Valikko
Kotimaa

”Onko minun pakko suostua tähän?" Kaikkialle tunkeva digiarki ahdistaa ikääntyneitä, mutta apua on tarjolla

Sähköiset palvelut ja uudet käytännöt eivät ole kaikille iloksi. Kun päivittäiset asiat muuttuvat vaikeiksi hoitaa, vaarana on jopa syrjäytyminen.

Hallitus haluaa sähköistää julkiset palvelut. Digitalisaatio etenee jättiloikkauksin, mutta miten käy niiden noin puolen miljoonan yli 65-vuotiaan suomalaisen, jotka eivät käytä tietotekniikkaa tai eivät edes omista tietokonetta?

”Kun kotona yrittää seurustella laitteen kanssa, ei ymmärrä ollenkaan. Terminologiakin on englantia”, sanoo Töölön kirjastoon neuvoa hakemaan tullut Marjatta Spankie.

Spankie noituu sitä, kuinka tietoteknistä apua saa helposti töissä, mutta kaikki muuttuu, kun jää eläkkeelle.

Kirjastoon hän tuli oppimaan, miten uudessa iPadissa saa sähköpostiosoitteen oletusosoitteeksi. Paula Kallioniemi antoi puolitoista tuntia intensiivistä opetusta ennen kuin ongelma ratkesi. Kallioniemi oli työaikanaan tekemisissä tietotekniikan kanssa ja auttaa nyt muita Enter ry:n vapaaehtoistyöntekijänä.

Kansalaiset velvoitetaan vuonna 2018 avaamaan sähköinen postilaatikko, jolla viestitään viranomaisten kanssa. Terveydenhoidon kontaktit sähköistyvät sote-uudistuksessa. Vanhuspalveluissa etäyhteydet kotihoitoon ja terveydenhoitoon lisääntyvät.

Matkaliputkin ostetaan jo älypuhelimilla. Asiakaspalvelupisteet ja puhelinasiointi loppuvat. Asiakaskontaktit ohjataan verkkoon.

Palvelut vaativat tunnistautumisen. Pitää muistaa pitkiä salasanoja ja vaihtaa niitä. Uuden opettelemista on paljon.

Digitalisaatio lisää julkishallinnon tuottavuutta, mutta tuttujen käytäntöjen jatkuva muuttuminen voi aiheuttaa pätemättömyyden tunnetta ja jopa syrjäyttää. Arkielämässä selviytymiseksi vaaditaan erikoistaitoja.

Filosofian tohtori, psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimo tuntee ongelmat.

”Onhan se yksi ikäsyrjinnän muoto, kun tehdään palveluiden saaminen hankalaksi. Se on tärkeä asia psyykkisen hyvinvoinnin kannalta, että hallitset arkielämää”, Saarenheimo sanoo.

Kun tietokoneen käyttö ei onnistu, apuun tarvitaan nuorempi sukulainen, ystävä tai lapsi. ”Silloin hän on aina sen varassa että onko ketään. Jotkut ahdistuvat siitä, että eivät tunne olevansa ohjaksissa ja aina pitää pyytää joku toinen.”

Esimerkiksi jos teatterilipun tai junalipun ostaminen verkosta stressaa, syrjäytymisen vaara on edessä. ”Ajattelen että en lähde koska se on niin hankalaa”, Saarenheimo kuvaa.

Kaikilla ei ole ihmistä kenelle soittaa. Siksi järjestöt ja vapaaehtoiset ovat tulleet apuun. Esimerkiksi Vanhustyön keskusliitto rohkaisee vanhuksia vertaisopastukseen. Häpeän tunnetta epäonnistumisesta ei tule, kun ikäihminen auttaa ikäihmistä.

Psykologina Saarenheimo tunnistaa ulkopuolisuuden kokemuksen: ”En kuulu tähän joukkoon enää, enkä edes ymmärrä mitä ihmiset puhuu”, kuvailee Saarenheimo monen iäkkäämmän tunteita.

Vanhustyön keskusliitto yrittää vaikuttaa viranomaisiin, että sähköiset palvelut olisivat helppokäyttöisiä ja palveluja olisi heillekin, jotka eivät käytä tietotekniikkaa.

Ylijohtaja Anna-Maija Karjalainen valtiovarainministeriöstä kertoo, että julkisten palvelujen digitalisoinnissa on käynnistetty Auta-hanke, jossa etsitään toimintatapoja auttamaan heitä, jotka eivät selviä sähköisestä postilaatikosta. Vanhus voisi esimerkiksi valtuuttaa luotetun henkilön käyttämään postilaatikkoa tämän puolesta.

Jos kotona ei ole tietokonetta, on vaara jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle. Suuri osa heistä, joilla ei ole tietokonetta, ovat ikääntyneitä. 65 vuotta täyttäneitä on viidesosa väestöstä, vuonna 2030 jo neljäsosa.

Muutoksia ovat kokeneet kaikki sukupolvet, mutta digitalisaatiossa hankalaa on muutoksen nopeus. Moni iäkäs ajatteleekin, että uutta ei kannata enää opetella. Psykologi Saarenheimo on eri mieltä.

”Uudet haasteet pitää aivot vireinä. Jos turvautuu aina rutiineihin, aivot laiskistuvat.”

Hänen mukaansa myytti, että oppimiskyky radikaalisti heikkenee ikääntyessä, ei pidä paikkansa. Kyse on enemmän motivaatiosta.

”Iäkkäänkin ihmisen aivot muovautuvat. Kun jotain opettelee, aivojen rakenteet muuttuvat sen asian kannalta tarkoituksenmukaisemmiksi. Eli jos harjoittelee tietokoneen käyttöä, ne rakenteet joita siinä tarvitaan vahvistuvat.”

”Silloin samalla pidän yllä aivoterveyttäni, kun opettelen uusia taitoja”, Saarenheimo rohkaisee.

Iäkkäiden ihmisten oppimista helpottaisi, jos tietotekniikasta puhuttaisiin kansanomaisesti ilman ammattitermejä. Esimerkiksi sovellus, palvelin tai tili voivat olla täyttä hepreaa vanhalle ihmiselle.

Spankie myös toivoo, että uusien laitteiden suunnittelussakin helppokäyttöisyys otettaisiin huomioon.

Elämää helpottaisi, jos laitteet olisivat yksinkertaisia peruskoneita, kuten vanhat näppäinpuhelimet. ”Turhat härpäkkeet pois.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Palautteen määrä puhutteli

Toimittaja Olli Pohjanpalo kirjoitti kesällä kolumnin siitä kuinka palvelujen sähköistyminen ja teknologia muuttavat arkea. Palautteen määrä kertoo, että ikääntyneet kokevat muutokset vaikeiksi. He kokevat epäoikeudenmukaiseksi sen, että heidät pakotetaan uusiin käytäntöihin.

 

”Uuden teknologian sanotaan helpottavan elämää, mutta ainakin minun elämääni se vaikeuttaa. Olen 57-vuotias, akateemisesti koulutettu nainen ja teen vaativaa työtä, joten ei kai tämä kognitiivisesta kyvykkyydestäkään tai sen puutteista johdu?”

Sirpa

”Sain Nordealta tiedotteen ja kirosin mielessäni, miksi pitää ladata jokin tunnuslukusovellus. Minulle ei ole tuottanut mitään vaivaa käyttää paperista listaa, mutta pankille sen lähettämisestä vaivaa näemmä on! On alkanut tuntua viime aikoina, että vauhtia on kohta liikaa. Mikähän soppa kaikesta voi joskus syntyä!?”

Seppo

”Aikanaan sosiaalipuolen ihmiset jo varoittelivat, että syntyy syrjäytyneiden porukkaa, kun eivät osaa käyttää nettiä. Tämän on kyllä huomannut kun eläkevaiheen alkaessa ei tietokonetta osannut käyttää ja auttajia ei aina ollut paikalla.”

Timo

”Olen iältäni 70+ ja mietin onko minun pakko suostua kaikkeen tähän? Onko käytettävä loppuelämä uuden tekniikan, laitteiden ja alati muuttuvien käytäntöjen opetteluun? Onko minun opeteltava uusi kieli? Olen päättänyt, että minua ei voi pakottaa kaikkeen. Meitä on monta samassa tilanteessa.”

Hilkka

”Miten me suostumme käyttämään niin paljon aikaa uusien juttujen ja sisäistämiseen ja turhilta tuntuvien mobiiliasetusten laittamisiin ja pin-koodien keksimiseen. Odotan vastarinta-aaltoa.”

Raija

”Saisivat pian keksiä sen ranteeseen tatuoidun koodiston, jota vilauttamalla saisi niin lippu.fi:stä lippunsa kuin pankin seinästä omalta tililtään eläkettä tai kaupasta makkaraa.”

Tuija

”Tuorein kokemukseni oli viime viikolla hammaslääkärini luona käynti. Kotoa lähtiessä suorastaan pelotti, ei hammaslääkäri, vaan kuinka osaan hoitaa auton parkkimaksun. Tähän saakka kolikot ovat riittäneet, mutta nyt minua odotti maksulaite, jonka käytöstä olen nähnyt vain summittaisen selostuksen.”

Rainer

”Olen nainen ja iäkäs ja kuvitellut olevani ainoa tyhmä ja unohtavainen tietokoneiden ja netinkäyttäjä. Nyt se on todistettu, en ole ainoa. Mies on tunnustanut kokevansa työlääksi opetella aina muuttuvia käytäntöjä ja tuntevansa siitä ahdistusta. Olen myös tuntenut häpeää ja avuttomuutta.”

Ritva

”Kohta ei viitsi enää matkustaa linja-autossakaan kun täytyy olla joku sovellus ja raha ei käy.”

Hannele

Järjestöt auttavat, kun oma apu ei riitä

 Oma ikätoveri on usein paras auttaja. Hänellä on tiedon lisäksi kärsivällisyyttä, jota nuoremmilta sukulaisilta joskus puuttuu. Monissa kunnissa kirjastot auttavat tietotekniikassa, esimerkiksi sähköpostin kanssa. Apua saa myös järjestöiltä, esimerkiksi näiltä:

 Enter ry auttaa eläkkeelle siirtyneitä ja siirtyviä ihmisiä tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien käytössä. Auttajat ovat vapaaehtoisia vertaisopastajia. Palvelu on maksutonta ja se keskittyy kunkin asiakkaan kohtaaman ongelman räätälöityyn ratkaisuun. Luettelo opastuspisteistä täällä.

 Vanhustyön keskusliitolla on SeniorSurf-kampanja, joka kannustaa ikääntyneitä perustamaan vertaistukiopetusta ympäri maata. Julkaisu nettiopastuksen aloittamiseen ja itseopiskeluaineistoa liiton sivuilla. Sieltä löytyy myös luettelo maksuttomista opastuspaikoista ympäri maata.

 Eläkkeensaajien Keskusliiton verkostavirtaa.fi-sivuilla on kattavat tiedot paikoista, joista saa apua tietotekniikan käyttöön.

 Senioriverkko on kerännyt sivuilleen sovelluksia, joista voi olla iloa heille, jotka omistavat tabletin.

 Useissa kunnissa kirjastot auttavat tietotekniikan kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Eläkeläiset
 • Olli Pohjanpalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  6. 6

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  7. 7

   Helsinki ei kertonut Munkkiniemen jätevesivuodosta, koska oli helatorstain aatto kello 15.30 – ”Ihmiset olivat jo lähdössä töistä pois”

  8. 8

   Rankasti kiusatut Helsingin kaupungin työntekijät kertovat nyt kokemastaan – ”Me tiesimme liikaa”

  9. 9

   Silminnäkijä: Mies sai puukosta, haki itse veitsen ja iski takaisin – Kumpaakin Hakaniemen puukottajista epäillään tapon yrityksestä

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  4. 4

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää