Valikko
Kotimaa

"Suuren kulttuurin raunioilla"

Tilaajille

Oletko värähtänyt ikävästä tunteesta ajatellessasi raadeltuja kristittyjä Circus Maximuksessa Roomassa? Ovatko kainalosi kostuneet myötätuntoisesta kauhusta katsellessasi Towerin tyrmiä Lontoossa? Oletko vavissut portilla, jonka päällä on joskus lukenut Arbeit macht frei?

Eurooppa on aina tarjonnut poliittiselle voyeuristille nähtävyyksiä. Paikkoja, joissa voi tirkistellä kuinka pahoja ne ovat joskus olleet.

Odotellessa hetkeä, jolloin Romanian Securitaten käytävät avataan yleisölle, voi poiketa Itä-Berliiniin Stasin, turvallisuuspoliisin päämajaan. Tutustumaan tietoyhteiskunnan pimeään ytimeen.

Korttelin portilla on kyltti: Oscar-Ziethen-Krankenhaus, Poliklinik. Kyltissä on tutut punaiset ristit.

"Tämä poliklinikka oli tarkoitettu vain Stasin työntekijöille", oppaani Frank Dvozdowski sanoo. Ihmetellen Punaisen Ristin tunnusten väärinkäyttöä kaivan kamerani esille.

"Jos olisit ottanut tuon valokuvan puoli vuotta sitten, olisit jo sisällä", Frank lisää.

Oven takana nuokkuu viisi univormupukuista miestä. Ovatko he Stasin vahteja? "Poliiseja", selittää Frank ohimennen, näyttäessään kulkulupaansa.

Lyhyen käytävän jälkeen tulemme kaksoisovelle ja pääsemme valtavalle sisäpihalle. Stasin päämajan ydin on korttelin kokoinen.

Vastapäätä on matala, 6-kerroksinen rakennus.

"Tuolla piti majaa Milke, Stasin entinen pomo", Frank sanoo. "Ei ylimmissä, eikä alimmissa kerroksissa, vaan rakennuksen keskellä." Ymmärrettävää.

Milke on nyt vankilassa. Minulle kerrottiin, että hän halusi sinne puhelimen. Hän vaati ja vaati, kunnes sai. Milke antaa nyt puhelimeen käskyjä päivittäin: tätä ilmiötä on tarkkailtava, tuo tyyppi on pantava seurantaan, tuo vangittava. Puhelinta vain ei ole kytketty mihinkään.

Pihan keskellä on läjä tiiliä, betonimurskaa ja kiviä.

"15. tammikuuta raivostunut kansanjoukko hyökkäsi tänne ja rakensi pienen muurin keskelle Stasin pihaa. Symbolista." Uutisissa kerrottiin, että väkijoukko hajotti koko päämajan. Saan kuulla, että vain yksi talo hajotettiin.

"Huomaa, kuinka likaista täällä on." Pihalla on paperia, kiviä, roskia. "Ennen täällä oli täysin puhdasta." Tietenkin.

Allamme on valtava Bunkker , henkilökunnan pommisuoja. Sielläkö ovat kidutuskammiot? Sellit?

"Ei täällä, muualla." Missä muualla?

"Muualla. Tämä on vain Stasin päämaja. Jokaisen kaupungin Stasilla oli omat toimitilansa." Frank pysäyttää minut 14-kerroksisen talon eteen. Kiertokäynnin huipentuma! Tässä rakennuksessa työskenteli sisäisen turvallisuuden osasto.

"Asiakkaan tiedot oli jaettu 13 osaan. Jos halusi tutkia tiettyä asiakasta, oli ensin haettava keskusyksiköstä nimeä vastaava numero. Numerolla sai seuraavassa kerroksessa sijaitsevasta osastosta anonyymin kansion ja yhden kahdestoistaosan asiakkaan tiedoista. Näin kuljettiin kerroksesta toiseen, eikä yksittäinen tutkija tiennyt mitään muiden tiedostoista." "Etteivät henkilökohtaiset tunteet vaikuttaisi tutkimuksiin. " Frank osoittaa kädellään aktin entistä tietä tummien ikkunoiden takana.

Tuijotan kylmää ikkunarivistoä, joka muistuttaa Helsingin lähiöitä! Melkoinen työpaikka. Kahdessatoista toimistossa papereita pyöritelleet työläiset eivät tienneet kenen asioita he urkkivat. Jokainen käsitteli kerrallaan yhtä kahdestoistaosaa tutkittavan tiedoista. Oli vain yksi, joka tiesi kenestä puhuttiin, keskustietokone ensimmäisessä osastossa, mutta sekään ei tiennyt mitä puhuttiin. Weberiläisen tehokasta kasvotonta byrokratiaa!

Pelkästään tässä korttelissa työskenteli 35000 ihmistä. Entä koko Stasin palveluksessa?

"Arviot hieman vaihtelevat, mutta noin 1,5 miljoonaa." 17 miljoonan asukkaan DDR:ssä? Älä Frank valehtele.

"Suurin osa heistä oli epävirallisia. Informantteja. Kätyreitä." Yksi kymmentä kohti. Olivatko DDR:läiset kätyrikansaa?

"Ihmiset eivät varsinaisesti hakeneet tänne töihin. Heidät haettiin." Kävelemme autiota pihaa pitkin sosiaalitaloa kohden.

"Vaikkapa sinä, vuosi sitten, jos olisit ollut DDR:n kansalainen.Sinut olisi kutsuttu Stasiin keskustelemaan joistakin asioista. Virkailija olisi ottanut sinut vastaan, ja kertonut, että he ovat tarkkailleet sinua. Menestyt hyvin työssäsi, olet hyvä sosialismin rakentaja, sinulla on vaimo, lapsia. Mietit siinä vaiheessa mitä sinulla on ja miksi se otetaan sinulta pois. Mitä olet tehnyt? Sitten virkailija olisi jatkanut, että yhteiskunnassa on kuitenkin aineksia, jotka haluavat tuhota kaiken, he hautovat pahaa niin isänmaalle kuin puolueelle." "Jos sinä kuulet tämänkaltaisista suunnitelmista, niin olisi hyvä, jos ilmoittaisit siitä meille. Olisit erittäin yhteiskuntakelpoinen ja pääsisit urallasi eteenpäin." Entä jos en olisi suostunut?

"Harva on kieltäytynyt - ajattele esimerkiksi puoluejohtaja Wolfgang Schnurria. Väitetään, että hän sai kätyröinnin vastapalveluksena asianajan toimiluvan.", Frank jatkaa.

Pihan kauimmaisessa nurkassa on sosiaalitalo. Vastapäisellä seinällä on kirjoitus: piss off nazi-pigs. Aulassa on lisää seinäkirjoituksia. Lattialla on kirjoja; SED:n ohjelmia, marxismi-leninismitutkielmia.

Kerroksissa olevien toimistojen ovet on potkittu sisään, kalusteet hajotettu, kirjat ja paperit revitty. Eräästä toimistosta löytyy ehjä tuoli. Vastapäisellä seinällä on kirjoitus: Psychoterror für Stasi .

Tulemme hajotettuun kampaamoon. Lattialle on raastettu lännen kampaamotarvikkeita.

"Kyllä. Stasilaisilla oli etuja. He saivat ostaa halvalla niin matkoja kuin hedelmiäkin. Heidän palkkansa oli noin kaksi kertaa keskipalkkaa suurempi." Frank johdattaa minut pukuhuoneisiin. Lattioilla on kylpytakkeja, kenkiä, sotilaspukuja. Jokainen Stasissa työskentelevä oli sotilas, kokkeja ja kampaajia myöten. Jokaisella oli kaapissa oma taisteluasu kaasunaamareineen.

Koetan pummata mukaani maastopuvun takkia, mutta se ei käy. Sen sijaan onnistun nappaamaan kampaamon hinnaston kassiini.

Oppaani on virkavapaalla ja Bürgerkommiteen, kansalaiskomitean jäsen. Komitea miettii, mitä tehdä Stasin omaisuudelle.

Yksi ongelmista on Stasin tiedosto. Vapauden nimissä se pitäisi hävittää, toisaalta sen tutkimista vaaditaan, jo siksi, että moni uusista kansanedustjistakin on ollut yhteydessä Stasiin?

Frank nostaa lattialta päiväkirjan, josta on revitty kaikki sivut. "Jotkut osasivat varautua tapahtumiin." Myös Stasin rakennukset ovat ongelma Bürgerkommiteelle.

"Ulkoapäin ne on rakennettu näyttämään asunnoilta, mutta ne sopivat vain toimistokäyttöön." Kuka sitä paitsi haluaisikaan asua Stasin entisessä päämajassa. Vaikka toisaalta . . .

Pihalla ihmettelemme miksi väkijoukko tuhosi ainoastaan takimmaisen rakennuksen. Muista ei ole edes kivitetty ikkunoita. Väitetään, että hyökkääjät olisivat olleet stasilaisia, jotka koettivat provosoida tilannetta, jossa ihmiset olisivat ajatelleet, että Stasia tarvitaan taas. Vai onko se vain huhu, jonka tarkoituksena on taas herättää epäilyksiä . . .

Vierailu on ollut opettavainen, ilmapiiri alkaa tarttua.

Kävellessämme kohti poliisin vartioimaa uloskäyntiä, Frank valittelee, että otin yhteyttä niin myöhään. Nähtävää olisi ollut vielä paljon. Ymmärrän, Frank.

Oppaani palaa Bürgerkommiteen toimistoon. Minä lähden muurille. Ostoksille.

Atro Lahtela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää