Valikko
Kotimaa

Sankt Nikolai telakalta suoraan surman suuhun

Tilaajille

Kotkan edustalla sijaitsevasta Ruotsinsalmesta tuli vuosina 1789 ja 1790 käydyissä meritaisteluissa venäläisten ja ruotsalaisten sotalaivojen hautausmaa. Antikvaarisesti merkittävämmäksi hylyksi on noussut vuonna 1948 löydetty venäläinen soutufregatti Sankt Nikolai. Se on Suomen tunnetuin ja tutkituin hylky.

Sankt Nikolai ehdittiin häthätää takiloida ja aseistaa Haminassa kun se jo tapasi kohtalonsa Ruotsinsalmessa. Vesille Nikolai oli laskettu paria kuukautta aikaisemmin Kronstadtin telakalta.

Saaristolaivastojen yhteenottopaikalta on löydetty toistakymmentä hylkyä. Hylkyjen kunto vaihtelee lähes lankkuläjästä vielä löydettäessä melko ehjänä tavattuun Sankt Nikolaihin. Joitakin hylkyjä uskotaan vuosikymmenten varrella jääneen Kotkan satamasta ajettujen ruoppausmassojen alle.

Nikolain hylky löytyi merenmittausretkikunnan tehdessä harauksia Kotkan väylällä. Ensimmäisenä hylyn pääsi näkemään Kotkan kaupungin palveluksessa ollut sukeltaja Karl Reijasto , joka tapasi pohjasta siellä melkein 160 vuotta maanneen sotalaivan. Lähes ehjänä säilyneen soutufregatin keulaa koristi naishahmoinen kaljuunakuva.

Uppoamispaikallaan vain lievästi kallistuneen sotalaivan tykit olivat löytöhetkellä melkein alkuperäisillä paikoillaan. Osa oli hylyn yläkannella, suurin osa tuijotti sukeltajaa patterikannen tykkiporteista. Kaleerin soutuaukot olivat patterikannen tykkiporttien välissä.

Laivan kolmesta mastosta keulamasto törrötti katkenneena pystyssä ja sen pää muistutti jättiläismäistä partasutia. Hylyn yli ajaneiden laivojen potkurit ja kölit olivat silponeet maston pään. Hylyn pituus oli nelisenkymmentä metriä ja leveyttä sillä oli yhdeksän metriä.

Vettä uppoamispaikalla on 17 metriä. Reijaston ensiraportin mukaan laivan kaaritus oli tammea ja sivulankutus lehtikuusta. Raportissaan Reijasto kertoo löytäneensä hylystä vain yhden osuman, tykin kuula oli juuttunut laivan peräsimeen.

Uppoamisen aiheuttaneita osumia Reijasto ei nähnyt. Jonkin matkan päässä hylystä sijainneen ankkurin perusteella Reijasto arveli laivan vajonneen ankkuripaikalleen, mahdollisesti laivaväen upottamana.

Löytöä pidettiin melkoisena sensaationa. Vastaavia löytöjä ei aikaisemmin oltu tehty. Löydön merkittävyyttä ei kuitenkaan vielä silloin täysin tajuttu. Ei edes museoväen keskuudessa. Ei ole ihme, että merenkulkuhallituksessa ja Kotkassa hylky nähtiinkin lähinnä väyläesteenä.

Tarkoitus oli, että väylällä päästäisiin yhdeksän metrin kulkusyvyyteen. Kun vielä Kymenlaakson museoseuran intendentti Gösta Winterbäck oli hyväksynyt hylyn mataloittamisen, hylystä poistettiin mastot ja yläkannen tykit.

Seuraavaksi sai kyytiä koko yläkansi rakenteineen. Näin päästiin käsiksi patterikannen tykkeihin. Kaikkiaan Nikolaista nostettiin 27 kanuunaa lavetteineen. Ne ovat edelleenkin konservoimattomina läheisessä Varissaaressa.

Nikolai madaltui ensi kättelyssä kolmatta metriä, mastontynkineen ja partaineen huomattavasti enemmän. Kypäräsukeltajien apuna olivat voimakkaat nosturit, jotka vetivät raskaimmat esineet päivänvaloon esteistä piittaamatta.

Kesällä 1949 Sankt Nikolaista nostettiin muun esineistön ohella ämpärikaupalla vanhoja rahoja. "Sukeltajan ämpäri oli todennäköisesti osunut rahakirstuun, jossa säilytettiin saaristolaivaston palkkarahoja", kertoo silloin sukellusproomulla opiskelurahoja tienaamassa ollut Mikael Enegren , nykyinen Kotkan apulaiskaupunginarkkitehti.

Hänen mukaansa ämpäri kumottiin proomun kannelle, ja katsottiin oliko siellä hopeakolikoita. Jos oli, ne korjattiin talteen. Joku otti itselleen parhaimman kuparikolikon. "Mereen potkaistiin monta ämpärillistä kuparirahoja. Ne ovat nyt hujan hajan Nikolain ympärillä." Enegren muistelee, kuinka Winterbäck halusi osansa hylystä nostetuista korkkaamattomista valkoviinipulloista. Korvaukseksi nyt jo edesmennyt intendentti toimitti pirtua. Ruotsinsalmen viinillä tohtori briljeerasi vuosikaudet, sitä tuntui hänen kutsuillaan riitävän loppumattomiin. Hitusen vain epäiltiin, että olisikohan sittenkin kysymyksessä uudempi tuote vanhassa leilissä.

Jatkosodan aikana Kotkan satamaan upotettua saksalaista ilmatorjuntaristelijä Niobea nostamassa ollut saksalaisryhmä täydensi Nikolain tuhoa vuonna 1953. Saksalaiset repivät parinkymmenen tonnin vinssillään Nikolain keulaa ankkurilyysien läpi pujotettujen vaijereiden avulla.

Malttamattomana Nikolain ystävänä Gösta Winterbäck oli sitä mieltä, että hylystä piti saada ylös mahdollisimman paljon mahdollisimman pian. Saksalaisten raju nostorysäys toi saaliiksi vain kasan lankunpätkiä ja ankkuriköysiaukkoja ympäröineet lyijykehykset.

Toisella vetokerralla nostettiin ylös Sankt Nikolain kaljuunakuva, joka ensin oli sahattu irti jalustastaan. Saksalaisten jäljiltä Ruotsinsalmen pohjaan jäi entistä hajonneempi muinaismuisto. Hylyn rungon uskotaan taittuneen yrityksessä.

Operaation yhteydessä hylyssä käyneet saksalaiset olivat todennäköisesti ensimmäiset Nikolaissa käyneet hylynryöstäjät. Merivartiosto ennätti takavarikoida saaliin ennen kuin se kulkeutui aluevesirajan ulkopuolelle.

Vasta vuonna 1961 aloitettiin soutufregatti Sankt Nikolain meriarkeologiset tutkimukset. Sitä ennen Ruotsinsalmesta nostettu tammi oli lähes kulutustavaraa kaupungin puusepänverstaalla. Vähänkin nimekkäille vieraille ja syntymäpäiväsankareille annettiin näihin aikoihin muistoksi tammikansilla varustettu vieraskirja.

Purjeita Sankt Nikolaissa arvioidaan olleen lähes 900 neliömetriä. Ahtaassa saaristossa ja taisteluasemiin ryhmittyessä Nikolai eteni airoilla, joita siinä oli yhdeksän paria. Taistelussa sen ajan laivat liikkuivat myös varppaamalla. Varppiankkuri vietiin veneellä halutun matkan päähän ja laiva hiivattiin ankkurin luo joko ankkuripelin tai käymäkelan, capstan avulla.

Ämpärikaupalla rahaa ja viiniä Harkitsematon nostoyritys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää