Valikko
Kotimaa

Työnantajat eivät ole valmiita palkankorotuksiin syksyllä

Tilaajille

Suomen työnantajain keskusliiton mielestä palkkoja ei ole syytä nostaa syksyn neuvotteluissa. Työnantajat uskovat vakaasti, että Kallion tulosopimuksen lupaama 4,5 prosentin ostovoiman kasvu ylittyy mm. tuloverotusta keventämällä.

"Jo tämän ensimmäisen vuoden aikana 4,5 prosentin kasvutavoitteesta toteutuu jo 3,5 prosenttia. Kaiken järjen mukaan uusista palkankorotuksista pitäisi nyt pidättäytyä", STK:n hallituksen puheenjohtaja Krister Ahlström sanoi edustajiston kevätkokouksessa tiistaina.

Ahlström tähdensi myös, että nyt ei ole aika keksiä palkankorotuksille uusia rahasto- tai rahastusmuotoja.

Toimitusjohtaja Tapani Kahri ei kuitenkaan myönnä, että STK olisi nyt tarjoamassa nollalinjaa.

"Se oli kyllä Ahlström, joka tarjosi nollalinjaa. Minä en vielä sano linjasta mitään, koska kokonaisnäkemys ei ole selvä", Kahri sanoi.

STK:n mielestä finanssipolitiikan on oltava vaalivuodesta huolimatta kireää. Sen sijaan jo pelkästään työnteon motivointi vaatii liiton mielestä rajaveroasteiden keventämistä.

"Keinot, joilla tulo- ja veroratkaisut mitoitetaan 4,5 prosentin ostovoimatavoitteen mukaisiksi, ovat olemassa. En kuitenkaan usko, että on olemassa poliittisia mahdollisuuksia siihen, että veroasteikot ja palkankorotukset voitaisiin sopia jo tämän kevään aikana", Kahri arvioi.

Tuore pääministerin poliittinen valtiosihteeri Matti Korhonen arvioi maanantaina, että sopu palkoista ja veroista syntyy syksyllä budjettineuvottelujen tienoilla.

STK:n tilaisuutta seuraamassa ollut Korhonen piti liiton julkaisemia tuoreita tilastotietoja varoituksena. STK:n mukaan mm. teollisuustyöntekijöiden työvoimakustannusten nousu vuonna 1989 oli 10,3 prosenttia. Täksi vuodeksi on nousuksi laskettu vuositasolla 11,2 prosenttia.

"STK:n luvut kertovat, että tässä on tarkan pelin paikka", Korhonen kiteytti.

Hallituksen tavoite varhentaa ensi syksyn palkkaneuvottelut elokuuhun budjettineuvottelujen yhteyteen herättää palkansaajapuolen järjestöissä ristiriitaisia tunteita. Osa järjestöjohtajista pitää ajatusta hyvin vaikeana, kun taas osa ei näe siihen ainakaan periaatteellisia esteitä.

Eniten epäilyjä hallituksen kaavailut herättävät Suomen teknisten toimihenkilöjärjestöjen keskusliitossa STTK:ssa. Järjestön puheenjohtajan Esa Swanljungin (sd) mielestä palkkaneuvottelujen käyminen elokuun lopulla tuntuu vaikealta.

Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliiton TVK:n puheenjohtajan Matti Kinnusen (kok) mielestä olisi myös parasta, että palkoista sovittaisiin vasta syksyllä kokonaisratkaisuun sisältyvän aikataulun mukaisesti.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestössä SAK:ssa ei nähdä mitään periaatteellista estettä palkkaneuvottelujen varhentamiselle, jos talouspolitiikassa ei tapahdu tempoilevia käänteitä.

Akateemisia palkansaajia edustavassa Akavassa taas ollaan valmiita käymään palkkaneuvotteluja vain sen jälkeen, kun valtiovalta on luotettavasti sitoutunut ensi vuoden veroratkaisuun.

Akavan puheenjohtaja Raimo Lehtinen pitää kuitenkin järjestönsä kannalta kynnyskysymyksenä, että valtiovalta pitää antamansa verolupaukset.

Sdp:n puoluetoimiston suunnittelupäällikkö Matti Linnanahde varoitteli tiistaina ulkopuolisia liikaa päällepäsmäröimästä työmarkkinajärjestöjen tulosopimusneuvotteluja ensi syksynä. Linanhde tarkoitti selvästi valtiosihteeri Matti Korhosta , joka esitti maanantaina omia näkemyksiään syksyn tuloratkaisusta.

Korhosen mukaan syksyn palkkaratkaisu on kiinnitettävä tuloveroasteikon muutoksiin ja asialliset ratkaisut tehtävä elokuussa.

Linnanahde kommentoi Korhosen ajatuksia huomauttamalla, että on "täysin epäselvää, missä tahdissa kohtaavat niiden tahojen käsitykset, jotka ratkaisevimmin vaikuttavat lopullisiin päätöksiin".

Linnanahteen mielestä palkansaajapuolella on ilmiselvästi paineita saada palkankorotuksia ja olisi onnetonta, jos "luonnollisia palkankorotuspaineita" pyritään kepeillä tai porkkanoilla eliminoimaan.

Palkansaajat erimielisiä aikataulusta Linnanahde varoitti päällepäsmäreistä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää