Kotimaa

Hallitusta kritisoivat varjobudjetit esittävät toisenlaisen Suomen, mutta ovat silti pelkkää fantasiaa

Opposition varjobudjetit tarjoavat vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle. Erot näkyvät, kun hallitusvastuu ei paina.

Kaikki viisi oppositiopuoluetta ovat jättäneet omat vaihtoehtonsa hallituksen vuoden 2017 budjettiesitykseen. Vaihtoehdot ovat puolueiden toiveiden tynnyreitä ja samalla kritiikkiä hallituksen esitykselle.

Vaihtoehtobudjettien toteutuessa Suomi voisi olla toisenlainen. Käytännössä niin ei koskaan käy. Jos puolue pääsee hallitusvastuuseen, se joutuu aina tyytymään kompromisseihin muiden hallituspuolueiden kanssa, ja varjobudjettien toiveet rapisevat tomuna maahan.

Vaihtoehtobudjettien suuri idea on kuitenkin näyttää konkreettisesti, että talouspolitiikka on aina valintoja. Hallituksen valitsema linja ei ole ainoa mahdollinen, vaikka hallitus pyrkiikin sen niin esittelemään.

Yhteisiäkin näkemyksiä varjobudjeteissa on: kaikki oppositiopuolueet haluavat perua nykyhallituksen koulutusleikkauksia. Samalla on hyvä muistaa, että samat puolueet olivat hallituksessa viime kaudella ja leikkasivat silloin koulutuksesta.

Kaikki oppositiopuolueet Rkp:tä lukuun ottamatta peruisivat indeksileikkaukset, jotka hallitus on tekemässä esimerkiksi lapsilisiin ja takuueläkkeisiin.

Hallituksen ja opposition näkemyserot näkyvät suuressa talouspoliittisessa linjassa. Hallitus leikkaa juustohöylän tavoin saadakseen julkisen talouden tasapainoon. Hallitus hakee kasvua ja työpaikkoja tukemalla yrittämisen edellytyksiä.

Se on merkinnyt palkansaajan etujen leikkaamista ja kärjistänyt hallituksen ja vasemmiston välejä.

Hallituksen tärkein tehtävä on saada työllisyysaste nousuun. Hallitus uskoo, että työttömyysturvan heikentäminen kannustaa työttömiä hakeutumaan töihin ja että kilpailukykysopimus lisää työpaikkoja, kun se vähentää työnantajan sivukuluja.

Vasemmisto-oppositio luottaa kotimarkkinoita elvyttävään ostovoiman kasvuun ja korjausinvestointeihin. Puolueet ovat kehitelleet omia räätälöityjä yritystukiaan tai palkkatukimallejaan. Vihreät uskovat, että uusiutuvan energian pientuotanto tuottaa 10 000 työpaikkaa lisää.

Sdp sanoo varjobudjettinsa synnyttävän jopa 38 000 uutta työpaikkaa ensi vuonna. Puolue tarjoaa hallitukselle omaa palkkatukimalliaan, Rinteen mallia. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen on monen puolueen toivelistalla.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan kaikki ovat valmiita sijoittamaan lisää. Tehottomat yritystuet ovat oppositiopuolueiden leikkauslistalla.

Vihreät esittävät rajuja leikkauksia dieselpolttoaineen tai työkoneiden polttoaineen verotukiin. Esityksillä voi olla kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen, mutta ne jäävät huomiotta vihreiden vaihtoehdossa.

Perhevapaauudistus voisi helpottaa naisten työllistymistä ja uudistusta kannattavatkin kaikki muut paitsi kristillisdemokraatit.

Oppositiopuolueista kaikki muut paitsi Rkp korjaisivat hallituksen verolinjaa enemmän pieni- ja keskituloisia suosivaksi.

Keinona ovat ne vähennykset, jotka verottaja tekee viran puolesta eli joita palkansaajan ei tarvitse erikseen vaatia. Näitä vähennyksiä justeeraamalla on mahdollista vaikuttaa siihen, paljonko palkasta jää käteen.

Esimerkiksi Sdp säätäisi jokaisen palkansaajan saamaa työtulovähennystä niin, että se suosisi enemmän pieni- ja keskituloisia. Kaikkein pienituloisimpien perusvähennystä kasvatettaisiin.

Rkp alentaisi tuloveroa hallitusta enemmän. Toisin kuin muut puolueet, Rkp nostaisi surutta arvonlisäveroa, mikä tutkitusti osuu voimakkaimmin pieni- ja keskituloisiin.

Vasemmistoliitto muuttaisi pääomatulojen eli esimerkiksi korkotulojen ja osinkojen verotusta niin, että niitä verotettaisiin samalla progressiivisella asteikolla kuin palkkatuloja. Puolue arvioi, että tästä tulisi melkein miljardi euroa lisää verotuloja. Todennäköisempi vaihtoehto olisi vuolas ja nopea pääomapako Suomesta.

Puolueet kehittelevät valtiolle myös uusia tulonlähteitä. Kovin moni tuntuu esimerkiksi olevan varma, että sokeriveron saisi säädetyksi tuosta vain.

Vaikka oppositiopuolueet käyttävät apunaan eduskunnan tietopalvelua, osa varjobudjettien numeroista on kauniisti sanoen arvioita. Hallitusvastuu saattaisi tuoda niihin realismia.

Esimerkistä käy harmaan talouden torjunta: kristilliset arvioivat torjunnan tuovan lisätuloa valtiolle 100 miljoonaa, vihreät 130 miljoonaa ja Sdp peräti 200 miljoonaa.

Oppositiopuolueiden tärkeimmät budjettimuutokset hallituksen esitykseen nähden 

Kristillisdemokraatit

Verotuloja sokerista ja oluesta

 Velkaa 112 miljoonaa euroa vähemmän kuin hallituksella

 Kaikkia indeksisidonnaisia etuuksia ei leikata, lisää kustannuksia 147 miljoonaa

 Sokerivero käyttöön, tuloa 300 miljoonaa

 Oluiden, lonkeroiden ja siiderin valmisteveron korotus, tuloa 200 miljoonaa

 Pääomaveroon uusi luokka, 36 prosenttia yli 70 000 euron tuloilla, tuloa 52 miljoonaa

 Ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennyksen puolitus, tuloa 102 miljoonaa

Vihreät

Yritystukileikkauksia ja lisää velkaa

 Velkaa 200 miljoonaa euroa enemmän kuin hallituksella

 Kunnallisveron perusvähennyksen korotus, vähentää verotuloja 260 miljoonaa

 Osinkoverotuksen kiristys, lisää tuloja 260 miljoonaa

 Indeksikorotukset palautetaan etuuksiin, lisää menoja 194 miljoonaa

 Koulutukseen 500 miljoonaa lisää, rahoitetaan kilometrikorvauksia ja työmatkavähennyksiä leikkaamalla ja fossiilisten polttoaineiden tukia ja uusia yritystukia leikkaamalla

 Teollisuuden energiaverotuen poistaminen, lisää tuloja 218 miljoonaa

Rkp

Korotus arvonlisäveroon

 Ei enemmän eikä vähemmän velkaa hallitukseen verrattuna

 Arvonlisäveroon 0,5 prosenttiyksikön korotus, lisää tuloja 413 miljoonaa

 Tuloverotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa, yhteensä 419 miljoonalla

 Kehitysyhteistyörahoihin 213 miljoonaa lisää

 Perheuudistus, muun muassa puolitettu kotihoidontuki ja maksuton päivähoito yli kolmivuotiaille, lisää menoja 177 miljoonaa, jos voimaan elokuun alusta

 Korotus kotitalousvähennykseen, lisämenoja 90 miljoonaa

Sdp

Tel-maksualennus ja uusia veroja

 Velkaa 370 miljoonaa vähemmän kuin hallituksella

 Työeläkemaksun alennus kolmen vuoden määräajaksi

 120 miljoonan panostus erilaisiin hankkeisiin, muun muassa vienninedistämiseen

 Veronkevennykset vain pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille

 Kokonaan uusia veroja, muun muassa finanssisektorin vero, lisäksi Sitran ja Suomen Pankin taseesta otetaan yli 400 miljoonaa euroa

 34 miljoonaa lisärahaa Suomen satavuotisjuhliin

Vasemmistoliitto

Radikaali uudistus pääomaveroon

 Ei enemmän eikä vähemmän velkaa hallitukseen verrattuna

 Ansiotulon ja pääomatulon verotuksen yhdistäminen, 900 miljoonaa lisätuloja vuodessa

 Uusi yritystuki: yrittäjän digitaalinen työkalupakki, maksaa 10 miljoonaa

 Indeksisidonnaisten etuuksien leikkausten peruminen, lisää kustannuksia 195 miljoonaa

 Takuueläkkeen korottaminen 60 eurolla kuukaudessa

 Kehitysyhteistyömäärärahojen korotus 235 miljoonalla eurolla

Eduskunta auttaa laskelmien teossa

 Vaihtoehtobudjetti on oppositiopuolueen tekemä versio valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta.

 Kaikki puolueet kertovat, millä tavoin niiden talouspolitiikka poikkeaisi hallituksen valinnoista verojen, säästöjen ja budjetin menojen osalta.

 Eduskunta nosti vaihtoehtobudjettien kunnianhimoa viime vaalikaudella päättämällä, että budjeteista keskustellaan erikseen täysistunnossa. Keskustelu on tänään keskiviikkona.

 Eduskunnan tietopalvelu auttaa oppositiopuolueita budjettilaskelmien teossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oppositio
 • Budjetti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  7. 7

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää