Valikko
Kotimaa

Kirjailija on turisti Malta on siellä jossakin

Tilaajille

Välimeren vieraat -sarjassa luetaan, mitä ulkomaiset kirjailijat sanovat matkailtuaan Välimeren maissa. Kustakin maasta kertoo kaksi näennäisen mielivaltaisesti valittua kirjailijaa. Matka- ja kaunokirjat ovat tässä samanarvoisia, samoin roskaromaanit ja klassikot.

Malta on siellä jossakin Malta on niin pieni, ettei kirjallisuus hevin pysähdy siellä. Vaikka Maltan historia on eurooppalaisen sivistyksen historiaa, suurten maiden kirjailijat puhuvat mieluummin Maltalta lähteneiden ajatusten päätepisteestä, Pariisista ja Lontoosta, kuin Maltasta sinänsä.

Amerikkalainen Dashiel Hammettin dekkari Maltan haukka (1930) kertoo San Franciscosta. Maltaa on vain saaren lyhyt historiikki, koska tavoiteltu arvoesine on sieltä peräisin.

Tosin Hammett johdattelee lukijaa varautumaan siihen, että Malta pulpahtaa esille kirjassa. Yhden roiston nimi on Joe Cairo, ja Kairohan on Välimeren kaupunki. Varmemmaksi vakuudeksi tällä Cairolla on Kreikan passi, ja Kreikka jos mikä on Välimeren valtio. Ulkonäöltään Cairo on levanttilainen, siis Syyrian tai Vähä-Aasian asukas, ja ne totta totisesti sijaitsevat Välimerellä. Ei pidä sitten hämmästyä, kun Cairon saaliinhimo viittaa maltalaiseen haukkaan, koska - tiedättekin jo - Malta on keskellä Välimerta!

Hammett kertoo, että Espanjan keisari Kaarle V antoi Maltan Pyhän Johanneksen ritarikunnan asuinpaikaksi 1530. Rikkaiden ritarien piti antaa vuosivuokraa vain yksi haukka, ja innoissaan ritarit tekivät ensimmäisen haukan kullasta. Sitä romaanissa etsitään. Maltan haukan taival eri maissa on kuin sivistyksen leviämisverkosto Länsi-Eurooppaan. Ritarikunnan jälkeläisten nykyiset järjestöt ovat nekin suunnattoman rikkaita.

Toisin sanoen Maltan perintö on ollut siunaukseksi oikeille perillisille. Sen sijaan Cairo ja hänen konnatoverinsa saavat haltuunsa väärennetyn haukan. Sen voi lukea niin, ettei kulttuuriperinnön jaolle ole moukilla asiaa.

Britti Brian Callison on erikoistunut merisotakirjoihin. Maltan kaappari (1974) kertoo omalaatuisesta kapteeni Trappista ja hänen laivastaan Kharonista. Tarustossa Kharon on manalan virran lautturi.

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pitivät Maltaa urhoollisesti hallussaan Saksan ja Italian pommituslentoja vastaan. Maltalla kyettiin häiritsemään saksalaisen erämaan ketun Erwin Rommelin ja Pohjois-Afrikan-joukkojen huoltoliikennettä.

Se on myös Trappin tehtävä. Kharoniin naamioidaan pari tykkiä ja pestataan entisten jumalanhylkäämien kovanaamojen tilalle Englannin kuninkaallisesta laivastosta lisää ihmishylkiöitä.

Lähtösatamaansa Maltaa Callisonin henkilöt katselevat vain omasta näkökulmastaan. Malta on heille autioin kaikista autioista saarista, "kirotun kammottava vankilasaari". He himoitsevat oikeaan sotan, heille ei sovi piiritettynä oleminen.

Maltan asukkaat esiintyvät kirjassa vain kerran. Kun rahtilaiva Ohio pääsee akselivaltojen saarron läpi ja tuo saarelle polttoainetta, "niin paljon ja niin kauan" kestäneet maltalaiset kokoontuvat satamaan hurraamaan.

On ymmärrettävää, että muuten maltalaiset pysyvät piilossa, tarkemmin sanottuna pommisuojissa. Pääkaupungista Vallettasta kerrotaan vain, että siellä sataa pommeja taajaan.

Sodan aikana Malta oli vielä brittiläinen siirtomaa. Amiraali uskoutuu Trappille, että ilman Maltan "pikkuista kalliosaarta" ei Länsi voi puolustaa lähi-itääkään. Trappin keralla Callison pitää itsestään selvänä, että lähi-idän laillinen perijä on Länsi.

MATTI TIIHONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää