Valikko
Kotimaa

Tuoreet yrtit kuuluvat kesäkeittiöön

Tilaajille

Basilika on tärkeä pitsamauste, mutta sillä on paljon muutakin käyttöä. Se sopii yhdessä muiden yrttien kanssa muun muassa salaattien, keittojen, liha- ja pataruokien maustamiseen. Kalamiehet täyttävät uunikalan vatsan tuoreella basilikalla. Basilika on yksivuotinen ja se istutetaan taimista. Se on hyvin hallanarka; lehdet mustuvat jo lämpötilan ollessa pari astetta nollan yläpuolella.

Kyntelin vanha nimitys pippuriyrtti kuvaa hyvin sen käyttökelpoisuutta: se sopii kaikkiin ruokiin mihin pippurikin. Lisäksi sitä voi käyttää salaatteihin ja teeksi. Se tunnetaan jo vanhastaan papu- ja kaaliruokien kaasunmuodostusta vähentävänä mausteena. Kynteli on yksivuotinen ja nopeakasvuinen. Sen ehtii kylvää vielä juhannuksen jälkeenkin. Siemen peitetään hyvin ohuelti, sillä se itää valossa.

Meirami on välttämätön hernekeiton ja veriohukaisten mauste ja suotava maksa- ja kaaliruoissa. Sen voimakas ja omaleimainen maku ei sovellu yrttiseoksiin, koska se helposti peittää muut maut. Meiramin voi istuttaa taimista tai kylvää suoraan avomaalle lämpimään paikkaan.

Oregano eli mäkimeirami on toinen tärkeä pitsamauste, mutta sitä voi käyttää kyllästymättä myös salaatteihin, keittoihin, liha-, riisi- ja kasvisruokiin. Mäkimeirami on monivuotinen ja se istutetaan taimista. Mäkimeirami kukkii pitkään ja kauniisti ja sopii sen vuoksi hyvin parvekkeella kasvatettavaksi.

Persilja on vanha tuttu, mutta se on sekä mausteena että ravintoarvoltaan niin merkittävä, ettei sitä voi jättää mainitsematta. Saksilla tai leikkurilla hienoksi silputtua persiljaa voi käyttää runsaasti salaattien, viilin, jukurtin ja lukemattomien muiden ruokien höysteeksi. Aikaisen sadon saamiseksi voi ostaa muutamia taimia, sillä oma kylvös alkaa tuottaa satoa vasta aika myöhään.

Piparjuuri tunnetaan vanhastaan keväthauen ja naudanlihan, piparjuurilihan, mausteena. Syksyisin sillä on maustettu kurkkusäilykkeitä ja hapankaalia. Sen maku sopii myös punajuuriraasteeseen ja sekalaisista kasviksista sommiteltuihin raakasalaatteihin. Piparjuuri lähtee kasvamaan jokaisesta maahan tökätystä juurenpalasta. Se on monivuotinen.

Rakuunan käytön voi aloittaa esimerkiksi kanasta, riisi- ja munaruuista sekä perunasalaatista. Salaateissa, keitoissa ja pataruuissa rakuunaa voi käyttää muiden mausteiden ohella. Sen omalaatuinen maku ei kohtuudella käytettynä peitä muita. Rakuuna on monivuotinen ja se istutetaan taimista. Se on komea, täysin talvenkestävä yrtti, jota voi kasvattaa isoissa laatikoissa parvekkeella.

Rosmariini on ehkä ensi sijassa lihan ja marinointiliemien mauste, mutta sopii myös kalaan, kasviruokiin ja keittoihin. Rosmariinilla ja valkosipulilla maustettu karjalanpaisti ei ehkä ole oikeaoppista, mutta hyvää se on. Rosmariini menestyy meillä ainoastaan huonekasvien tapaan kasvatettuna. Parhaiten se talvehtii valoisalla ja viileällä ikkunalla.

Ruohosipulitta tämän ajan salaattia, silliä, munakasta tai kalakeittoa ei voi ajatellakaan. Vähintään yhtä herkullista on kiinalainen ruohosipuli eli kiinansipuli, jossa on aavistuksen verran valkosipulin makua. Ruohosipuli on monivuotinen ja se istutetaan taimista. Sitä saa olla puutarhassa paljon.

Salvia on terveellisyyden vertauskuva. Eräiden tietojen mukaan se on muun muassa maksalääke. Maustekäytössä sitä pidetään rasvaisten ruokien kuten porsaankyljysten ja ankeriaan mausteena. Monet pitävät siitä myös salaattien ja kasvisruokien mausteena sekä teenä. Salviaa kasvatetaan meillä yksivuotisena ja se istutetaan taimista. Se sopii hyvin parvekekasviksi.

Sitruunamelissan lehdissä on mieto sitruunan maku, mistä syystä sitä pidetään mainiona kalan mausteena. Hienoksi hakatuista lehdistä tulee myös mehevää salaattia. Teenä sillä on rauhoittava vaikutus. Sitruunamelissa istutetaan taimista, jotka saattavat säilyä yli talven. Sopii parvekekasviksikin.

Tilli liittyy erottamattomasti uusiin perunoihin ja kaikenlaisiin kalaruokiin samoin kuin kukkiva tilli liittyy rapuihin. Kesäistä lehtisalaattia tai kurkkusalaattia ei myöskään voi kuvitella ilman tilliä. Tilli on yksivuotinen. Sitä on kylvettävä pariin otteeseen, jos aikoo saada koko kesän tuoretta lehtitilliä. Kuivina kausina tilliä on kasteltava.

Timjami tekee arjesta juhlan. Se antaa säväyksen jauheliharuokiin ja makkarasoppaan muista lihoista puhumattakaan. Kalakeitosta se tekee unohtumattoman ja antaa kastikkeille vastustamattoman tuoksun. Timjamin voi istuttaa taimista tai kylvää lämpimään paikkaan suoraan avomaalle. Se saattaa säilyä yli talven.

Valkosipulista nautitaan tähän aikaan vuodesta lehtiä. Kynsiä voi pistellä kukkaruukkuun tai parvekelaatikkoon ja niistä työntyviä lehtiä voi ruveta heti kohta syömään. Ulkona versovat viime syksynä maahan unohtuneet sipulit täyttä päätä mitä maukkainta salaattiainesta. Juurta nämä sipulit eivät tietenkään jaksa muodostaa. Lehdissä valkosipulin maku on niin mieto, että niitä uskaltaa kuka hyvänsä maistaa.

HANNELE VAINIO Pekka Haraste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää