Valikko
Kotimaa

Palkkariita uhkaa sulkea vaatetustehtaat ensi viikolla 12000 työntekijää aloitti lakon hylättyään Jorma Reinin sovintoesityksen

Tilaajille

Noin 12000:ta työntekijää koskeva tekstiili- ja vaatetusalan lakko alkoi tänä aamuna. SAK:lainen Tekstiili- ja vaatetustyöväen liiton (Teva) valtuusto hylkäsi perjantaina yksimielisesti valtakunnansovittelija Jorma Reinin aiemmin aamupäivällä tekemän alan palkkoja koskevan sovintoesityksen.

Tevan ja työnantajia edustavien Vaatetusteollisuuden työnantajaliiton sekä Tekstiiliteollisuusliiton kolmivuotinen sopimus on viimeistä vuottaan voimassa palkkoja lukuunottamatta.

Lakko koskee alkuvaiheessa 29:ää vaatetusteollisuuden ja 29:ää tekstiiliteollisuuden yritystä eli noin sataa työpaikkaa. Lakkoon menevät tekstiilipuolelta mm. Finnalyson-konserni, Nanso, Sidoste, Suomen Nauhatehdas ja Tamfelt. Vaatetusteollisuudesta lakko sulkee mm. Luhdan, Piretta P.T.A:n, Turo Tailorin ja Polan.

Työnantajan julistama työsulku uhkaa alkaa ensi torstaina. Osapuolet tapaavat kuitenkin edellisenä päivänä Reinin johdolla. Reini pyysi Tevaa kutsumaan valtuustonsa keskiviikoksi koolle mahdollisia päätöksiä varten.

Yhdeksän prosentin korotus ei kelvannut

Työntekijöiden hylkäävä päätös tuli yllätyksenä Reinille. Vielä aamulla esitystä antaessaan hän katsoi, että sovintoesitys sisältää niin suuren korotuksen, että se hyväksytään.

Tevan puheenjohtajan Tuulikki Kanniston (sd) mukaan sovintoesityksen yleiskorotukset olivat kuitenkin liian alhaisia. Hän ei myöskään hyväksynyt ansiokehitystakuun alakohtaista muotoa eikä sitä, että vuorolisät olisivat koskeneet vain tekstiiliteollisuutta. Valtuusto hylkäsi esityksen ilman soraääniä.

Silminnähden suivaantunut Kannisto ei ollut pettynyt esityksen kaatumiseen valtuustossa. Hän ei lähtenyt arvioimaan, päästäänkö ensi keskiviikkona sopuun tai kuinka pitkään lakko saattaisi kestää. "Alallahan on niin hyvät palkat, että lakkorahastoon on kertynyt rahaa pitkäänkin lakkoon", hän heitti sarkastisesti.

Tekstiiliteollisuusliiton toimitusjohtaja Matti Järventie sanoi "aika tavalla pettyneensä" Tevan hylkäyspäätökseen. Hänen mukaansa sopimus olisi ollut kallis, mutta "niinhän kaikki kompromissit ovat".

Vaatimuksen ja tarjouksen ero suuri

Ohjepalkkakorotukset esitettiin sovintoesityksessä prosentuaalisina. Niiden suuruus olisi ollut yhteensä 0,5 prosenttia.

Teva on vaatinut kolmen markan yleiskorotusta ja lisäksi 90 penniä ohjepalkkoihin. Vuorolisiin liitto vaati 1,30-1,90 markan korotuksia ja keskeytymättömässä kolmivuorotyössä lisäksi 20 penniä. Työnantaja tarjosi keväällä 42 pennin ja syksyllä 60 pennin yleiskorotuksia ja 20 penniä taulukoihin. Teva piti työnantajan tarjousta huonompana kuin Kallion tulosovun mukaisia korotuksia.

"Kaikki riippuu keskiviikosta"

Teva on uhannut laajentaa lakkoa 18. huhtikuuta niin, että se pysäyttäisi kaikki työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset. Viikkoa myöhemmin lakko laajenisi koko alalle eli siihen kuuluisi 32000 työntekijää.

Naisvaltainen ja matalapalkkainen Teva oli edellisen kerran lakossa 1984, jolloin työtaistelu kesti puolitoista viikkoa. Alan väkimäärä on vähentynyt rajusti viime vuosina. Kahdeksan vuotta sitten Tevaan kuului noin 46000 ihmistä, määrä on nyt 32000.

Toimitusjohtaja Saloniuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuus ei kuihdu kokonaan Suomesta, mutta se joka tapauksessa supistuu lähivuosina lisää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää