Valikko
Kotimaa

Oman työn arvostus lisää liikeväen tyytyväisyyttä Kiire ja niskavaivat kiusaavat liikeväkeä eniten

Tilaajille

Kiire, niskan ja hartiaseudun kivut sekä väkivallan uhka rasittavat nyt selvästi enemmän liikealan työväkeä kuin runsas vuosikymmen sitten. Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan myös työsuojelussa ja työterveyshuollossa on valtavia eroja liikealalla riippuen työpaikasta. Yleinen viihtyvyys liikealan työssä sen sijaan on lisääntynyt; työhönsä tyytyväisimpiä ovat miehet.

Liikealan ammattiliiton ja Työterveyslaitoksen yhteinen tutkimus työ- ja terveysoloista on jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Nyt valmistuneessa tutkimuksessa verrataan oloja vuoden 1978 kyselyyn. Liiton puheenjohtajan Maj-Len Remahlin mukaan liiton hallitus käsittelee tutkimusta lähiaikoina ja etsii keinoja siinä ilmenneiden puutteiden korjaamiseksi. Edellisen tutkimuksen jälkeen on mm. suuri osa kassapöydistä uusittu.

Työtilojen uudistuminen ja koneistuminen on merkittävästi vähentänyt työn ruumiillista rasittavuutta. Tilalle ovat tulleet niskan ja hartiaseudun kivut, jotka ovat kaksinkertaistuneet runsaan kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna yli 40 prosenttia liikealan työntekijöistä valitti näitä kipuja. Kassatyöntekijöistä yli puolet ilmoitti kärsivänsä niskan ja hartiaseudun vaivoista.

Niska- ja hartiavaivat ovat liikealallakin selvästi naisten ongelma, miehillä niitä esiintyy noin puolet vähemmän kuin naisilla. Vaivat myös kasvavat iän myötä kaikissa muissa liikealan työtehtävissä paitsi kassatyössä; alle 25-vuotiaat kassatyöntekijät valittavat niskasärkyä yhtä usein kuin yli 50-vuotiaatkin.

Eniten niskavaivat ovatkin lisääntyneet juuri nuorilla naisilla. Kymmenen vuotta sitten vain neljännes alle 25-vuotiaista kassatyöntekijöistä kärsi niskavaivoista, viime vuonna saman ryhmän naisista jo 63 prosenttia valitti niskasärkyä.

Yhdeksi selittäjäksi niskasärylle tutkimus tarjoaa liikealan lisääntynyttä kiirettä. Kaksi kolmannesta työntekijöistä kokee työnsä olevan liian kiireistä ainakin puolet työajasta. Kiireisimmiksi itsensä tuntevat tavaratalojen ja valintamyymälöiden myyjät sekä kassat. Kiire on selvästi lisääntynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Suurimpina syinä kiireeseen liikeväki pitää henkilökunnan vähyyttä ja sijaisten puutetta. Varsinkin vanhimmat naistyöntekijät arvelivat kiiren syyksi myös oman liiallisen velvollisuudentuntonsa.

Neljännes kokenut väkivallan uhkaa

Ryöstön tai pahoinpitelyn uhriksi joutuu noin kaksi prosenttia myymälähenkilökunnasta. Prosenttiluku on pieni, mutta koko liikealalla työskentelevästä ihmismäärästä se merkitsee lähes 5000:ta ihmistä.

Oman työn arvostus ja sen kautta työssä viihtyminen on liikealalla selvästi lisääntynyt kymmenen vuoden aikana. Vajaat puolet liikeväestä pitää omaa työtään merkityksellisenä ja tärkeänä, kymmenen vuotta sitten vain 30 prosenttia arvosti omaa työtään. Sekä miehet että naiset pitävät työtään yhtä tärkeänä, vain myymälänhoitajat arvostavat selvästi eniten omaa työpanostaan.

Noin puolet liiketyöntekijöistä pitää esimiehiään reiluina ja avoimina. Silti noin 40 prosenttia liikeväestä on sitä mieltä, ettei esimieheltä koskaan saa myönteistä palautetta. Yrmeiden esimiesten määrä on kuitenkin kymmenessä vuodessa selvästi vähentynyt.

Reilu esimies merkitsee tutkimuksen mukaan hyvin paljon työssä viihtymiselle. Lähes kaksi kolmannesta työntekijöistä ilmoitti reilun esimiehen suureksi tyytyväisyytensä syyksi.

Työnsä parhaita puolia listatessaan myymälähenkilökunta nimesi kärkeen ihmisten tapaamisen, asiakkaiden luottamuksen, kivat työtoverit, mielenkiintoisen, itsenäisen ja vaihtelevan työn ja turvallisen työsuhteen.

Eniten myymälähenkilökuntaa harmittavat ainainen kiire, huono palkka, sesonkiruuhkat, lauantaiden ja aattopäivien työnteko, ärtyisät, kiireiset, näpistelevät ja humalaiset asiakkaat sekä huonot etenemismahdollisuudet. Tinkivistä asiakkaista valittaa vain kolmannes työntekijöistä, harvempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää