Valikko
Kotimaa

Uudet suoramyyntihallit lupailevat kuluttajalle kaupan etuja maatilan hinnoilla Torin ja marketin risteytys

Tilaajille

Loimaan kuntaan Turku-Tampere valtatien varteen rakennettava suoramyyntihalli on kauppatorin ja supermarketin välimuoto. Tavoitteena on tarjota saman katon alla kaikkea mitä Loimaan seudun maatilat ja pienyrittäjät tuottavat.

Myynnin hoitavat tuottajat itse, joten pois jää useita väliportaita. Hinnan lisäksi tuotteiden laadun uskotaan kohenevan tästä myyntiketjun oikaisusta.

"Ideana on että tästä hyötyvät kaikki, sekä tuottajat että kuluttajat", hankkeen puuhamies Hannu Knuuttila tiivistää tavoitteensa. "Mottona on että puolella hintaa saa laadukasta tavaraa." Tuottajien ja myyjien hän uskoo löytyvän halliin noin kymmenen kilometrin säteeltä. Asiakkaita sen sijaan odotetaan jopa 70 kilometrin päästä Turusta. Eikä Tampereellekaan ole kuin 90 kilometriä.

Syyskuun 13. on tärkeä päivä Knuuttilalle sekä monille Loimaan seudun pienyrittäjille ja tuottajille. Silloin järjestetään Knuuttilan uudessa suoramyyntihallissa esittelytilaisuus, jossa tuottajat pääsevät tutustumaan vastavalmistuneeseen halliin.

Esittelytilaisuuden jälkeen voivat halukkaat yrittäjät ja tuottajat varata tilaa hallista ja samalla päätetään muodoista joissa suoramyyntihallin toiminta tullaan käynnistämään. Knuuttilalle syyskuun 13. on voiton tai tappion päivä, sen mukaan uskovatko tuottajat hänen ideaansa ja lähtevät mukaan vai eivät.

Suoramyyntihallissa myydään muutakin kuin elintarvikkeita. Tarkoitus on saada mukaan myös muiden pienyrittäjien tuotteita, erityisesti kulutustavaraa. Tuottajan ei myöskään tarvitse itse olla myymässä, mikäli hän ei ehdi. Nykyaikaisen tekniikan avulla hallin kassa rahastaa oikean hinnan ja maksu tulee vastaavasti tilityksessä oikealle tuottajalle.

Knuuttilan suunnitelmien mukaan neliövuokran lisäksi peritään esimerkiksi 2 prosenttia myynnin kokonaisarvosta hallille. Itse myymässä oleva tuottaja säästäisi tämän prosenttimaksun.

Loimaan halli ei ole minkään osuuskunnan tai tuottajarenkaan perustama. "Tuottajarenkaat ovat kovasti suunnitelleet halleja ja myyntipaikkoja, mutta päätöksentekovaiheessa ei ole yksimielisyyttä löytynyt", sanoo Knuuttila.

Varsinaiseen tuottajarengasmyyntiin hän ei myöskään usko. "Siinä yrittäjä joutuu odottelemaan josko joku tulee käymään vai ei, vaikka olisi töitäkin tehtävänä. Sitäpaitsi kuka lähtee kiertämään 20 tilaa kerätäkseen ostoksensa? Sitä varten kaupat on keksitty ettei tarvitse keräillä", Knuuttila sanoo. Hyvänä ajatuksena Knuuttila sen sijaan pitää suunnitelmaa, jonka mukaan Yläneen tuottajarengas tulee omalla myyntipisteellään mukaan Loimaan halliin.

Knuuttila rakentaa hallia tällä hetkellä henkilökohtaisten lainojen avulla. Hän ei ole vielä päättänyt tuleeko yrityksestä myöhemmin osakeyhtiö vai miten asia järjestetetään. Turun ja Porin läänin kehittämisrahoilla hankkeeseen on palkattu konsultti, jonka eräänä tehtävänä on selvittää edullisin ja joustavin yritysmuoto. "Jos olisin ryhtynyt ensin perustamaan yhtiötä, rakennushanke olisi viivästynyt", Knuuttila sanoo.

Läänin kehittämisrahoista saatu 63000 markkaa on tähän mennessä ainoa hallille saatu avustus. Jatkossa Knuuttila toivoo saavansa muun muassa maatalousministeriön käynnistysavustusta. Jos avustuksia tulee, ne siirretään alentamaan tuottajien maksamia neliövuokria.

Toisaalta Knuuttila uskoo tuotteiden hintatasoon vaikuttavan jo sen että liikevaihtoveroissa ja sosiaaliturvamaksuissa säästetään. "Meillä ihmetellään yleensä elintarvikkeiden hintoja, mutta eniten tyhjää on kuitenkin muissa tuotteissa. Tänne on esimerkiksi tulossa pulttifirma, joka tekee tänne Suomen edullisimman pulttipisteen. Pulttien hinta nousee nelinkertaiseksi matkalla tuottajalta kuluttajalle." "Meillä juostaan elintarvikkeiden perässä mutta muutakin tarvitaan", Knuuttila sanoo. Suunnitelmien mukaan vajaan tuhannen neliön halliin tulee yksi kolmasosa elintarvikemyyntiä. Terveystarkastajat kävivät viime viikolla hallityömaalla ja esimerkiksi lihanmyynnille ei löytynyt estettä. Terveystarkastajien käynnin myötä varmistui myös, että halliin tulee kahvila, josta myydään myös tuoretta leipää. Lihanmyynti on kiinni vielä siitä, löytyykö asiasta kiinnostunutta yrittäjää.

Suoramyyntihalli on Knuuttilan oma idea. Loimaan kunta on tosin ollut alusta asti voimakkaasti mukana. Kunta on perustanut projektiryhmän suunnittelemaan hanketta. Projektiryhmässä ovat mukana muiden muassa kunnanjohtaja, elinkeinoasiamies sekä maatalousihteeri.

Yritystoimintaa Knuuttila on seurannut Loimaan Yrittäjissä, jonka puheenjohtaja hän on. Oman opinahjonsa, Mustialan maatalousopiston, lisäksi hän korostaa ulkomailla, erityisesti Saksan liittotasavallassa opintomatkoilla saatuja vaikutteita. "Saksassa olen oppinut, että jos suunnitelee ja aikoo tehdä jotain, asiat pitää tehdä loppuun asti." Tuike Alitalo

Tuottajarenkaat eivät korvaa kauppoja Ilmaa on muuallakin kuin ruoan hinnassa Opintomatkat Saksaan avarsivat näkemystä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää