Valikko
Kotimaa

Kesäinen Kauppatori on kaupungin sydän

Tilaajille

Kun Helsingin kauppatorin kulkee edestakaisin päästä päähän, torikoriin kertyy kaikki tarpeellinen ja enemmänkin. Kukkakojuista Havis Amandan ympäriltä kaupungin diplomaatitkin hankkivat pöytänsä koristeet.

Lähistöllä sijaitsevat juuri nyt niin ajankohtaiset korvasienien kauppiaat, joiden myyntipöydät kuormittuvat sesongin edetessä ensin marjoilla ja myöhemmin omenilla.

Kun raitiovaunukiskot on ylitetty, päästään varsinaisesti asiaan. On tuoreen parsan ja kotimaisten nippuvihannesten aika. Kaupan on kirsikkaa ja tuontimansikkaa. Pitkä rivistö kukkien ja taimien myyjiä houkuttelee uhkeilla valikoimillaan: Erilaisia yrttejä on monipuolisesti tarjolla.

Matkalla löytyy kotimaista hunajaa ja kananmunia suoraan maalta. Savustettu ja tuore kala kuuluvat torin vakiotarjottaviin. Kauppatori on Helsingin ainoa tori, jolla myydään syyskesästä rapuja. Halullinen saa tuoretta leipääkin.

Peruna-autojen rivistössä monella helsinkiläisellä on luottomyyjä, jolta hankitaan perunat, sipulit ja juurekset.

Torielämä jatkuu illalla. Maanantaista perjantaihin kesätori on auki kello 16-20.

Lauantaina aamupäivällä Lappeenrannan kauppatorilla saa tuntumaa jonottamiseen. Jono pursuaa ulos pienistä piirakkakojuista, joissa ostetaan vetyjä ja atomeja. Kyse ei ole sotatarvikkeista, vaan rauhanomaisesta ruoka-aseesta, pulskista lihapiirakoista.

Halkaistun lämpimän lihapiirakan uumeniin tungetaan joko kinkkusiivuja tai keitetty ja viipaloitu kananmuna tai molempia.

Vedyt ja atomit keksi jo vuosia sitten eräs torikauppias. Se oli sitä aikaa kun kaloreista ei vielä pidetty lukua.

Piirakan ahmijat eivät ole enää vuosiin mahtuneet sisälle pikku kioskien vaappuvien putkijakkaroiden äärelle, vaan tuoleja ja pöytiä on kirjavanaan pitkin torin reunustaa. Kauppatorista onkin kehkeytynyt Lappeenrannan suurin ulkoilmaravintola.

Lappeenrannan kauppatori on pitkään sinnitellyt maan halvimman torin maineessa. Lyhyet kuljetusmatkat tuottajilta ja liikojen välikäsien puuttuminen pitävät hinnat kurissa. Etelän hedelmätkin ovat säännönmukaisesti naapurimarketin hedelmiä halvempia.

Jos tori on kaupungin sydän, Oulussa se ei jaksa oikein sykkiä. Merenrannan vanhan kauppapaikan vetovoima on kuihtunut sitä mukaa kun kaupungin toiselle laidalle noussut markettirypäs on kasvattanut myymälöiden pinta-alaa.

Pahimman kolhun torielämä sai, kun linja-autoasema muutti sen kupeesta - minnepä muualle kuin markettien viereen.

Torikauppiaiden usko tulevaisuuteen ei ole vielä horjunut. Talvella vakituisia myyjiä on muutama, mutta kesällä kaikki paikat on miehitetty. Kunhan kaupunki saa jatkettua keskustan kävelykadun rantaan saakka, kävijöiden määrä kasvaa.

Rannassa piipahtavat saavat kauppahallista kalat ja lihat, torilta vihannekset, perunat, kukat, kotileivät ja marjat.

"Kyllä joka kaupungissa on oltava tori, jos ei muuta niin turisteja varten", 30 vuotta myyntikojua pitänyt Helena Hakanpää sanoo.

Turun kauppatori on värikäs kauppapaikka aivan kaupungin keskustassa. Uusien liikepalatsien keskellä se on säilyttänyt aidon toritunnelmansa. Maalaiset tulevat yhä itse joka aamu torille myymään viljelmiensä satoa.

Kesällä saattaa myyntipöytiä olla yhteensä kilometrinkin verran. Kaupunkilaisille on tarjolla suoraan viljelijöiltä kaikkea juureksista, mansikoista ja mausteyrteistä alkaen. Erikoisuuksien etsijä saa torilta esimerkiksi keltaisia tomaatteja, valkoista kurkkua tai kotimaisia päärynöitä ja paprikoita.

Maalaisten myyntipöydillä tarjonta muuttuu satokauden edistyessä uusista perunoista ja mansikoista syksyn marjoihin ja sieniin.

Maalaisten lisäksi toria hallitsevat kalakauppiaat ja hedelmä- ja vihanneskojut. Tuoretta leipää saa kotileipomon myyntikojusta.

Saariston lukuisten tuorekalojen lisäksi kaloihin ihastunut herkkusuu löytää Turun torilta myös valmiina suutarinlohta, lasimestarin silliä, savustettua tai hiillostettua siikaa ja kirjolohta, savukampelaa sekä tietysti halstrattua silakkaa ja savusilakkaa.

Tori ei kilpaile niinkään hinnoilla kuin laadulla.

Vaasan torille mahtuu satamäärin kauppiaita, asiakkaita ja tavaraa. Takavuosina torilta karkoitettiin paikallisbussit eikä parkkipaikkaakaan ole kuin rivakan kävelymatkan päässä, jos onnistuu sellaisen löytämään.

Vaasalainen torikauppa edellyttää asiakkaalta vahvaa "hauista" perunoiden ja vihannesten raahaamiseen. Lähes 27 vuotta torilla kauppaa käynyt Marianne Lindström sanoo, että nykypäivän asiakas haluaa saada autonsa lähelle. "Ehkä torin suosio kauppapaikkana lisääntyy, kun torin alle saadaan kaavaillut parkkipaikat." Nyt torilla on kolme vakituista suurta vihannes- ja hedelmäkauppiasta ja kymmenkunta "maalaismyyjää". Houkutuksena on "oikeita, tuoreita maalaismunia" ja biologisesti viljeltyjä perunoita.

Torikauppiaiden vihannekset hankitaan suoraan tuottajilta. Keväällä peruna- ja vihannessesonki laahaa eteläisten torien tarjonnasta pari viikkoa myöhässä.

Kalaa havittelevan on syytä piipahtaa torin laidalle kauppahalliin. Torikaupassa kalaa ei ole.

Kesäkuukausina tori on auki aamuseitsemästä iltaseitsemään.

Jouko Leskelä

Helsingissä saa kaikkea Lappeenrannan ase on atomi Marketit ajoivat Oulun torin ohi Liikepalatsien varjossa Turussa Autot pian torin alle Vaasassa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää