Valikko
Kotimaa    |   PII

Kympin huuli: Naispuolinen mestarikokki...

Tilaajille

Kympin huuli: Naispuolinen mestarikokki on sellainen, joka osaa keittää miehen kypsäksi hiljaisella tulella kärventäen.

Tautia aina sunnuntaina

Minulle käy yleensä niin, että kun on muutama päivä aikaa pääsiäiseen tai jouluun, niin kurkku poksahtaa kaktusmereksi. Sieltä sitten pikkukaktukset ryömivät keuhkoihin, nenään, silmiin, korviin, hartialihaksiin ja niveliin. Kuume puistattelee.

Kaktukset kasvavat ja kehittyvät ja muuttavat muotoaan. Keuhkoissa oleva muuntuu raatelevaksi hevosenyskäksi, kurkussa oleva työntää esiin tukahduttavia tulisia lonkeroita. Punaisista silmistä voisi tehdä tomaattisoosia, ja korvissa napsuttelevat kastanjetit. Olo on suorastaan nuuskamuikkumainen.

Niinpä niin. Jokainen ymmärtää tuosta pikkuisesta alkulauseesta, että noissa merkeissä se taasen sujahti pääsiäiseni. Ihana luuton lampaanpaistini maistui vilttitossulta. Kyläänkutsujat ajattelivat loukkaantuneina minun keksivän huonon tekosyyn kieltäytymiselleni, ja näin sai särön hyvä visiittisuhde. Jopa dekkareiden lukeminen tuntui ylivoimaiselta älylliseltä ponnistelulta.

Kun asiaa ajattelee, niin jokainen pyhäpäiväsairastelija on työnantajan ilo ja hän ansaitsisi ilman muuta merkittävän palkankorotuksen.

Haloo? Haloo?! Haloo!

Juontaja: "Haloo?". Ääni langalla: "????". Juontaja: "Haloo, onko siellä ketään?" Ääni langalla: "Hallloo." Juontaja: "Haloo, kuka se siellä?" Ääni langalla: "Haloo. Juu, täällä on Masa." Juontaja: "Ai Masa. Mistäs päin olet, Masa?" Ja niin edespäin.

Vissiin on kansamme puhelinkulttuuri niin lyhyttä, että kukaan ei osaa juontajan ensi huikkauksen jälkeen esitellä itseään suoraan ilman ryteikköistä haloo-röykkiötä. Vaan ehkäpä julkinen esiintyminen on niin jännää, että kieli ja mieli juuttuvat paikoilleen.

Kuinka kaahari kiinni?

No eihän tässä mitään. Mutta pakostakin ihmettelee, missä ja koska niitä kaikkia piikkimattoja, tyssäysverkkoja ja muita liimapyydyksiä - joita näytöksissä tuhka tiheään esimerkiksi tv-uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa esitellään - oikein käytetään.

Luulisi, että juuri tuollaisia edesvastuuttomia ja yleisvaarallisia kaahailijoita niillä napsittaisiin. Vai ovatko matot ja verkot poliisivarikolla, josta ne saa ulos vain virka-aikaan esimiehen luvalla aikaisintaan kaksi tuntia ennen rikosta.

Loppu on sama söit mitä tahansa

Eräskin heinälinjan ihminen todisti oikein lehden sivulla, miten maassamme 13000 ihmistä kuolee väärään ruokaan.

Kuitenkin ihan varma fakta on, että me kaikki lopulta delaamme olemmepa sitten elämämme aikana noudattaneet mitä tahansa dieettiä tai olleet sitä noudattamatta. Oikeastaan kai maan päällä pitäisi nauttia runsaasti kaikista nahkiaisista ja kaviaareista ja lohista ja pihveistä, sillä lapsuuden muistikuvani mukaan taivaassa ei niitä saa. Ainakaan en muista koskaan puhutun taivaallisista lihapadoista; muistan vain jutut vihreistä niityistä ja mannasta ja maidosta ja hunajasta.

Kasvit tekevät tuloaan

Ihan juuri putkahti painosta kovin mielenkiintoinen ja komeakin kirja "Nykyajan kasviparantaja". Se on englantilaista alkuperää, neuvottelevana toimittajana on ollut Richard Mabey .

Kirja on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä opetetaan yrttien käytön ymmärtämiseen. Toisessa osassa keskitytään yrttien käyttöön ja kolmannessa kerrotaan yrttien viljelystä.

Eniten kiinnosti yrttiaapinen, jossa valokuvin, piirroksin ja tekstein kerrotaan noin kahdensadan villin tai viljellyn kasvin ominaisuuksista ja niiden käytöstä esimerkiksi ruuanlaitossa tai lääkinnässä.

Kirjassa on myös pieni lääketieteellinen osa, jossa valistetaan yleisistä vaivoista ja niihin auttavista yrteistä. Opetetaan myös, miten tehdään erilaiset hauteet, keitteet, tinktuurat ja kääreet.

Tietenkin mukana on keittokirjaosa. Kirjoittajat varoittavat jossakin kohdassa, että he eivät ota vastuuta, jos innokkaat tee-se-itse-kokeilijat tärväävät itseään.

Niinpä niin. Tämäntapaisista kirjoista on suurta iloa niille, jotka jonkinverran tuntevat kasveja. On oltava aivan varma, että kasvi on todella oikea, ennen kuin sitä tai siitä tehtyä valmistetta suuhunsa pistää. Meilläkin kasvaa kuolettavan myrkyllisiä lajeja, jotka voi sekoittaa myrkyttömiin. Puhumattakaan, että itse ei pidä lähteä tekemän sydänrohtoja sormustinkukasta ja kielosta tai viinanmausteita suopursusta tai vatsarohtoa pietaryrtistä. Muutamia mainitakseni.

Mutta minusta tämä "Nykyajan kasviparantaja" on siinäkin mielessä innostava kirja, että se ei yllytä vaan opettaa. Ei vaahtoa vaan antaa tukea yrittämisen ensi askelille.

Päivän Pii

Pirkko Kolbe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää