Valikko
Kotimaa

Turussa ei pidetty tiedotustilaisuutta kaupungin tileistä

Tilaajille

Turun kaupungintilintarkastajat eivät pitäneet perinteistä tiedotustilaisuuttaan kaupungin vastavalmistuneesta tilintarkastuskertomuksesta tänä vuonna. Turun uusi kaupunginjohtaja Juhani Leppä esitti tilintarkastajille liikemaailmassa noudatettuun käytäntöön perustuen toivomuksen, ettei tällaista tilaisuutta pidettäisi. Tilintarkastajat olivat jo lyöneet lukkoon tilaisuuden pitopäivän. Tiedotustilaisuus on pidetty joka vuosi jo kymmenkunta vuotta.

Kaupunginjohtaja Leppä, miksi kielsitte Turun tilintarkastajia pitämästä tiedotustilaisuutta kaupungin tilintarkastuskertomuksesta?

"Älkäää kysykö tuollaista, kun en ole kieltänyt." Lähetitte kuitenkin paimenkirjeen, jossa kielsitte?

"En ole lähettänyt paimenkirjettäkään. Kirjeen olen lähettänyt. Tilintarkastajat esittivät, että vanhan tavan mukaan pitäisivät tiettynä aikana tiedotustilaisuuden ja pyysivät tiloja ja kahvia. He pyysivät päätöstä siitä ja minä ilmoitin, että asia tuskin kuuluu minun päätösvaltaani. Totesin, että kaupungin tilintarkastajat on elin, joka on Turun kaupunginvaltuuston valitsema ja antaa lausuntonsa Turun valtuustolle eikä julkisen sanan kautta turkulaisille.

Pyysin, että nämä näkökohdat huomioonottaen tilintarkastajat miettisivät asiaa uudestaan. Jos he olisivat päätöksessään pysyneet, he olisivat ilman muuta voineet pitää tilaisuuden itse haluamissaan tiloissa ja kaupunki olisi tarjonut kahvin niin kuin aina ennenkin." Tämähän on jo kymmenen vuoden ajan aina järjestetty aikaisemmin?

"Niin on, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun asia tuli minulle ja minun mielestäni menetelmä on virheellinen. Tilintarkastajat eivät ole politiikan tekijöitä ja minä en pidä hyvän tavan mukaisena, että he julkistavat tietyt asiat, joihin ei ole annettu vastinetta." Tilintarkastajat ovat kuitenkin yhteiskunnan asettamia ja kyse on yhteisin varoin toimivasta yhteisöstä?

"Se on selvä asia, mutta nehän on valtuuston asettamina nimenomaan valtuuston työväline. Onhan se aika hullua, että valtuusto lukee asiat lehdistöstä ennen kuin saavat itse käsiinsä sen paperin. On jopa aika kohtuutonta asianomaisia lautakuntia ja hallintokuntia kohtaan, etteivät ne pääse antamaan vastinetta ennen kuin sitten vasta, kun se on mennyt jo julkisuuteen." Ettei tässä ole syynä vain se, että tilintarkastajat ovat puuttuneet kaupunginjohdon ja lautakuntien kasvaneisiin edustusmenoihin?

"Nehän on, herran tähden, nämä edustusmenot jo olleet listalla. Heidän kirjeensä näistä oli suoraan kaupunginhallituksen listalla." Miten tämä kaikki sopii siihen avoimeen kuvaan ja tiedottamiseen, mitä Turku pyrkii antamaan itsestään?

"Pitää muistaa, että jokaikinen asiakirja, joka tilintarkastuksesta kertyy, on julkinen asiakirja. Kaikki tulee aikanaan listojen kautta normaalin jakelun mukana täysin julkiseksi. Tämä nyt ei vain ollut mielestäni tiedotustilaisuuden paikka." Onko tilintarkastajien aikaisempi toiminta tiedotustilaisuuksineen sitten ollut virheellistä?

"En minä ota kantaa siihen. Otin kirjeessä kantaa siihen, että minun mielestäni se ei ole tarkoituksenmukaista. Ei tilintarkastuskertomus missään normaalissa maailmassa kuten esimerkiksi yhtiökokouksissa ole julkinen ennen kuin siihen on ensin annettu vastine." Eikö yhtiökokous ole ihan eri asia kuin kaupunki?

"Se on eri asia, mutta tilintarkastajat vastaa ihan samalla tavalla. Totta kai kaupunki on kaupunki ja yritys on yritys, se on ihan selvä asia." Tilintarkastuskertomus on kuitenkin virkamieskapulakieltä, jota ulkopuolisten on usein vaikea ymmärtää. Eikö tiedotustilaisuus ole sitä varten, että tilintarkastajat ovat voineet sitä selostaa ja toimittajat kysellä, mikä selventää asiaa?

"Täytyy muistaa, että minä en kieltänyt pitämästä tiedotustilaisuuttta, minulla ei ole siihen oikeutta eikä päätösvaltaa. Tilintarkastajat pyysivät lupaa saada pitää tiedotustilaisuuden ja minä kirjoitin, että en ole luvanantaja. Pyysin vain miettimään asiaa vielä kerran uudestaan. En tiedä mitä muut kaupungit tekevät asiassa, epäilenpä. Kysymys ei ole tiedon panttaamisesta." PYRY LAPINTIE

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää