Valikko
Kotimaa

Geologian museossa näytteitä saa nuuskia ja rapsutella Opas vie kivien maailmaan

Tilaajille

Geologian museoon kannattaa mennä vaikka vain rappukäytävän vuoksi. Tosin moni on sen jo nähnytkin, sillä sitä käytetään yhtenään elokuvien ja mainosten miljöönä.

Tummat seinät pitävät aulan aina hämäränä. Neljän kerroksen korkuista tilaa hallitsee koristeellinen, valurautainen ja teräspermantoinen portaikko. Se on harvinaisuus Pohjoismaissa, ainokainen Suomessa.

Portaikon kaidetta on pitänyt korottaa. Rakennus tehtiin meitä lyhyemmille ihmisille; se valmistui vuonna 1869.

Kuulijaa kylmää, kun museonhoitaja, dosentti Martti Lehtinen kertoo 1960-luvun suunnitelmista. Carl Albert Edelfeltin piirtämään, eurooppalaista romantiikkaa edustavaan palatsiin olisi pantu hissi portaikon keskelle ja salien tilalle maisemakonttoreita.

Nyt arkkitehdit kiittävät talon haltijaa, Helsingin yliopiston geologian laitosta. Geologit ovat vaalineet rakennusta jättämällä sen rauhaan: aulan seinät maalattiin viimeksi vuonna 1908.

Geologian museon kokoelmat ovat esillä kuten museoissa ennen vanhaan. Vitriineissä on vieri vieressä, systemaattisessa järjestyksessä kiviä, ja lappu siinä lähellä ilmoittaa näytteen nimen ja löytöpaikan.

Maallikko ei yksin ymmärrä museon aarteista juuri mitään. Siksi museossa liikutaan oppaan johdolla.

Sitä paitsi näyttelyt ovat olemassa pääasiassa opetusta ja tutkimusta varten. Geologian opintoihin kuuluu jakso, jota Martti Lehtinen kutsuu "rapsutus ja esileikki -kurssiksi".

"Kivet ovat mineraaliseoksia, ja mineraaleja tunnetaan luonnossa noin 4000. Enimmäkseen ne ovat tosin niin harvinaisia, ettei geologi eläessään niitä näe. Esimerkiksi kvartsi voi olla minkä väristä tahansa, ja sen rakeiden koko voi vaihdella tonnien painoisista mikroskooppisen pieniin." "Kiviä täytyy siis saada rapsuttaa ja haistaa ja maistaa, jotta ne oppii tuntemaan." Muutkin vierailijat voivat kosketella näytteitä.

Martti Lehtinen luennoi kivistä kauniisti. Kävijät ihmettelevät järjestään jälkeenpäin, miten kivet voivat olla niin kiinnostavia.

Vierailijat vakuuttuvat myös siitä, ettei geologia ole kuoleva tieteenala, vaikka malmit ovatkin ehtymässä. Geologeja tarvitaan nyt esimerkiksi ympäristönsuojelun tehtäviin, kuten etsimään kaatopaikoille turvallisia sijoituskohtia. Kävijät huomaavat elävänsä hienostunutta kivikautta, niin paljon tavallisessa taloudessa on tavaroita, joihin käytetään mineraaleja.

Martti Lehtinen hymähtelee kunnanisille, jotka kuvittelevat, että turistirysäksi sopiva näyttely rakennetaan hetkessä. Hän esittelee kokoelmaa, jota on kerätty noin 200 vuotta.

Opintokokoelman nurkkaan on koottu pallokiviä. Hiottujen pintojen värit kattavat koko harmaan asteikon, pallot näyttävät vähän samanlaisilta kuin silmät perhosten siivissä.

Pallokiviesiintymiä on löydetty Suomesta yli 50. Klaukkalan löydöksessä on luultavasti maailman suurimmat pallot.

Luentosalissa on mikroskooppiin kytketty video. Mikroskooppiin laitetaan kahden sadasosa millin paksuisia preparaatteja, jotka näkyvät ruudussa noin tuhatkertaisina suurennoksina.

Kuusamon Iivaarasta tuotu ijoliitti hehkuu erilaisia vihreitä. Biotiitin värit vaihtuvat, kun preparaattia käännetään. Sävyt ovat puhtaita, samantapaisia syntyy öljykalvossa veden pinnalla.

Mineraalisalissa on vitriini, jonka Akseli Gallen-Kallela suunnitteli vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomen osastoa varten. Se sisältää yhä silloisen vetonaulan: edellisenä vuonna Bjurböleen pudonneen meteoriitin.

Museossa on näytteet lähes 500 meteoriitista. Suomen vanhin on Luotolahden meteoriitti, joka vuonna 1813 putosi järven jäälle. Se on myös maailman vanhimpia, sillä 1800-luvun alkuun saakka meteoriitteja pidettiin tulivuoresta lentäneinä kappaleina tai ilmakehän pölykasoina. Ihminen ajatteli vielä niin maakeskeisesti.

Lähes jokaiseen suomalaiseen meteoriittiin liittyy tarinoita.

Fennoskandia-salissa on näytteitä kärnäiitistä. Se on kiveä, jota tavataan meteoriitin synnyttämältä Lappajärveltä. Tapahtuman kuvaus kuulostaa huikealta: "Meteoriitti iskeytyy maahan kosmisella nopeudella. . . shokkiaalto murskaa kalliot. . ." Lappajärven teki läpimitaltaan 300-400 metrinen meteoriitti. Kraatteri on noin 50 kertaa isompi kuin taivaallinen kivi joka aiheutti sen.

"Täällä on paljon sellaista, jota voi sanoa maailman suurimmaksi tai kauneimmaksi", toteaa Martti Lehtinen huoneessa, jonne on sijoitettu akateemikko Th. G. Sahaman kokoelma. Mutta ihmeet avautuvat vain asiantuntijalle; maallikko ei osaa hätkähtää nähdessään maailman kauneimman nambuliitin.

Anekdootti todistaa, kuinka asialleen omistautunut Sahama oli. Akateemikko vietti 14-tuntisia päiviä geologian laitoksella. Hänen poikamiesasuntoaan piti kunnossa laitoksen siivooja, jonka nimeä tiedemies ei muistanut. Hän kuvaili siivoojaa "korundikiteen muotoiseksi rouvaksi".

Sahaman kokoelmassa on korundikide. Sitä voi sanoa pyyleväksi, alhaalta paksuksi, ylhäältä kapeaksi.

Paleontologian museo on yhdessä salissa. Lattiaan on maalattu keltainen viiva: siinä kulki päiväntasaaja noin 395 miljoonaa vuotta sitten.

"Saattoi se mennä näinkin", Martti Lehtinen toteaa ja viittaa kädellään vähän vinommasti huoneen poikki.

Mantereet ja merelliset laatat liikkuvat koko ajan maapallon pinnalla. Fennoskandian kilpi, johon Suomi kuuluu, ylitti silloin joskus päiväntasaajan ja jatkoi pohjoiseen.

Salissa on esillä fossiileja eli eläinten tai kasvien kivettymiä.

"Määrärahamme ovat hämmästyttävän pieniä. Tänne on erittäin vaikea saada uusia virkoja", sanoo Martti Lehtinen. Vaikka geologian museo on alansa kansallismuseo, se toimii vieläkin hyvin pitkälle yhden miehen voimin.

Geologian museo on avoinna vain sopimuksen mukaan. Ajanvarauksia voi tehdä soittamalla Martti Lehtiselle puh. 90-1913424 tai paleontologian museon amanuenssille dosentti Mikael Forteliukselle puh. 90-1913419. Museon osoite on Snellmaninkatu 3.

Hallinnollisesti geologian museo on osa viime vuonna perustettua Luonnontieteellistä keskusmuseota. Keskusmuseon erinomainen GEO 3000 - luontomme vuosimiljoonat -näyttely on vielä ensi syksyyn asti avoinna yleisölle Hämeentie 153:ssa. Jos keskusmuseo saisi havittelemansa tilat Kyläsaaren entisestä jätteenkäsittelylaitoksesta, sinne voitaisiin rakentaa pysyvä geologian näyttely.

ARJA KIVIPELTO Tänään on kansainvälinen museopäivä. Nimikkopäivän tarkoitus on kiinnittää huomiota museotyön eri puoliin. Kansainvälistä museopäivää vietetään 23. kerran.

Heikki Kotilainen

Näytteitä 500 meteoriitista Avoinna vain sopimuksesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää