Valikko
Kotimaa

Oikeusministeri Tarja Halonen: Kehno asuminen ei saa olla osa vapausrangaistusta

Tilaajille

Huonokuntoiset vankitilat poistetaan käytöstä ja vankien asumisoloja kohennetaan, tapaamismahdollisuuksia laajennetaan, vankien työrahaan tulee kunnon kuoppakorotus ja vangeille perustetaan kuntoutusryhmiä, jos vankeinhoitoasiain neuvottelukunnan tahto muuttuu poliittiseksi tahdoksi.

Neuvottelukunta jätti keskiviikkona tuoreelle oikeusministeri Tarja Haloselle (sd) selvityksensä siitä, kuinka vuonna 1975 toteutetun rangaistusten täytäntöönpanoa koskeneen uudistuksen tavoitteet ovat toteutuneet ja mitä olisi vielä tehtävä.

Vankeinhoidon nykytilaa on tarkasteltu myös sen selvittämiseksi, kestävätkö suomalaisten selliolot eurooppalaisia ja kansainvälisiä katseita.

"Vapaus on se perusoikeus, jonka vanki on tuomioistuimen päätöksellä menettänyt. Hänen muita oikeuksiansa ei tuomion pitäisi rajoittaa", arvioi mietinnön vastaanottanut ministeri Halonen. Muina perusoikeuksina Halonen mainitsi etenkin asumisen sekä sivistykselliset ja sosiaaliset oikeudet.

Vankitiloille perusnormisto

Vankien asumis- ja peseytymistilojen kunnostukseen olisi varattava valtion tulo- ja menoarviossa riittävästi rahaa. Nykyisin useista laitoksista puuttuvat sisäliikunta- ja harrastustilat kokonaan. Kehnoja pesytymis- ja saniteettitiloja löytyi etenkin suurista suljetuista laitoksista.

Paljut pois käytöstä

Neuvottelukunnan puheenjohtajan Anneli Jäätteenmäen (kesk.) mukaan vangit tarvitsevat kunnon korotuksen ansioihinsa, jotka tällä hetkellä ovat keskimäärin markasta kolmeen markkaan tunnilta. Jäätteenmäen mukaan ei ole ihme, että työn arvostus vankien keskuudessa laskee ja taloudelliset selviytymismahdollisuudet vangin vapauduttua eivät ole kehuttavia.

Neuvottelukunnan mielestä on ilmeinen epäkohta, että sairausvakuutuslaki epää vankiäideiltä oikeuden äitiysrahaan. Vankiäitien tulisi myös päästä halutessaan paremmin osallistumaan lapsensa hoitoon.

Vuoden 1975 uudistus teki mahdolliseksi siviilityön laitoksen ulkopuolella, mutta käytännössä se on jäänyt hyvin vähäiseksi. Siviilityö edistäisi kuitenkin vangin sijoittumista uudelleen yhteiskuntaan ja ehkäisisi laitostumista ja vangin ihmissuhteiden katkeamista.

Ministeri Halosen mukaan Suomi selviytyy vankilaolojen kansainvälisessä tarkastelussa jo nyt kohtalaisen hyvin, eikä lähtökohtana enää pitäisikään olla vain miniminormien täyttäminen.

Tapaamistiloja parannettava

Vuoden 1975 uudistuksen jälkeen on myös valvomattomat tapaamiset sallittu, mutta niitä ei järjestetä vieläkään kaikissa laitoksissa. Neuvottelukunnan mielestä olisikin viipymättä ryhdyttävä kehittämään sekä valvottuihin että valvomattomiin tapaamisiin tarkoitettuja tiloja kaikissa suljetuissa laitoksissa. Lapsiperheiden tapaamistilojen tulisi olla mahdollisimman kodinomaisia.

Vankien kirjesalaisuutta saisi rikkoa vain erityisistä syistä tai yksittäisissä tapauksissa rikoksen estämiseksi.

Valitusoikeutta laajennettava

Yksittäisen vangin ongelmia olisi ratkaistava entistä suunnitelmallisemmin. Neuvottelukunta esittää mm. kuntoutusryhmien perustamista, yhteyshenkilökokeilua sekä elämänhallintasuunnitelmien laatimista pitempää rangaistusta kärsiville vangeille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää