Kotimaa

Ahtisaaren rauhanvälitysjärjestö jakaa nyt oppejaan kouluihin – tältä näyttää roolipeli, jossa kohtaavat uusnatsi ja äärimuslimi

Rauhanomaista sovittelua tarvitaan kouluissa ja työpaikoillakin, uskoo Martti Ahtisaaren CMI-järjestö.

”Suomi-neito peloissaan islamin takia!”

Iskulause on kirjoitettu kylttiin, jonka parrakas mies kiinnittää seinään. Sitten irakilainen ohikulkija äkkää touhun.

”Anteeks, mitä sä teet? Etkö sä tiedä kuinka paljon tää loukkaa meitä muslimeja?” irakilainen huutaa.

Väliintulo äityy nahisteluksi, ja yllä leijuu väkivallan uhka. Ilmaa halkovat sanat rasisti, Koraani ja naisten alistaminen. Paikalle pysähtyy ohikulkijoita, joista ensimmäinen yrittää rauhoitella tilannetta: ”Onks täällä joku konflikti menossa? – – Onko tässä oikeesti joku ongelma, jossa vois auttaa?”

Oikeasti mitään riitaa ei ole: jalkakäytävä onkin Helsingin Lauttasaaren yhteiskoulun aula.

Meneillään on suomalaisen konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) kouluille suunniteltu roolipeli, jonka tavoitteena on opettaa lukiolaisia ratkomaan riitoja vuoropuhelun avulla.

Presidentti Martti Ahtisaaren perustama järjestö on ollut ratkomassa rauhanomaisesti kriisejä ja konflikteja esimerkiksi Ukrainassa, Irakissa ja Etelä-Sudanissa. Nyt järjestö haluaa tehdä riitojen ja erimielisyyksien sovittelusta uuden kansalaistaidon Suomessa.

Roolipeliä on kokeiltu toisessa helsinkiläislukiossa kerran aiemmin. CMI julkaisi materiaalit opettajien käyttöön tänään torstaina vietettävän Ahtisaari-päivän alla.

Helsinkiläiskoulussa konflikti syntyy kärjekkäiden roolien kautta.

Äärioikeistolaista aktivistia esittää Valtteri Sheineman. Fundamentalistimuslimin roolissa on vuotta nuorempi Nea Mänty. Riitapukareiden väliin saapuu paikallislehden toimittajaa esittävä Lilya Lagerbohm.

Riitaan liittyy lisää ohikulkijoita: pakolaisnainen Syyriasta, opettaja, järjestötyöntekijä, koululainen, poliitikko ja teini-ikäinen syyrialaispakolainen. Useimmat tuntuvat olevan äärioikeistolaista aktivistia vastaan.

”Heti kutsutaan rasistiksi, kun koskee vähänkään islamiin”, aktivisti ihmettelee ja vihjaa ulkomaalaisten raiskaavan naisia.

Syyrialaisäiti muistuttaa, että Suomi on hyvä maa ja hänen kaltaisensa pakenevat sotaa. Hän ehdottaa, että aktivisti keksisi vähemmän loukkaavan tavan ilmaista mielipiteensä. Opettaja huomauttaa, ettei koulun seinään saisi luvatta teippailla ilmoituksia.

Äänekäs keskustelu töksähtelee, mutta opiskelijat improvisoivat. Poliitikkoa aletaan arvostella siitä, ettei tämä ole kertonut kantaansa maahanmuuttoasioihin.

”Maahanmuutto on vaikea kysymys. Se pieni määrä heistä, jotka aiheuttavat häiriöitä, pitää voida tunnistaa”, poliitikkoa esittävä vastaa taitavasti kierrellen, kuten rooliin sopii.

Konfliktinratkaisuun liittyvien taitojen vahvistaminen on myös osa koulujen uutta opetussuunnitelmaa. Lauttasaaren yhteiskoulun uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettajan Anna Sauraman mielestä CMI:n opit tukevat hyvin demokratian, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien opettamista.

”Myös dialogitaidot nousevat uudessa opetussuunnitelmassa tärkeään asemaan”, Saurama kertoo.

Rauhanvälitysjärjestö on vienyt samankaltaisia harjoituksia maailman kriisipesäkkeisiin.

”CMI tekee samankaltaisia työpajoja kentällä konfliktiosapuolille. Tässä harjoituksessa ne on kirjoitettu auki”, kertoo CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen.

”Riidan osapuolien tuominen samaan pöytään on yhtä tärkeää kaveriporukoissa, kouluissa ja työpaikoilla kuin maailmallakin. Tämä myös pohjustaa tulevaisuuden rauhanvälittäjien sukupolvea”, hän sanoo.

Larppaajien huutaminen vaimenee vihdoin keskusteluksi. Ohikulkijat yrittävät ymmärtää nahistelijoita. Opiskelija tiedustelee, onko aktivisti kaikkia muslimeita vai pelkästään radikaaleja vastaan.

Myös poliitikko puuttuu peliin:

”Teillä molemmilla on oikeus ilmaista mielipiteenne, mutta se pitää tehdä rikkomatta lakia ja toisia kunnioittavasti.”

Sitten järjestötyöntekijä kehottaa riitelijöitä sopimaan kiistansa. Sitä ei tapahdu, mutta molemmat pyytävät anteeksi. Tilanne laukeaa.

Puolen tunnin harjoituksen päätteeksi opiskelijat riisuvat roolinsa Sauraman ohjeistamina. Jokainen lausuu oman nimensä, ja lopuksi kaikki taputtavat. On aika purkukeskustelulle.

”Miten koitte roolinne?” Saurama kysyy.

Kokemus oli useimmille mielekäs ja ajatuksia herättävä. Valtteri Sheineman kertoo oppineensa kuuntelemaan paremmin toisten mielipiteitä, vaikka äärioikeistolaisen rooli olikin vaikea.

Saurama kertoo, että purkuvaihe on erittäin tärkeä.

”Harjoitusta erittelevän keskustelun avulla opitaan yhdessä, millaisia haasteita konfliktinratkaisuun liittyy ja millaisin keinoin hedelmällistä vuoropuhelua – ja sitä kautta kestäviä ratkaisuja – voitaisiin edistää.”

Harjoitus oli opiskelijoille paikoin myös hankala.

”Meillä ei kenelläkään ole tällaisten kiistojen sovittelutaustaa. Olisi mielenkiintoista nähdä tämä ammattilaisten toteuttamana”, pohtii poliitikkoa esittänyt Oliver Hemminki.

Vuorovaikutustaitoja kouluopetukseen

 Peruskoulun ja lukion uusissa opetussuunnitelmissa korostuvat muun muassa kulttuurinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot.

 CMI on kehittänyt harjoitukset 8. luokasta lukioluokille esimerkiksi katsomusaineiden, yhteiskuntaopin, äidinkielen, maantiedon ja kielten opetukseen. Materiaalit ovat koulujen vapaassa käytössä.

 Torstaina vietetään kuudetta kertaa valtakunnallista Ahtisaari-päivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusi opetussuunnitelma
 • Perusopetus
 • Lukio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  8. 8

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää