Kotimaa

Ostaisiko asunnon vanhasta valtuustosalista? – Suomen tyhjät kunnantalot odottavat uutta käyttöä

Pohjan entiseen kunnantaloon tehtiin 27 asuntoa. Suomen kunnilla on jopa tuhansia rakennuksia, joille pitäisi löytää uudet käyttäjät.

Raasepori

Pohjanpitäjänlahti siintää Maikki von Hellensin olohuoneen suurista ikkunoista. Kuusi metriä korkeaan loft-asuntoon tulvii lisää valoa myös yläikkunoista.

Entinen valtuustosali jaettiin kolmeksi asunnoksi. Yhden niistä von Hellens osti viime kesänä. Tilaa hänellä on alhaalla 63 neliötä ja parvella 25 neliötä lisää.

Pohjan kunnanvaltuutetut pitivät kokouksiaan marmorilla päällystetyssä talossa vuoteen 2009 asti. Kuntaliitos siirsi vallan Tammisaareen, uuden Raaseporin kaupungin pääpaikkaan. Vuonna 2011 loputkin virkamiehet muuttivat pois keskiaikaisen kirkon naapurista. Nyt rakennuksessa on 27 asuntoa.

”Meren rannalla kulkee mukavia polkuja, joilla lenkkeilen Tarmo-koira kanssa”, von Hellens, 63, kuvaa vapaa-aikaansa uudessa kodissaan.

Välillä hän piipahtaa sadan metrin päähän kirjastoon ja työväenopistoon jooga-kurssille.

Aiemmin sairaanhoitaja asui Lohjansaaressa. Muutto lyhensi työmatkan Tammisaareen 25 kilometriin.

Asunnoiksi sukeutunut kunnantalo on esimerkki siitä, miten muutoksesta saattaa koitua hyvää eri puolille. Hiipuva kyläkeskus saa uusia asukkaita, jotka käyttävät kauppojen, apteekin ja ravintoloiden palveluja.

Lisää kävijöitä saanevat myös lähiseudun kaksi golfkenttää.

Kaupunki taas pääsi eroon kiinteistöstä, josta uhkasi tulla ruma talonraato keskelle kylää.

”Ulkoseiniä ehdittiin jo sotkea graffiteilla”, kertoo arkkitehti Lasse Heikkinen, joka suunnitteli modernin kunnantalon Lapin marmorista, lasista ja teräksestä 1970-luvun lopulla.

Hän ja neljä muuta sijoittajaa ostivat talon 850 000 eurolla vuonna 2014.

Raaseporin kiinteistöpäällikkö Catharina Lindströmin mukaan Pohjan entisen kunnantalon ongelma ratkesi harvinaisen sujuvasti, mutta tyhjäksi jääneitä kiinteistöjä on edelleen paljon.

”Parhaillaan on myytävänä yli 60 kohdetta. Joukossa on muun muassa Tammisaaren Villa Urmnäs ja Tenholan vanha kunnantalo, joka jäi tyhjilleen aiemmassa kuntaliitoksessa vuonna 1993 ”, Lindström kertoo.

Kunnissa tyhjilleen jääneistä kiinteistöistä ei ole Kuntaliitossa tehty kattavaa selvitystä.

”Ilmiö on kyllä huomattu viime vuosina, koska palveluverkkoa on jouduttu purkamaan. Tarpeettomaksi käyneiden rakennusten kanssa ollaan vähän ihmeissään”, kertoo Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi.

Monilla kunnilla ei ole ollut strategiaa siitä, miten ongelmaa yritetään ratkaista. Niemen mukaan kiinteistöjen purkaminen ja tonttien kaavoittaminen uudelleen mietityttävät päättäjiä. ”Vanhoilla rakennuksilla on tunnearvoa, mutta purkaminen on kuitenkin luonnollista kiertokulkua.”

Raaseporin kaupungilla on 6,4 tyhjää neliötä asukasta kohti, Niemi arvioi. Runsaasti tyhjiä neliöitä on myös esimerkiksi naapurikunta Lohjalla (5,8) sekä Tuusulalla (4,7), jonka lukua kasvattaa kunnan valtiolta ostama varuskunta-alue kasarmeineen.

Raaseporin naapuri Varsinais-Suomen puolella on Salo, jonka käsiin kaatui vieläkin suurempi määrä kiinteistöjä yhdeksän pikkukunnan liitoksen jäljiltä vuonna 2009. Silti kaupunki on onnistunut pääsemään eroon monista kunnantaloista tai löytänyt niille uutta käyttöä.

Yhden osti paikallinen yhdistys, toisen yksityinen.

”Särkisalo on vielä myynnissä”, kertoo Salon kaupungininsinööri Janne Lehto tilapalveluista.

”Joku on muutettu päiväkodiksi, kirjastoksi ja nuorisotilaksi. Yhtä käyttää kotihoito tukikohtana, ja jossain on liikuntapalveluja”, Lehto luettelee.

Koulujakin on saatu kaupaksi, kun hinta on Lehdon mukaan laskettu tarpeeksi edulliseksi. Pari odottaa vielä ostajaansa.

Salossa tyhjien neliöiden määrä onkin pudonnut 0,2 neliöön asukasta kohti.

Seuraava tyhjien tilojen ongelma odottaa jo nurkan takana. Sote-uudistuksen ennustetaan tyhjentävän todennäköisesti pieniä terveyskeskuksia ja paikallissairaaloita.

”Olemme varautumassa tähän haasteeseen. Ennen pitkää joku terveyskeskuksista saatetaan lakkauttaa, mutta sellaisista on kohtuullisen helppo muokata esimerkiksi asuntoja”, kaupungininsinööri Lehto arvioi.

Pohjan kunnantalon uudistaminen onnistui, koska rakennus on poikkeuksellisen kapea rungoltaan. Asunnot saatiin sijoitettua käytävän molemmille puolille. Kukin niistä syntyi kolmesta isosta toimistohuoneesta.

”Purimme seiniä, ja jäljelle jäi betonirunko sekä sisä- ja ulkokatot. Ikkunoihin ei tarvinnut koskea”, arkkitehti Lasse Heikkinen kuvaa muutoksia. ”Poistimme vanhan ilmastoinnin, ja jokaiseen asuntoon tehtiin oma.”

Isossa aulassa oli hyvin tilaa hissille.

Kokolattiamaton peittämä käytävä vie vantaalaisten Carola Savusen, 60, ja Harri Savusen, 63, kakkoskotiin.

”Kun tulimme tänne ensi kertaa, tuli mieleen hotelli”, pariskunta kertoo.

Mielikuva luksushotellista vain kasvaa, kun kurkkaa tyylikkääseen kylpyhuoneeseen, jonka kaakelit kiiltävät uutuuttaan.

”Meitä innostaa tulla tänne viikonloppuisin. On helppoa, kun kaikki on valmiina”, Carola Savunen kertoo.

Ainakaan vielä pariskunta ei ole ajatellut aloittaa golfin pelaamista tai veneilyä. ”Katsotaan sitten kun jäädään eläkkeelle”, sanoo taksiyrityksen omistava Harri Savunen.

Savusille riittävät talon tarjoamat kuntoilumahdollisuudet. Savunen ohjaa pohjakerrokseen. Kuusitoista askelmaa ja seisomme valaistun uima-altaan reunalla.

Altaaseen pääsee uimaan pian ensimmäistä kertaa. Aikoinaan se jäi keskeneräiseksi, sillä osa päättäjistä paheksui tällaista luksusta eikä betoniseiniä koskaan kaakeloitu valmiiksi.

Tilan jatkeena on kuntosali, joka aikoinaan toimi kunnan virkamiesten sosiaalitilana.

Hulppean kokoiset miesten ja naisten sauna-osastot ovat jo valmiit. Baarikeittiössä tehdään vielä asennuksia.

Sen sijaan pääoven viereiseen tilaan avattu thai-ravintola on tarjonnut lounaita jo monta viikkoa.

”Ruokahuollostani tuli helppoa. Ruoka maistuu niin hyvältä, että ostin kymmenen kerran sarjakortin”, kertoo Maikki von Hellens.

Samanlaisia kokemuksia tuntuu olevan monella muullakin. Pieni ravintola täyttyy päivästä toiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kunnat
 • Raasepori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Uusnatsit aikovat marssia juutalaisten juhlapäivänä ja synagogan nurkilla – Ruotsin pinna paloi Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  10. 10

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  11. Näytä lisää