Kotimaa

Arvotaloja hävittänyt ”Turun tauti” alkoi Hamburger Börsin purkamisella – taustalla suhmurointia, lahjontaa ja vapaamuurareita

Turun taudin oireina oli paitsi arvorakennusten purkaminen myös poliitikoiden ja virkamiesten lahjominen.

Vastikään ilmestyneen Rakentamisen mustan kirjan mukaan Turun tauti eli rakennusten purkamisinto ulottui aina oikeuslaitokseen saakka.

Kirjasta käy ilmi, että Turun Osuuskauppa kustansi Hamburger Börsin purkukiistan aikoihin, vuosina 1974–77, viidelle maistraatin virkamiehelle useita ulkomaanmatkoja.

Turun taudiksi kutsutaan intoa purkaa arvorakennuksia sekä lahjoa poliitikkoja ja virkamiehiä. Kun kaupunginarkkitehti sai potkut lahjonnasta, tilalle tuli jo lahjontatuomionsa kärsinyt. Jopa juristit saivat tuomioita, mutta koko taudin päähenkilö Armas Puolimatka selvisi aina vaan ehdollisella.

Osuuskauppa hajotti vahvasta kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta Börsin jugend-rakennuksen vuonna 1976 lopulla. Turun maistraatti oli myöntänyt purkuluvan ja välittömästi purkamisen jälkeen rakennusluvan uudelle hotellille.

Vauhtia päätökseen maistraatin jäsenet kävivät vaimoineen hakemassa Pariisissa ja Mallorcalla.

Turun hovioikeus tuomitsi vuonna 1984 Turun maistraatin jäseniä tuntuviin sakkoihin lahjusten ottamisesta Hamburger Börsin purkamiseen liittyneessä lahjusjutussa. Maistraatin eläkkeellä oleva kunniapuheenjohtaja Jorma Salo tuomittiin viraltapanon sijaan 14 500 markan sakkoihin. Hän menetti myös valtakunnanoikeuden jäsenyytensä. Kolmen maistraatin jäsenen syytteet hylättiin vanhentuneina.

Turun kaupungin apulaisasemakaava-arkkitehti Risto Tiluksen hovioikeus tuomitsi viraltapanon sijaan 8 400 markan sakkoihin. Hän joutui myös maksamaan lahjusmatkojen arvon 4538 markkaa.

Turun Osuuskauppa varmisteli purkupäätöstä myös maksamalla vuoden 1976 kunnallisvaaleissa eri puolueiden ehdokkaille vaalimainoksia kymmenien tuhansien markkojen edestä. SDP:n oikeistosiipi sai 15 000 markkaa, mutta suurimman summan eli yli 20 000 markkaa pellervolainen eli keskustalainen osuuskauppa lahjoitti kaupungin mahtipuolueelle kokoomukselle.

Puolimatkalla ennätysmäärä syytteitä

Turussa oli varsin merkittävä rakennusliikkeiden keskittymä: Puolimatka, Ruola, Hartela ja Kivikartio. Ne kestitsivät virkamiehiä ja poliitikoita ja jakoivat vaalirahaa. Kaikkein aktiivisin tässä oli Puolimatka.

Monen mielestä Armas Puolimatka ei ollut osa Turun tautia, hän oli se tauti.

”Armas Puolimatka oli rehevä, elämän nautintoja rakastava mies, jolla oli aina valmiina iso tukku seteleitä. Rahaa piti olla riittävästi mukana, sillä onnistuminen tonttien hankinnassa kulki usein käsi kädessä puoluerahoituksen kanssa. Samaa tekivät muutkin omien viiteryhmiensä kanssa. Se oli maan tapa”, muisteli häntä Risto Kangas-Ikkala kirjassaan Kohtalona Kostamus.

Monista muista poiketen Armas Puolimatka antoi rahaa poliitikoille monesti suoraan käteen ohi kirjanpidon. Kun Puolimatkalta kysyttiin oikeudessa hänen asuntohallituksen rahoitusjohtaja Kalevi Sassin kautta keskustapuolueelle antamista 25 000–30 000 markasta, että onko vuorineuvoksella useinkin sellaisia määriä käteistä hallussaan, Puolimatka vastasi: ”Kyll-maar ain sen verran piironkinlooras on.”

Helsingin Sanomat kirjoitti harvinaisen suorasukaisesti Armas Puolimatkasta vuonna 1996 otsikolla ”Puolimatka lahjoi ja porskutti”.

”Armas Puolimatka syötti ja juotti verojohtajia ja muita virkamiehiä, lennätti heitä ulkomaille, järjesti kalaretkiä ja myi heille asuntoja alihintaan.

Kahden turkulaisen verojohtajan lahjomisesta Puolimatka sai yhdistetyn kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Liikevaihtoverotoimiston johtajalle hän myi rivitaloasunnon alehintaan ja tarjosi ilmaisen kalamatkan Grönlantiin, lääninveroviraston osastopäällikölle Puolimatka rakensi ilmaisen rantasaunan.”

Ensimmäisessä lahjontajutussa vuonna 1978 Puolimatkaa ja yhtiön toimitusjohtajaa Esko Hyssälää syytettiin rantasaunan lahjoittamisesta Turun lääninveroviraston osastopäällikkö Mauno Sepälle. Turun raastuvanoikeus hylkäsi syytteet, mutta hovioikeus ja korkein oikeus antoivat tuomiot.

Puolimatkan tuomio oli puoli vuotta ehdollista vankeutta ja sakkoja ja Hyssälän kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja sakot. Seppä menetti virkansa ja saunan arvon, 28 000 markkaa, valtiolle.

Vuonna 1979 Puolimatka oli oikeudessa Turun liikevaihtoverotoimiston johtajan Antti Heleniuksen lahjomisesta. Turun raastuvanoikeus hylkäsi syytteen, mutta hovioikeus tuomitsi Heleniuksen sakkoihin. Potkuja hänelle ei voitu enää antaa, sillä ne hän oli saanut jo Saloran lahjusjutussa. Korkein oikeus tuomitsi Puolimatkalle lahjomisesta 6 kuukautta ehdollista. Yhdistettynä aiempaan tuomioon rangaistukseksi tuli 8 kuukautta, ja edelleen ehdollisena.

1980-luvun alussa Puolimatka sai yhteensä 56 syytettä korkeiden virkamiesten lahjomisesta ulkomaanmatkoilla ja huomattavilla alennuksilla asuntokaupoissa. Useimmat niistä kuivuivat oikeudessa tai ehtivät vanhentua.

Puolimatkaa syytettiin turhaan myös kuuluisassa Tampereen Noppa-jutussa. Yhtiön johtoa syytettiin myös veropetoksista, sillä kestityskulut oli vähennetty verotuksessa.

Raastuvanoikeus tuomitsi vuonna 1983 Armas Puolimatkalle vuoden ja kaksi kuukautta vankeutta, jälleen ehdollisena. Tuomioon oli yhdistetty aiemmat lahjustuomiot. Myös Esko Hyssälä sai ehdollista vankeutta.

Hovioikeus lyhensi sitten Puolimatkan tuomiota yhdeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi.

”Muutama virkamies pantiin viralta, mutta Armas Puolimatka kärsi vain ehdollisia tuomioita ja hallitsi dynastiaansa suvereenisti kunnes itse myi sen 1985 Hankkijalle”, Helsingin Sanomat kirjoitti.

Myyntihinta oli 715 miljoonaa markkaa, mikä kertoo millaiseksi vaikuttajaksi Puolimatka oli Suomessa ja Turussa noussut. Myyntihetkellä henkilökuntaa oli 6 600.

Ikävä julkisuus kiirehti yrityksen myyntiä

Puolimatka oli jo vuonna 1978 julkaistussa Rakennuslehden haastattelussa huolissaan maineestaan. Siitä hän syytti julkisen sanan sensaatiohakuisuutta.

”Väärinkäytökset ja virheet on luonnollisesti oikaistava, mutta se tapa, millä useat julkisen sanan edustajat suhtautuvat näihin asioihin, aiheuttaa lisäpainetta yritysjohtajia kohtaan”, hän sanoi.

Jo silloin hän vihjaisi, että jos paineet kasvavat liian koviksi, on vaarana yrittämishalun kuoleminen ja hanskat tiskiin lyöminen.

Kaksi vuotta myöhemmin hän sai aivohalvauksen, joka nopeutti tuota päätöstä. Puolimatkan sairaus saattoi olla yksi syy siihen, että hän selvisi useista tuomioista huolimatta ehdollisella vankeudella. Hän yritti saada tuomioonsa armahdusta, mutta siihen presidentiksi noussut vanha turkulainen yhteistyökumppani Mauno Koivisto ei heltynyt.

1980-luvun alussa Rakennustoimisto Puolimatka käynnisti laajan TV-mainonnan, jossa se alkoi mainostaa ihmiselle koteja herttaisilla lasten kuvilla. Armaksen pojan, toimitusjohtaja Rauno Puolimatkan perustelu oli lyhyt: ”Jotain oli pakko tehdä maineen puhdistamiseksi.”

1990-luvun lopulla rakennusliike Puolimatka oli siirtynyt ruotsalaisen NCC:n omistukseen. YIT:stä NCC Puolimatkan toimitusjohtajaksi siirtynyt Matti Haapala ei antanut mitään arvoa yrityksen perustajalle. Hän piti tätä pelkkänä rasitteena yhtiön maineelle. Niinpä kesken yhden kokouksen Haapala nousi äkisti ylös, kääntyi ympäri ja sanoi, että tämä ei ole mikään Puolimatka. Hän otti Armas Puolimatkan kuvan seinältä ja pisti sen lattialle väärinpäin nojaamaan mataliin lipastokaappeihin. Siinä se lojui viikkokausia kenenkään koskematta.

Haapala vaihtoi vuonna 1999 yrityksen nimen NCC Finlandiksi. Hän perusteli tätä sillä, että Puolimatkan nimellä ei ollut hänen mielestään mitään arvoa.

Suurin osa henkilökunnasta oli vahvasti toista mieltä.

Puolimatkan Forssan-tehtaiden henkilöstöpäällikkö Markku Saviniemi kirjoitti vuonna 2011 kauniisti Armas Puolimatkasta Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirjaan.

”Armas Puolimatka oli henkilökuntansa suuresti kunnioittama karismaattinen henkilö ja luontainen johtaja. Häntä kutsuttiin tuttavallisesti Armakseksi, isännäksi tai vuorineuvokseksi.”

”Hän onnistui tyhjästä luomaan 37 vuoden aikana Suomen suurimman perheyrityksen ja yhden suurimmista rakennusliikkeistä. Hänelle myönnettiin Tasavallan presidentin yrittäjäpalkinto ja sitten vuorineuvoksen arvonimi 1967. Tänä päivänäkin Armas on suurmies lounaishämäläisille ja tunnettu liikenero kaikille suomalaisille.”

Arkkitehdeille tuomioita Turussa

Vaikka Puolimatka itse selvisi lahjustuomioista ”nuhteluilla” eli ehdollisella, niin jotkut hänen lahjomansa virkamiehet joutuivat vastaamaan lahjusten ottamisesta työpaikkansa menettämisellä.

Yksi erotetuista virkamiehistä oli Turun asemakaava-arkkitehti Pekka Sivula, joka turkulaisen kaupunginvaltuutetun kanssa haastettiin 1980-luvun alussa oikeuteen alihintaisten asuntojen ostamisesta Puolimatkalta. Käräjäoikeus antoi Sivulalle vuonna 1983 tuomion 15 970 markan lahjoman vastaanottamisesta ja määräsi viralta pantavaksi. Kaupunginvaltuutettu sai sakkoja.

Turun hovioikeus kuitenkin vapautti Sivulan katsottuaan, että tapaus oli lieventävien asianhaarojen vuoksi vanhentunut. Korkein oikeus kumosi tämän hovioikeuden päätöksen. Kaupunginhallitus valitsi sitten Sivulan seuraajaksi arkkitehti Risto Tiluksen hänen aiemmasta lahjustuomiostaan huolimatta.

”Kaupunginhallitus valitsi erotetun tilalle henkilön, joka oli jo aiemmin tuomittu jatketusta lahjoman vastaanottamisesta maistraatin asemakaava- ja rakennusasioiden virkamiehenä”, muisteli arkkitehti ja Sdp:n kunnallispoliitikko Osmo Kivivuori vuonna 2012 järjestetyssä seminaarissa ”Hyvä, paha hallinto”. Kaiken lisäksi erotettu osastopäällikkö sai vielä pitää vuoden palkan, joka oli maksettu hänen viraltapanoajaltaan.

Vapaamuurarien keskinäistä yhteenkuuluvuutta

Turussa erityispiirteenä oli, että suhmurointi tapahtui pitkälti vapaamuurariveljien kesken. Kaavoituksesta vastanneet arkkitehdit olivat vapaamuurareita, ja niin olivat myös monet rakennusliikkeiden johtajat. Oikeuslaitoksen uskottavuuskin alkoi epäilyttää turkulaisia. Jos sekä tuomarit että syytetyt ovat vapaamuurareita, niin mille valalle tuomarit silloin ovat uskollisia?

Niin sanottuun Turun mafiaan kuuluivat keskeiset liikemiehet, viranomaiset, arkkitehdit ja monet rakennusliikkeiden johtajat. Poliittista valtaa niin rakennusten purkamisen kuin aluerakentamisen edellyttämän nopean kaavoittamisenkin suhteen käytti mammuttimaiseksi luonnehdittu kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunta.

Valtuusto oli kumileimasin, minkä totesi 1960-luvulla nuori demaripoliitikko Pertti Paasio kirjassaan ”Punatulkku ja sikarodeo”. Kun hän yritti puuttua asemakaavamuutosehdotukseen sillä perusteella, että pienelle tontille oli tulossa liikaa rakennusoikeutta, niin hänelle huomautettiin, että talon harjannostajaisia vietettiin edellisellä viikolla.

Kaikista puolueista ostettiin tukijoita

Poliitikot pidettiin Kivivuoren mukaan tyytyväisinä joululahjoin, vaalituin, ulkomaanmatkoin ja alennuksilla asuntokaupoissa. Korruptio ulottui Turussa puoluekentän laidasta laitaan eli grynderit rahoittivat luottomiehiään puolueista riippumatta.

Kun 1970-luvulla Uittamon kaavoituksen yhteydessä muutama kokoomuslainen lipesi riveistä asukkaiden puolelle, niin kaksi taistolaista irtosi heti SKDL:stä äänestääkseen Puolimatkan esityksen puolesta.

”Vaikka puolueen sisällä kaavan hyväksymisen perusteluksi esitetään, että puolue on saanut tukea asianomaiselta rakentajalta, niin todellisuudessa saaja on ollut perustelija itse, ja saannon muotona tavallisimmin oman vaalimainonnan rahoitus”, Kivivuori kirjoitti.

”Suurella rahalla lehdissä toteutettu yksilömainonta ei juuri vaikuta puolueiden välisiin äänimääriin. Puolueen sisällä sen sijaan äänimäärä ja valtuustoon pääsy riippuu huomattavalta osalta yksilömainontaan käytetystä rahasummasta. Tämä korruptio on siis vaalitaistelua puoluetovereita vastaan. Toivottuja kaavoja tukemalla samalla ulosmitattiin myös henkilökohtaista ylellisyyttä kuten asuntoja.”

Vuoden 1980 kunnallisvaaleissa kokoomus menetti keskeisen asemansa kaavoitusasioiden päättäjänä. Turun liikemiehet ehtivät säikähtää, mitä nyt tapahtuu hyvin rasvatulle yhteistyölle. Asia hoidettiin kuntoon houkuttelemalla kaksi demarivaltuutettua kaksi päivää vaalien jälkeen kokoomuksen riveihin.

Tätä tapahtumaa voidaan Kivivuoren mukaan pitää sen korruption huipentumana, josta käytetään nimitystä Turun tauti.

Kaavojen riittävyys tappoi taudin lähes kokonaan

Turun apulaiskaupunginjohtajan Juhani Määtän mukaan Turun tauti loppui vuonna 1993, kun kaavoja oli jo niin paljon, ettei rakentamisesta tarvinnut enää maksaa kenellekään. Saman vuoden alussa vaihtui myös kiinteistö- ja rakennuslautakunnan kokoonpano, ja eräitä virkamiehiä jäi eläkkeelle.

Entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r) on sanonut, että Turun tauti päättyi 2001, kun toriparkin ja uuden kirjaston sitominen toisiinsa kaatui maankäyttö- ja rakennuslakiin.

Tässä välissä tauti oli tosin ehtinyt tarttua kaupungin johtoonkin. Turun kaupunginjohtaja Juhani Leppä ja verojohtaja Erkki Jääskeläinen tuomittiin vuonna 1995 Turun hovioikeudessa yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen velallisen epärehellisyydestä. Tuomiot olivat seurausta miesten vuosikymmenen taitteessa tekemistä kiinteistökaupoista eli niin sanotusta Matintalokaupasta. Leppä erotettiin virastaan.

Vielä silloin Leppä vakuutti syyttömyyttään ja haki valituslupaa korkeimpaan oikeuteen asti. Turun Sanomien tekemässä 60-vuotishaastattelussa vuonna 2008, hän vihdoin tunnusti: ”Täysin oikea tuomio. Minä olin laittanut nimeni papereihin. Se oli täysin omaa hölmöyttä. Ei siinä ole selittelyille sijaa.”

Hän teki tuona vuonna paluun kunnallispoliitikkona ja joutui pian, kuinka ollakaan, taas julkisuuteen jääviysepäilyjen vuoksi. Kyse oli Kauppatorin asemakaavan muuttamisesta toriparkin rakentamiseksi. Leppä oli valittajien mukaan saanut vaalitukea kaavoituspäätöksestä hyötyneiltä liikemiehiltä. Itse hän kiisti tämän.

Samana vuonna kauppakeskusliikemiehet tarjosivat maakunnan kaavoituksessa ylintä valtaa käyttäneelle kokoomuspoliitikko Ilkka Kanervalle hulppeat syntymäpäiväjuhlat. Turun oma hovioikeus piti 50 000 euron lahjoitusta ihan sopivana vieraanvaraisuutena noin korkea-arvoiselle turkulaiselle.

Jo 1980-luvulla verottaja oli linjannut, että hyväksyttävän lahjan arvo riippuu lahjan saajasta. Rikkaalle sopi antaa kallis lahja, mutta köyhälle vaatimaton.

Samanlaista ”tautia” kuin Turussa on ollut myös monessa muussa kaupungissa. Näyttävimmät rötösherraoikeudenkäynnit käytiin Tampereella Noppa-jutun yhteydessä. Silloin jopa kaupunginjohtaja lähti kesken demareiden puoluekokouksen puheenjohtajuuden karkuteille Eurooppaan välttyäkseen tuomiolta.

Oulussa puolestaan Riihi-säätiön tapaus paljasti demareiden oman rahariihen ja Arina-tapaus poliitikoiden läheiset suhteet heitä tukeneeseen osuuskauppaan.

Helsingissä toimi Polarin ja Hakan sinipunainen Poka-liitto, johon kytkeytyi demarien ja kokoomuksen tuki sopivien kaavapäätösten saamiseksi.

Vantaa on saanut rakentajilta kiitosta kaavoituksen sujuvuudesta, mutta tällä sujuvuudella on ollut myös pimeä puolensa, jota taas kerran puidaan oikeudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Turku
 • Rakentaminen
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  3. 3

   Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä – HS seuraa

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää