännöistä. Ruotsissa korkein hallinto-oikeus luokitteli tänä syksynä kopterikamerat luvanvaraisiksi valvontakameroiksi.

Lennokkeja koskevia sääntöjä

 Miehittämättömillä ilma-aluksilla tarkoitetaan lentotyössä käytettäviä ilma-aluksia, joiden mukana ei ole ohjaajaa. Jos tällaista ilma-alusta lennätetään harrastus- tai urheilumielessä, sitä kutsutaan lennokiksi.

 Lennokkeja saa pääsääntöisesti lennättää alle 150 metrin korkeudella ilman ilmatilavarausta. Lentokentän lähellä luvaton lennättäminen on kielletty yli 50 metrin korkeudessa tai alle viiden kilometrin säteellä kiitotiestä.

 Myös lennättäminen esimerkiksi ydinvoimaloiden tai joidenkin puolustusvoimien alueiden lähellä on kielletty.

 Harrastelennokkia ei saa lennättää yleisön päällä.

 Lennokin on oltava koko ajan ohjattavissa niin, että lennättäjä pystyy huomaamaan mahdolliset esteet ja väistämään niitä.

 Lisäksi lennokin lennättämiseen pätevät muun muassa yksityisyydensuojaa, kotirauhaa ja vaaran aiheuttamista koskevat määräykset.

Lähde: Trafi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmailu
 • Suomen Lentäjäliitto
 • Lennokki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää