Valikko
Kotimaa    |   TELEVISIO & RADIO

"Sosialismin vuodet ovat koetelleet Siperian kansoja" Lennart Meri taistelee ostjakkien kulttuurin puolesta

Tilaajille

Viron vastanimitetty ulkoministeri Lennart Meri on suomalaisten tv-katsojien hyvin tuntema dokumenttielokuvien tekijä. Hänen viides suomalais-ugrilaisista kansoista ja heidän rituaaleistaan tekemänsä elokuva Toorumin pojat uusitaan tänään klo 19.25 TV 2:ssa.

Ostjakkien karhunpeijaisista kertova elokuva ensiesitettiin tammikuussa sekä TV 2:ssa että Tallinnan televisiossa. Muualla Neuvostoliitossa Meren elokuvat ovat olleet tähän asti kiellettyjä.

Toorumin pojat tuo mieleen kohtauksia Meren esikoiselokuvasta Vesilinnun kansa (1970), jossa ensimmäisen kerran Neuvostoliitossa näytettiin lyhyesti peijaisia varten koristeltu karhu ja peijaistansseja. Vesilinnun kansan jälkeen syntyivät Linnunradan tuulet (1977) ja Kalevan äänet (1986). Lyhyt dokumenttifilmi Shamaani ei ole vielä aivan valmis.

Kuvaukset alkoivat 1969

"Se oli tyypillinen keinotekoinen pohjoiseen taigaan perustettu kolhoosikylä. Meistä tuntui ensi alkuun, että kylä oli asumaton, kaikki oli kuin kuollutta. Kuljimme ympäriinsä, valokuvasimme, surisutimme hieman kameraa. Ja sitten, odottamatta, törmäsimme erään nurkan takana rekeen, jolla oli iso karhun pää . . . Aikaa myöten saimme näkyviin myös ihmisiä. Oli myöhäinen syksy, karhunpeijaisten aika." "Samalla retkellä käydessämme lainaamassa hevosta paikallisesta rajonikeskuksesta näin kaksi ideologiaosaston raporttia siitä, miten onnistuneesti rajonissa on kitketty sellainen menneisyyden jäänne kuin karhunpeijaiset." "Papereita tutkiessani tajusin, miten vastakkaisia ajattelutapoja esiintyy samalla paikkakunnalla, miten eri tavoin voidaan suhtautua äidinkieleen, kansalliseen kulttuuriin, historiaan." "Joka tapauksessa niin sanotut sosialismin vuodet ovat koetelleet Siperian kansoja, ei vain ostjakkeja, tavalla jota meidän on vaikea kuvitella. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä alkeellisempi on ollut niiden ajattelutapa, jotka ovat pitäneet itseään kutsuttuina ja säädettyinä juurruttamaan uutta elämänmuotoa ja sosialistisia taloussuhteita." Yksi Toorumin poikien jaksoista on vuodelta 1985, juuri ennen glasnostin kauden alkamista. Kuvausryhmä ei voinut vihjata Tjumenissa kenellekään paikalliselle viranomaiselle, mitä se itseasiassa oli kuvaamassa. Esteitä sen työlle pantiin muutenkin tarpeeksi.

Kulttuuria ei voi hävittää

"Mutta havainto, ettei kulttuuria voi hävittää, ei anna meille vähäisintäkään moraalista oikeutta katsoa syrjästä kulttuurin hävittämistä, varsinkaan tänään, jolloin alkuperäiskulttuurien asema paljastaa tavalla tai toisella yhteiskunnan vaikean, ehkä parantumattoman sairauden." Lennart Meri on tehnyt tutkimusretkiä kolmekymmentä vuotta. Hän sanoo oppineensa matkoillaan ainakin sopeutumistaitoa, eloonjäämiskyvyn hyvin vaikeissa oloissa.

"Sopeutumistaitoa emme opi kotona, vaan juuri sellaisilta kansoilta kuin ostjakit, nganassaanit tai tshuktshit. He keksivät vitamiinit paljon aikaisemmin kuin eurooppalaiset eivätkä ole koskaan kärsineet niistä sairauksista, joihin eurooppalaiset löytöretkeilijät kuolivat." "Väite, jonka mukaan kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia, kuulostaa hiukan liian teoreettiselta, aivan kuten demokratian perusperiaatteetkin. Mutta yhtäkkiä havaitset, siellä kaukana, että väite on ehdottoman tosi. Jokaisella kulttuurilla on omat arvonsa ja ominaisuutensa, jotka puuttuvat kaikilta muilta kulttuureilta."

Tieteellinen versio valmistuu vasta 1991

"Göttingen on tehnyt elokuvasta tieteellisen tutkimusvälineen. En ole lainkaan varma, olenko onnistunut täyttämään heidän vaatimuksensa, sillä heidän mielestään tieteellisen objektiivisuuden säilyttämiseksi on välttämätöntä, että kamera pysyy paikallaan tapahtumaa tallennettaessa ja että leikkausta käytetään mahdollisimman vähän. Filmin rinnalle tehdään kirjallinen kommentaari." "Mielestäni rituaalin kuvaamisessa kameran ei tarvitse kuitenkaan olla niin osallistumaton, se voi liikkua, "väsyä" aika-ajoin, kuten rituaaliin osallistuvat ihmisetkin." "Niinpä Toorumin pojilla on luultavasti vain joitakin kosketuskohtia tieteelliseen elokuvaan, kuusi tuntia pitkän tiedefilmin samoista peijaisista pitäisi valmistua Göttingenin instituuttia varten vuoteen 1991 mennessä. Sitä ennen täytyy kääntää kaikki ääninauhat. Se on suunnaton urakka, eikä tekstejä voikaan tulkita loppuun asti, koska osa rituaalisista sanoista on sellaisia, jonka merkityksen tietävät vain rituaaliin osallistuvat miehet", Meri sanoo.

Elokuva veneistä tiedon välittäjänä

Meren veneprojektin ajatuksena on, että kehityksen ja kulttuurin jatkuvuuden edellytys on tiedonkulku. Tiedon kanaviksi hän kuvitteli suuret joet, vesitiet ja rannikkoalueet, tiedon välittäjäksi veneen.

"Veneellä täytyi muinaisessa yhteiskunnassa olla äärimmäisen tärkeä tehtävä, koska veneen ulkonäkö ei ole viimeisten 8000 vuoden aikana paljoa muuttunut. Vene funktionaalisessa tarkoituksenmukaisuudessaan tuli valmiiksi hyvin varhain, siitä tuli käyttöominaisuuksiltaan täydellinen paljon aikaisemmin kuin vaikkapa kirveestä." Jaak Löhmus

Haastattelun tekijä on virolainen toimittaja .

Jouko Leskelä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää