Valikko
Kotimaa

Akvaario ja kasvit komistavat konepajaa Varsinais-Suomen metalliyritykset kilpailivat viihtyvyyden parantamisesta

Tilaajille

"Kun työpaikoilla aikaisemmin kiisteltiin siitä, onko jokin turvalaite tai hitsauskaasun poistolaite pakollinen verstaassa, niin tänä päivänä työntekijöitten viihtyvyyttä ajattelevat konepajat pohtivat sitä, mille seinustalle tulee akvaario ja mihin sijoitetaan viherkasvit", kuvaa Turun työsuojelupiirin insinööri Seppo Lehtinen metallialan työpaikkojen viime vuosien asennemuutosta.

Asennemuutos on ollut erittäin nopea. Vielä 5-10 vuotta sitten työntekijöille ja viranomaisille ilmoitettiin, että "ei tänne ole tultu viihtymään vaan töitä tekemään", jos joku uskalsi vaatia parannuksia työntekijöiden sosiaali- ja vapaa-ajan tiloihin. Nyt tapahtunut muutos työpaikoilla on Lehtisen mukaan niin raju, ettei sitä olisi saatu aikaan valtiovallan tai viranomaisten pakkomääräyksillä.

Turkulaisen ARA Oy:n toimitusjohtaja Heikki Euro sanoo, että muutoksen takana on kamppailu työvoimasta. Metallialan yritysten piirissä on jouduttu pohtimaan, miten metalliteollisuuden ilmettä voitaisiin kehittää, jotta alalle saataisiin työvoimaa. Etenkin nuorison keskuudessa metallialalla on ollut huono maine likaisen ja raskaan työn takia.

ARA:n konepajahallissa vierailija kiinnittää huomiota akvaarioitten lisäksi työskentelytilojen vaaleuteen ja puhtauteen. Konepajat ovat perinteisen käsityksen mukaan sisältä mustia, nuhruisia ja öljyisiä. Tässä konepajassa lattiat ovat vaaleita eikä öljyä näy lattialla. Hitsauskaasutkin häviävät kohdeimureilla taivaan tuuliin.

Firman edustajat sanovat, että muutos tapahtui vuoden kuluessa ja että "koko tehdas on muljattu lattioita ja seiniä myöten". Jos silmiä on uskominen, niin 200 työntekijän tehdas voidaan vajaassa vuodessa uudistaa täysin. Tehdashallin vanhat, likaiset ja mustuneet seinät on päällystetty uusilla vaaleilla levyillä. Lattioita puhdistavat nyt siivoojien sijasta työntekijät itse, jotka toimivat pienissä yksiköissä soluperiaatteella.

Yhtiön ruokalan tiedotustaulu kertoo firman taloudellisesta tilanteesta. Kuukausittain ajan tasalle korjattava taulu näyttää käyrillä mm. yrityksen tilauskannan, suunnitellun budjetin, laskutuksen viivästymät ja todellisen kehityksen.

ARA Oy:n muutokset liittyvät Varsinais-Suomen metalliteollisuuden piiriyhdistysten "Työpaikka paremmaksi" -kilpailuun. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä metallialan työnantajien, Metallityöväen liiton Turun piirin ja työsuojeluviranomaisten kanssa. Kilpailuun otti osaa 27 työpaikkaa, ja se kosketti yhteensä noin 3500 henkilöä.

Kilpailun palkinnot jakoi Turussa maanantaina kansliaministeri Ilkka Kanerva . Hänen mukaansa työntekijän henkinen hyvinvointi on asia, jota kannattaa suojella.

Kilpailussa palkittiin työpaikan kehittämisestä Trafotek Oy ja ARA Oy. Työpaikan osa-alueiden kehittämisestä palkittiin Oy Lohja Ab, Finlux Kulutuselektroniikka, Valmet Paperikoneet Oy Pansio ja loimaalainen Vilakone Oy. Kilpailu oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja vastaavia ollaan nyt järjestämässä Hämeessä ja Satakunnassa.

"Tulevaisuudessa hyvin hoidettu yritys palkitaan hyvillä työntekijöillä, ja niukkuuden vallitessa työntekijät valitsevat itse yrityksen, jossa työskentelevät", Kanerva muistutti.

Palkintolautakunnassa toiminut Metalliteollisuuden piiriyhdistysten sihteeri Juho Kesseli , Metallityöväen piirin asiamies Pertti Oksanen ja työsuojelupiirin insinööri Seppo Lehtinen kävivät kaikissa kilpailuun osallistuneissa työpaikoissa ennen ja jälkeen kilpailun.

Turku Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää