Kotimaa

Turussa joudutaan purkamaan uuden sairaalan perustukset – jo toinen kerta tänä vuonna, kun betoni paljastuu liian hauraaksi

Sairaalan valmistuminen viivästyy lähes vuodella. Sinne on määrä siirtää muun muassa lasten- ja naistenosastot sisäilmaongelmista kärsineestä U-sairaalasta.

Turku

Turun yliopistollisen keskussairaalan laajennusosan valmistuminen viivästyy melkein vuodella.

Helsingintien ja junaradan päälle suunnitellun rakennuksen kansirakenteen perustuksissa ja pystyrakenteissa on poikkeuksellisen laaja betonin lujuusongelma.

Projektijohtaja Timo Seppälä kertoi perjantaina, että jo valetut betonirakenteet joudutaan purkamaan. Työmaalla on tehty töitä huhtikuusta asti ja paikalle on tuotu 3 000 kuutiota betonia. Tämä työ on valunut hukkaan, sillä tutkimuksissa on havaittu, että betonin lujuus on jopa alle puolet vaaditusta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja urakoitsija Lemminkäinen Intra ovat etsineet vaihtoehtoista ratkaisua purkamiselle.

Sellaista ei ole löytynyt.

”Se on yksiselitteinen asia, että näillä alentuneilla lujuusarvoilla emme pysty jatkamaan rakentamista betonikannen päälle”, Seppälä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rakenteiden purkamisen takia T3-sairaalan laajennusosan valmistuminen viivästyy 8–10 kuukaudella vuoteen 2021. Laajennusosaan on tarkoitus siirtää huonokuntoisen, sisäilmaongelmista kärsineen U-sairaalan toiminnot kuten lasten- ja naistenosastot.

Viivästyminen tarkoittaa sitä, että U-sairaalaan käyttöaikaa pidennetään.

”Viivästymisen kustannukset pitää korvata sairaanhoitopiirille täysmääräisenä”, sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä totesi.

Betonikannen kustannusarvio on noin 25 miljoonaa euroa, ja Lemminkäisen mukaan rakennustöistä oli saatu tehtyä noin neljännes.

Turun kaupungin havainnevideo uudesta sairaalarakennuksesta. Juttu jatkuu videon alla.

Sairaalan perustusten lujuusongelma havaittiin syyskuussa, ja sitä on tutkittu kymmenillä koeporauksilla. Betonin lujuusongelman varsinainen syy ei ole vielä selvinnyt. Virhe on syntynyt joko betonintoimittajan Rudus Oy:n tehtaalla tai työmaalla betonin valuvaiheessa.

Rudus Oy:n edustajaa ei näkynyt perjantain tiedotustilaisuudessa. Yritys lähetti kuitenkin tiedotteen, jossa se ilmoitti, ettei työmaalle toimitetussa betonissa ollut vikaa.

”Tilanteeseen johtaneista syistä ja betonin ominaisuuksista on esitetty arvioita, joista emme ole samaa mieltä”, aluejohtaja Jari Lehtonen Rudus Oy:stä kertoi tiedotteessa.

Kyseessä on jo toinen tänä vuonna havaittu betonin lujuusongelma. Kemijärven Kallaanvaarassa jouduttiin purkamaan kesän lopussa rautatiesilta liian huokoisen betonin takia. Myös Kemijärvellä betonin toimittajana oli Rudus.

”Tämä oli meille ensimmäinen tapaus laatuaan. Betonin toimittaneen Ruduksen mukaan ongelmaan ei löytynyt tutkimuksissa yksiselitteistä syytä. Betoni oli liian huokoista, ja lujuusongelmat johtuivat siitä”, projekti-insinööri Mari Piira VR Track Oy:stä kertoi.

VR Track on VR-Yhtymän tytäryhtiö. Kemijärven sillan valu oli aliurakoitsijan tehtävä, joten VR Trackille ei koitunut sillan purkamisesta muuta kuin aikataulukustannuksia. Sillasta jouduttiin purkamaan 300 kuutiota valmista betonia.

Piira kertoo, että laaduntarkkailulla oli tärkeä osa ongelman havaitsemisessa.

”Uusi valu oli kovasti tarkkailun alla, että silta saatiin kuntoon”, Piira sanoo.

Silta valmistui viime kuussa ja on jo käytössä.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattilan mukaan poikkeuksellisuudesta huolimatta kyseessä on kaksi yksittäistapausta. Niistä ei hänen mukaansa kannata vetää suurempia johtopäätöksiä.

”Suomessa valetaan viisi miljoonaa kuutiota betonia vuodessa, ja tämänkaltaiset tapaukset ovat hyvin harvinaisia. Betonirakentamisen kestävyydestä kertoo se, että kun pari vuotta sitten oli runsaslumisia talvia, joiden aikana romahti satoja rakennuksia, yksikään romahtaneista rakennuksista ei ollut betonirunkoinen”, Mattila sanoi.

Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla nousi kohu kymmenisen vuotta sitten siitä, että Lemminkäisen toimittamasta betonissa olisi ollut kosteuden aiheuttamaa laatuvaihtelua. Säteilyturvakeskus keskeytti rakennustyöt, ja betoniepisodi viivästytti voimalatöitä kolmisen kuukautta.

Lemminkäinen kiisti väitteet ja sanoi, että betoni ylitti kaikki normit ja tilaajan asettamat laatuvaatimukset. Betonitoimittaja kuitenkin vaihtui, ja reaktorin urakoitsija rakensi työmaalle oman betoniaseman.

”Siinäkään tapauksessa valmista valua ei purettu, vaan tapahtuneen selvittelyt hoidettiin paperilla”, Mattila kertoi.

Aalto-yliopiston betonitekniikan professori Jouni Punkki puntaroi aiemmin viikolla Turun Sanomissa Tyksin betonin lujuusongelman syytä. Hänen mukaansa on mahdollista, että ongelman taustalla ovat betonin uudet raaka-aineet.

Betonissa käytetään nykyään muun muassa masuunikuonaa. Uusien raaka-aineiden avulla betonista saadaan ympäristöystävällisempää, kun aineissa on vähemmän laskennallisia hiilidioksidipäästöjä.

Betoniteollisuuden Mattila kertoo, että uudet raaka-aineet vaikuttavat betonin kovettumiseen. Normaalisti betoni saavuttaa tavoitellun lujuuden 28 päivässä, mutta uusien raaka-aineiden vuoksi lujuus saavutetaan vasta jopa kolmen kuukauden kuluttua.

Hitaamman kovettumisen ei kuitenkaan pitäisi olla Tyksin rakennustyömaalla ongelma.

”Kovettumiseen vaikuttavat tietenkin myös valuolosuhteet kuten lämpötila. Turussa betonikannen päälle rakennetaan sairaala, joka valmistuu muutaman vuoden kuluttua. Eri asia olisi tietenkin kohde, jossa rakennetaan pilari, jonka päälle tulevat heti seuraavalla viikolla täydet kuormat”, Mattila sanoi.

Turun rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala korosti, että lujuusongelman syy on tärkeä selvittää. Testattuja betonieriä tutkitaan muun muassa VTT:ssä.

”Syyn selvittäminen on tärkeää myös sen takia, ettei vastaavaa ongelmaa tulisi muuallakaan”, Ojala kertoi.

160 miljoonan euron sairaala

 Tyksin laajennusosa nousee lähelle Kupittaan asemaa junaradan ja Helsinginkadun päälle rakennettavalle betonikannelle. Kahdeksankerroksisen rakennuksen kokonaisala on 54 000 neliötä.

 Sairaalan piti valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Sen rakennuskustannukset ovat noin 160 miljoonaa euroa.

 Uudisrakennukseen on tarkoitus sijoittaa huonokuntoisessa U-sairaalassa olevia toimintoja. Uudessa sairaalassa on jatkossa muun muassa naistentautien ja synnytysten hoito sekä lasten ja nuorten sairauksien hoito.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Turku
 • Sairaalat
 • Yliopistosairaalat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne kehottaa suomalaisia synnytystalkoisiin – kaksikin lasta olisi jo ”huomattava parannus”

  4. 4

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  5. 5

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää