Valikko
Kotimaa    |   Autot

Katalyyttipuhdistimen vaikutukset tuntuvat etenkin pienissä autoissa

Tilaajille

Matti Jansson Katalyyttipuhdistimen vaikutukset tuntuvat etenkin pienissä autoissa Lyijyttömän polttoaineen saanti on helpottunut ja pakokaasujen puhdistusohjelmaa aikaistettiin, joten kysyntä on nopeasti kääntynyt autojen katalyyttimalleihin. Tilanteen nopea muuttuminen on yllättänyt monet maahantuojatkin, jotka ovat jopa alentaneet ilman katalyyttiä olevien malliensa hintoja katalyyttiversioita edullisemmiksi.

Tähän saakka on yleensä tarjottu autoja samaan hintaan puhdistimella ja ilman. Esimerkkiautoistamme Nissanit kuuluvat alennusryhmään, josta puhdistinta vailla olevan ajokin saa meikäläisittäin katsoen jo edullisesti.

Yli kaksilitraisten autojen varustaminen katalyytillä on varsin mutkatonta; niissä on polttoaineen suihkutusjärjestelmä jo valmiina. Laitteisto lisää auton painoa ja teho alenee, jos puristussuhdetta joudutaan laskemaan 95 oktaanisen polttoaineen vuoksi.

Kysynnän kasvaessa myös pienempien autojen katalyyttiversiot ovat alkaneet lisääntyä nopeasti. Näissä autoissa polttoaine on perinteisesti syötetty kaasuttimella. Katalyytin vuoksi ne vaativat tuntuvampia muutoksia, sillä polttoaineen syöttöjärjestelmää on muutettava.

1,6-litraisten ja sitä pienempien moottoreiden litrateho on yleensä suurempi kuin isojen moottoreiden ja viritysvaraa on vähemmän. Näin katalyytin aiheuttamaa tehohukkaa ei aina päästä kompensoimaan moottoritekniikalla. Tehot laskevat samalla, kun auton paino nousee. Polttoainetalous ja suorituskyky heikkenevät, ellei polttoaineen syöttöjärjestelmäksi valita monipistesuihkutusta, joka on kallein vaihtoehto. Siinä tapauksessa verohelpotus ei riitä kompensoimaan hinnannousua.

Kaasuttimen korvaa kolme vaihtoehtoa

Seossäädön seurauksena menetetään hieman kiihtyvyydestä, vaikka moottorin teho säilyisikin paperilla ennallaan. Seos ei rikastu kiihdytyksessäkään ja 20-40 kilon painonlisäys vie myös vastaavat kymmenykset. Huippunopeus sen sijaan ei muutu ilman teho- ja välitysmuutoksia.

Elektronisella seoksensäädöllä saavutetaan kaasuttimeen verrattuna muitakin merkittäviä etuja kuin puhtaammat pakokaasut. Käynnistykseen riittää pelkkä avaimen kierto, moottori käy ja vetää hyvin kylmänä, eikä rikastimen kanssa tarvitse temppuilla.

Liikkeellelähdössä moottorin sitkeys paranee, kytkintä nostettaessa kaasua tarvitaan vähemmän ja sammumisvaara pienenee oleellisesti. Usein moottorin alakierrosten sitkeys on paperillakin parempi muutetun ajoituksen ansiosta. Katalyytistä johtuvaa tehonvähennystä ei normaaliajossa läheskään aina edes huomaa, tunne voi olla jopa päinvastainen.

Pienimmissä autoissa käytetty halvin ratkaisu on elektronisesti säätyvä kaasutin. Järjestelmä pidetään yksinkertaisena ilman nakutustunnistimia ja puristussuhde joudutaan polttoaineen oktaaniluvun vuoksi pudottamaan yhdeksän tuntumaan, kun se kaasutinmalleissa on useimmiten korkeampi. Alkuarvoista riippuen moottorin hyötysuhde alenee hiukan, samalla kulutus nousee ja suorituskyky heikkenee.

Yksipistesuihkutus ei periaatteessa poikkea elektronisesti ohjatusta kaasuttimesta, joten seuraukset ovat samansuuntaiset. Hyvin rakennettu järjestelmä voi kuitenkin kohentaa auton käyttöominaisuuksia varsin paljon. Japanilaiset ovat jo pitkään käyttäneet elektronista kaasutinta ja yksipistesuikutusta ja tuntuvat parhaiten hallitsevan näiden järjestelmien tehotappiot ja käyttöominaisuudet.

Monipistesuihkutus on kallein ratkaisu, mutta sen avulla saatu sylinterikohtainen ihanneseos tehostaa palamista ja antaa mahdollisuuden muita vaihtoehtoja korkeampaan puristussuhteeseen ja tehojen nostoon. Parhaat tehot saadaan sylinterikohtaisilla nakutustunnistimilla ja moottorin toimintojen tietokoneohjauksella. Käyttöominaisuuksiltaan monipistesuihkutus on myös paras.

Vertailua katalyytillä ja ilman

Micran elektronisen kaasuttimen ja katalyytin vaikutukset ovat varsin pienet. Puristussuhde on ennallaan, samoin valmistajan mukaan suoritusarvot ja kulutus. Teho on laskenut lähinnä huippukierrosten laskettua, eikä vääntömomentin pieni lasku ole autojen yksilöeroja suurempi.

Tehopaino kertoo kuitenkin, että täyskiihdytys kierrokset hyödyntäen huononee noin kahdeksan prosenttia. Normaaliajossa auto on käytännössä ennallaan. Hinta on sama kuin kaasutinmallilla ennen alennusta.

Skodan selvästi pudonnut puristussuhde puree tuntuvasti talouteen ja kulkevuuteen, sillä välitykset ovat ennallaan. Etenkin ylipitkäksi välitetty viitosvaihde on entistä tehottomampi. Muutokset ovat verohelpotuksesta huolimatta nostaneet hintaa lähes 3000 markkaa.

Seat Ibiza tarjoaa mielenkiintoisen vertailumahdollisuuden kaasuttimen, monipistesuihkutuksen ja katalyyttivarustuksen kesken, sillä kaikissa 1,5-litraisissa on sama perusmoottori. Kaasutin- ja katalyyttiversiot ovat kulkevuudeltaan tasaveroiset, sillä katalyyttimallin lisäteho häviää lisäpainoon. Taloudessa kaasutin voittaa, mutta sylinterikohtainen syöttö pitää erot pieninä. Monipisteinen kat-varustus nostaa kuitenkin hintaa 2600 markkaa.

Keskenään kilpailleet Nissan Sunny ja Toyota Corolla sijoittuvat nyt selvästi eri hintaluokkiin. Nissan valitsi halvemman yksipistejärjestelmän ja pienen tehonpudotuksen, Toyota taas nosti tehojaan monipistesuihkutuksella. Kummankaan talous ei juuri muuttunut, Nissan hidastui vain hieman ja Toyota tuli saman verran ärhäkämmäksi. Toyota Carinan 1,6-litrainen katalyyttimoottori on sama kuin Corollan.

Nissanin yksipistesuihkun käyttöominaisuudet eivät poikkea havaittavasti monipisteratkaisusta, sillä alakierrossitkeys on poikkeavan hyvä ja moottori toimii aivan ihanteellisesti jokapäiväisessä käytössä. Nissan maksaa saman verran kuin kaasutinmalli ennen hinnanalennusta ja Toyotat ovat keskenään samanhintaiset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää