Valikko
Kotimaa    |   PIHA & PUUTARHA

Marjasato on parhaimmillaan ja se kannattaa suojata linnuilta, joita vastaan on monia hyviä konsteja

Tilaajille

Puutarhamarjat ovat kypsymässä hieman normaalia aikaisemmin. Punoittavat marjat ovat linnuille ärsyke käydä sadon kimppuun. Lintujen hyökkäys näyttää tänä kesänä olevan erityisen voimallinen, koska alkukesän hallat tuhosivat metsämarjoja.

Rastaat ovat pahimpia rosvoja. Räkätit hivuttautuvat poikueineen heti auringon noustua puutarhaan. Röyhkein rosvo on kuitenkin mustarastas. Laulurastas ja punakylkirastas ovat harmittomia, ne hakevat vain silloin tällöin matosaalista poikasilleen.

Syksymmällä monien pikkulintujen poikasetkin siirtyvät puutarhaan pensaiden suojaan ja nokkivat marjoihin ja hedelmiin pieniä reikiä. Nopeasti alkava pilaantuminen tuhoaa lopun sadon käyttökelvottomaksi.

Linnunpelätin on tuttu keino hätistellä linnut pois. Sen teho perustuu kuitenkin lähinnä ihmisen mielikuvitukseen ja virheajatukseen, että linnut pystyisivät päättelemään hurjannäköisen ihmiskuvatuksen vihollisekseen. Tosiasiassa minkä tahansa hökötyksen ilmestyminen tuttuun reviiriin saa eläimet käyttäytymään varovaisesti, kunnes ne tottuvat siihen, toteavat sen vaarattomaksi eivätkä enää kiinnitä siihen huomiota.

Liikkuvat pelättimet tehoavat paremmin, koska eläinten näkö on kehittynyt havaitsemaan liikettä. Lisätehoa saadaan käyttämällä varoittavaa väriä tai voimakasta, äkkinäistä ääntä. Lentokentiltä ja suurviljelmiltä lintuja karkotetaankin kaasukäyttöisillä tykinpaukauksilla tai toistamalla kaiuttimista nauhoitettuja linnun varoitusääniä tai hätähuutoja. Kokemus on kuitenkin osoittanut näinkin ovelat keinot aikaa myöten tehottomiksi, koska linnut tottuvat niihin.

Pingotettuihin naruihin kiinnitetyt siniset, väikkyvät muovisuikaleet tai tuulessa pyörivät ja helisevät hyrrät ovat osoittautuneet käyttökelpoisiksi. Ne on syytä asentaa paikoilleen vasta marjojen kypsyessä ja poistaa heti sadokorjuun jälkeen, jotta linnut eivät totu niihin.

Idioottivarmaksi kehutaan ovelaa muovinauha-aitausta, joka perustuu lintujen pakovaistoon. Linnut eivät laskeudu paikkaan, mistä ne eivät näe ympärilleen eivätkä saa pakoreittiä. Esimerkiksi mansikkarivien ympärille pingotetaan 0,5-1 metrin korkeudelle muovinauhasta aita tukikeppien varaan niin, ettei poimintatyö esty. Aitauksen väliin jäävä alue ei kokemuksen mukaan saa olla liian leveä, korkeintaan noin metrin.

Marjapensaillekin voisi kokeilla samaa keinoa, mutta muovin pitää olla puolisen metriä pensasta korkeampaa. Iso pensas tai pensasrivi saattaa myös olla liian leveä täyden tehon aikaansaamiseksi.

Erityyppisiä rastasverkkoja voi ostaa puutarhaliikkeistä ja yleisimpiä malleja tavallisista valintamyymälöistä. Monella on vielä käytössä kotimainen, ohuesta monisäikeisestä tekokuidusta kudottu sininen verkko, jota sai ostaa hyvinkin pitkinä paloina. Sen hinta oli edullinen, mutta haittapuolena on verkon kiusallinen taipumus tarttua kaikkeen.

Linnut sotkeutuvat siihen niin perusteellisesti, että irrottaminen onnistuu vain leikkaamalla. Eläintensuojelijat pitävät terävästä langasta valmistettuja nailonverkkoja suorastaan eläinten pyydyksinä. Verkkoon tarttuneet linnut ja siilit ovat irtirimpuillessaan vahingoittuneet tai jopa kuolleet. Eläintensuojelijat suosittelevat käytettäväksi harsomaisesta materiaalista valmistettuja verkkoja ja niitäkin niin korkealla maasta, etteivät siilit voi takertua niihin.

Karviaispensaan piikeistä ja risuista verkkoa on yhtä vaikea irrottaa kuin siilin piikeistä. Poimijan vaatteiden nappeihin ja vetoketjuihin se takertuu kuin takiainen.

Nykyisin kaupoissa myytävä rastasverkko on kähertämättömästä yksisäikeisestä kuidusta valmistettua eikä se tartu yhtä pahasti. Ulkomainen, sininen tai vihreä verkko (4 x 5 m) maksaa 16,80 mk. Kun verkon palmikoi käytön jälkeen suojaan auringon UV-säteilyltä se saadaan kestämään vuosia.

Verkko on kokoonvetäytyvää ja siksi sen levittäminen yksin on vaikeaa. Se on pingotettava kasvuston päälle ja kiinnitettävä reunoista. Kirsikka- ja omenapuun tai parin marjapensaan peittämiseksi se on sopivan kokoinen mutta isommalle mansikkamaalle auttamattoman pieni. Jatkaminen pujotuslangan avulla ei ole kovin miellyttävää. Hyvä puoli on se, että verkkoa voi joustavasti venytellä haluttuun suuntaan.

Kallein, mutta helpoimmin käsiteltävä on ritilämäinen muoviverkko. Se ei vetäydy kokoon eivätkä linnut tartu siihen. Vaarana on, että linnut havaitsevat sen liiankin turvalliseksi ja voivat tepastella sen päällä nokkien marjat verkon silmistä. Se voidaan estää asentamalla verkko irti kasvustosta tukikehikon varaan. Matala kehikko mahdollistaa poimimisen kyykkyasennossa verkkoa poistamatta. Seisomakorkeudelle pystyttäminen sallii helpomman liikkumisen ja puutuvien jalkojen oikaisemisen verkon sisällä.

Halvin ja kokemusteni mukaan käyttökelpoisin on monikäyttöinen peiteharso. Viiden neliön pienpakkauksen hinta on noin 120 mk ja rullasta leikattuna 24 mk neliö. Edullisimmin sen saa hankittua rullittain vaikkapa naapurien tai tuttavien kanssa. Merkittävä etu on leveys tarpeen mukaan (1-16 m) tai ompelupalveluna haluttuun mittaan. Pituuden jokainen voi määrätä rullasta pätkäisemällä.

Samaa harsoa voi käyttää alkukesästä kasvuston suojana hallaa, kylmää viimaa ja tuholaisia vastaan. Myös mansikkamaan päällä peiteharso suojaa lentäviltä tuhohyönteisiltä. Näin voidaan torjuntaruiskutuksia vähentää tai lopettaa ne kokonaan. Haittapuoli on harmaahomeen lisääntyminen kosteassa ja lämpimässä harson alla. Pölyttävien hyönteisten pääsy poimintahetkeä lukuun ottamatta estyy. Tosin tällä niin sanotulla jälkikukinnalla ei ole kovin suurta satomerkitystä, koska marjat ovat pieniä ja mauttomampia. Jatkuvasti marjoville lajikkeille harso soveltuu huonommin koko kesäisen kukinnan vuoksi.

Haukkanen on polyuretaanista valmistettu aidon haukan näköinen malli, joka ripustetaan viljelmän yläpuolelle. Tuulessa heiluvan otuksen arvellaan karkottavan linnut, koska niillä tiedetään olevan synnynnäinen pelkoreaktio haukanmuotoista hahmoa kohtaan. Omat pelotinkokemukseni ovat kuitenkin huonot. Taiteen sääntöjen mukaan puutarhan yli pingotettuun lankaan kiinnitetty haukkamallinen pelotti linnut pois muutamiksi päiviksi ja varoituskäkätyksiä kuului lähimetsiköistä.

Vähitellen ne tottuivat paikoillaan heiluvaan kuvatukseen ja jatkoivat käyntejään. Harmittavinta oli se, että linnut alkoivat pitää pelotinta tähystyspaikkanaan ja kakkivat sen selkäpuolen valkoiseksi.

Karkotuskeinot toimivat parhaiten aukeassa maastossa. Viljelysten lähellä olevat metsiköt tai puutarhan pensasryhmät tarjoavat linnuille suojaisan pakopaikan, josta on hyvä lähteä puutarhaan etsimään varmaa ruokaa. Ryhmiin tai riveihin istutetut marjakasvit ovat helpommin peitettävissä kuin sinne tänne ripotellut kasvit.

SEPPO PELTOMAA

Torjuntaan on olemassa keinoja Huono verkko pyydystää niin linnut kuin poimijat Verkko käy myös hallan torjunnassa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää