Valikko
Kotimaa

Metsätutkija arvioi eduskunnan välikysymyskeskustelua: "Puhetta musta tuntuu -pohjalta"

Tilaajille

Metsäntutkija Eeva-Liisa Jukola-Sulonen ei lakkaa ihmettelemästä, miten pieniä ovat metsäntutkijoiden määrärahat verrattuna siihen, miten suuria ovat kansanedustajien sanat heidän puhuessaan luonnonsuojelusta.

Jukola-Sulonen tuli keskiviikkona eduskuntaan kuuntelemaan keskustelua vihreiden tekemästä välikysymyksestä, joka koskee metsien tilaa.

Poliitikot vaativat käänteentekeviä toimia hatarien tietojen perusteella. Jukola-Sulonen tietää ennen muuta sen, miten vähän tiedetään. Oman mielipiteensä toimenpiteistä hän suostuu sanomaan vain painostuksen jälkeen.

Jukola-Sulonen on viime aikoina ollut harva se päivä julkisuudessa kertomassa metsävaurioista.

Hän on vetänyt viisi vuotta metsäntutkimuslaitoksen eli Metlan Ilme-projektia, joka kartoittaa metsien peruskuntoa.

Riitelevien metsätutkijoiden joukossa kiihkoton filosofian tohtori sopii hyvin metsäntutkimuksen mannekiiniksi. Hänen hiuksensakin ovat elegantisti harmaantuneet - onhan tutkijakunta ollut "jo kauan huolissaan metsien tilasta", kuten Jukola-Sulonen sanoo.

Eduskunnan lehterillä hän tapaa vanhan keskustelukumppaninsa, metsäaktivisti Jakob Donner-Amnellin . Donner-Amnellin isää, Jörn Donneria (r) ei salissa näy.

Jukola-Sulonen silmäilee hajamielisesti ympäristöministeri Kaj Bärlundin (sd) vastausta opposition välikysymykseen. Teksti on hänelle tuttua, sillä se pohjautuu Metlan tutkimuksiin.

Jukola-Sulonen ei kaataisi sinipunahallitusta ainakaan metsänsuojelun takia kuten välikysymyksen tekijät.

Bärlund on hänen mielestään ottanut "rohkeasti esiin asioita". Suomi on Jukola-Sulosen arvion mukaan kansainvälisesti eturintamassa vähentämässä saastepäästöjään.

Vaikka Bärlund uskoo, että "Suomen toimet kotimaassa ja kansainvälisesti kääntävät kehitystä oikeaan suuntaan", Jukola-Sulonen ei ole asiasta aivan varma. Vaikka saasteet saataisiin kuriin yhteisillä ponnistuksilla, jäljellä on vielä kasvihuoneilmiö.

Maa- ja metsätalousministeri Toivo T. Pohjala (kok) nousee puhujapönttöön vaatimaan lisää tutkimusmäärärahoja. Hän varoittaa kuitenkin uskomasta liikaa tutkimukseen, tutkimuksesta puhuminen on hänen mukaansa pään työntämistä pensaaseen.

"Voi juku", Jukola-Sulonen tuohtuu.

"Yhdyn käsitykseen, että Metlassa on vähätelty metsävaurioita, mutta niin ei tehdä enää", Pohjala jyrisee. Jukola-Sulonen allekirjoittaa väitteen. Hänenkin mielestään laitoksen johto on pitkän ajan sisällä syyllistynyt joko yksinkertaistuksiin tai vähättelyyn.

Nykyiset johtajat Eljas Pohtila ja Jari Parviainen ovat kuitenkin kääntäneet hänen mielestään kurssia oikeaan suuntaan.

Laitoksen saama arvostelu painostaa Jukola-Sulosen mielestä kohtuuttomasti varsinkin nuoria tutkijoita, jotka tekevät työtä "niska limassa".

Pohjalan puheenvuoron jälkeen lehteriyleisö herää lähes säikähtäen uneliaisuudestaan, kun puoli tusinaa edustajaa pomppaa pyytämään vastauspuheenvuoroa.

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila vaatii metsäntutkimuslaitosta reaaliaikaan. Hän esittää, että laitoksella pitäisi olla yksi virallinen kanta, jonka perusteella kansanedustajat voisivat tehdä päätöksensä.

Erkki Pulliainen (vihr) opettaa Anttilaa, että tutkijat eivät voi puristaa näkemystään yhteen. Pohjala toteaa, että laitoksella voi olla virallinen kanta, mutta tutkijoilla on lupa olla eri mieltä.

"Virallinen kanta pitää olla", Anttila tivaa.

Jukola-Sulonen kuitenkin ymmärtää Anttilaa. "Tätä politiikkaa tehdään näköjään hatusta vedetyillä luvuilla. Siksi pitäisi muodostaa tiedeyhteisön kanta, johon suurin osa tutkijoista voisi yhtyä", hän sanoo.

Mutta Jukola-Sulonen tietää, että tiedekin on inhimillistä toimintaa, vaikka jotkut tulokset ovat kiistattomia, niitä voidaan tulkita moneen pussiin.

Martti Tiuri (kok) ja Paloheimo ovat päässeet salissa mielipuuhaansa: Tiuri haukkuu vihreitä ydinvoiman vastustamisesta ja Paloheimo haukkuu Tiuria ydinvoiman puolustamisesta.

Jukola-Sulonen kauhistelee: "Eivät tavalliset ihmiset noin puhu toisilleen." Hannele Pokka (kesk) vaatii puhujapöntössä kansanäänestystä ydinvoimasta.

"Ei missään tapauksessa", Jukola-Sulonen vastustaa. Hänen mielestään tavalliset ihmiset tekisivät päätöksensä pelkojen perusteella, sillä he eivät voi tietää kaikkia tieteellisiä taustatekijöitä.

"Kuka sitten voi?" puuttuu Donner-Amnell puheeseen. Jukola-Sulosen mielestä esimerkiksi kansanedustajien tulisi olla niin valistuneita, että he voisivat päättää.

Jukola-Sulonen sanoo, että "jos kahdesta pahasta pitäisi valita, valitsisin ehkä ydinvoiman, koska joudun työssäni näkemään hiilivoimaloiden päästöjen seuraukset".

Donner-Amnell vastustaa ydinvoimaa. Hänen mielestään inhimillistä tekijää ei koskaan oteta turvallisuuslaskelmissa huomioon.

Pokka on edennyt Kessin erämaahan. Hän vaatii, ettei metsiä saa hakata niin paljon kuin erämaakomitea on esittänyt.

Jukola-Sulonen on toista mieltä. Saastuneiden alueiden huonokuntoiset ja kuolevat puut pitäisi hänen mielestään hakata.

Donner-Amnell, joka on itse ollut paikan päällä vastustamassa Kessin hakkuita, puuttuu jälleen puheeseen. "Kollegasi Satu Huttunen Oulun yliopistosta on ollut sitä mieltä, että maaperä on siellä niin saastunut, että puita ei pitäisi hakata ollenkaan", hän huomauttaa.

"Huttunen ei ole tutkinut asiaa. Minä olen osoittanut saastevaikutuksia. Tiedän, että metsä vielä hitaasti uudistuu", Jukola-Sulonen sanoo.

Pekka Leppänen (kom) on vuorossa puhujapöntössä. Hän vaatii pikaisia suojelupäätöksiä. "Kymmenen vuotta on liian pitkä aika tehdä mittauksia", hän jyrisee.

Jukola-Sulonen huokaa jälleen. Vaikka poliitikot kuinka vaatisivat, riittäviä mittauksia metsäekosysteemistä ei vielä ole. "Ne mallit, jotka täällä ovat esillä, ovat tutkijoiden musta tuntuu -ennusteita", hän toteaa.

Mutta jos tutkimusrahoja riittää, Jukola-Sulonen lupaa lisää tietoa jo lähivuosina.

KATRI PELTOLA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää