Valikko
Kotimaa

Minä uskon että - 3 olemme liian höveleitä

Tilaajille

Päässäni välähti naiivi, typerä ajatus kun katselin paloja Ceausescujen pikaoikeudenkäynnistä televisiosta. Torjuin ajatuksen tietenkin heti: kuinka voin olla niin höynäpäinen, että yhden sekunnin murto-osan säälin Ceausescuja?

En varmasti ole ainoa, jolle on lapsena luettu liikaa satuja siitä, kuinka hyvyys lopulta voittaa - tai liian vähän satuja pahuudesta, joka on ja pysyy ja jota on oikeus vihata ja vastustaa.

Myötätunnon häive Ceausescuja kohtaan tulee lapsenomaisesta uskosta siihen, että ihminen lopulta ymmärtää julmuutensa kun hänelle näytetään uhrit, kerrotaan mitä hän on saanut aikaan. Lapsenomainen usko katoaa ehkä vasta, kun itse joutuu sokean terrorin kohteeksi.

Sama höveliys, "kohta ne varmaan tulevat meidän puolellemme" -syndrooma vaivaa meitä suomalaisia, kun siedämme pankkien valtaa. Ceausescut veivät Romanian kansalta elämän, pankit vievät meiltä nuoruuden, miehuuden ja kohta vanhuudenkin. Täytyykö tehdä henkilökohtainen konkurssi - ostaa uusi asunto niin että vanha jää käsiin - ennen kuin osaa vihata kunnolla?

Mitä mahtaa tapahtua romanialaisissa perheissä nyt, Ceausescun ajan jälkeen? Romanialaisten ulkoinen kurjuus tunnetaan, päänsisäistä voi vain arvailla. Terrori synnytti varmasti pikku-elenoita ja nicolaeja. Nyt on monella miehellä tyhjä olo kun ei ole enää paineita huidella vaimoa. Tai kuka sen tietää. Ehkä ulkoinen paine kiinteytti läheisiä ihmissuhteita.

Joka tapauksessa romanialaisten identiteetti on perustunut siihen, että meitä riistetään ja sorretaan emmekä voi sille mitään; syntipukki on ulkopuolella. Ryhtyykö vuosikausia nälkiinnytetty, vaiennettu ihminen heti reippaasti rakentamaan demokratiaa, kun siihen annetaan tilaisuus? Vai projisoiko hän 'pahan', sen siivottavan, kotipihaansa kauemmaksi.

Mikä on saanut suomalaiset eläytymään poikkeuksellisen kiihkeästi romanialaisten vapaustaisteluun?

Ei ollut vaikea tietää kenen puolelle asettua: hyvän ja pahan rintamat olivat selkeät kuin klassisessa sadussa. Meillä hyvä ja paha ovat ehkä hiukan hämärämpiä. Vuodesta toiseen ruudussa pyörivät Väyryset, Holkerit, Suomiset, Liikaset ja kansa vain miettii: hyvä vai paha.

Romanian kansa kävi taistelun kaikkien niiden sijaisina, jotka itse jossittelevat. Ja siitä syntyi monien tuntema 'puhdistava kokemus' - kuin olisi vähän itsekin taistellut.

Itä-Euroopan maiden mullistukset ovat myös osoittaneet, että voitto on mahdollinen muillakin keinoilla kuin suomalaistyylisellä sujuvanlaskelmoivalla sujuttelulla.

Jos vallankumousstrategille olisi esitetty Romanian mallia - pappi pysyttelee vain kotonaan ja siitä se lähtee - hän olisi pitänyt sitä toivottoman kömpelönä.

Kömpelöltä näytti myös vielä muutama kuukausi sitten Vaclav Havelin tie presidentiksi. Kömpelöjä olivat myös ne Trabantit, joilla itäsaksalaiset mursivat tiensä ulos.

Romania-kortilla pelaavat nykyisin sekä aidot että tekopyhät moralistit. Molemmilla on jotenkin höpsö logiikka.

Asiakas hehtaarimarketissa: "Täällä ruoka menettää merkityksensä. En enää tunne mitään, en haista mitään. Tämä on rikos ihmisyyttä kohtaan!" Romania-moralisti: "On moraalitonta sanoa noin. Ajattele Romaniaa!" Afrikkaan pääsee puhelimella, Romaniaan satunnaisesti, jos jaksaa päivästä toiseen yrittää.

Romania-moralisti: "Olen miettinyt vanhan valintalevypuhelimeni vaihtamista näppäinpuhelimeen, en tietenkään vaihtelunhalusta vaan aivan näiden Romanian kontaktieni takia. Kaksitoista numeroa sentään, kun niitä vääntää vaikka 50 kertaa joka aamu, siitä tulee 600 numeroa, viikossa 4200. Toisaalta, vaihto maksaa yli satasen, ja sen kun antaisi Romania-keräykseen . . . vaikka toisaalta, näppäinpuhelimella saisi otettua numeroita samassa ajassa enemmän . . ." Telemyymälässä on jonoa. Romania-moralisti odottaa hetken, lähtee sitten pois: "Uskomatonta. Ihmiset jonottavat puhelimia. Vaikka Romaniassa jonotetaan ruokaa." Sinikka Nopola Kirjoittaja on freelance-toimittaja ja kirjailija. Hän tekee parhaillaan yhdessä Tiina Nopolan kanssa jatkoa lastenkirjalle Heinähattu ja Vilttitossu.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

    2. 2

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    3. 3

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    4. 4

      Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

    5. 5

      Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

    6. 6

      Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

    7. 7

      Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

    8. 8

      Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

    9. 9

      Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

    10. 10

      CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    2. 2

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    3. 3

      Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

    4. 4

      Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

    5. 5

      Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

    6. 6

      Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

    7. 7

      Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

    8. 8

      Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

    9. 9

      Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

    10. 10

      CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    2. 2

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    3. 3

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    4. 4

      Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

    5. 5

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    6. 6

      Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

    7. 7

      Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

    8. 8

      HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    9. 9

      Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

    10. 10

      Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

    11. Näytä lisää