Valikko
Kotimaa    |   mikroruokaa

Vihreitä papuja monin maustein

Tilaajille

Tuoreilla pavuilla herkuttelu on syyskesän juhlaa. Vihreät pavut ovat jo myyntipöydillä. Omassa puutarhassa saa vielä seurata niiden kasvua suuremmiksi. Pitkin loppukesää on oltava tarkkana, sillä pavut on korjattava juuri oikeaan aikaan, silloin kun siemenet ovat vielä pieniä.

Nuoret pavut eivät kestä säilyttämistä. Ne on valmistettava ruoaksi tai säilöttävä mahdollisimman pian, etteivät ne sitkisty ja menetä rapeuttaan. Pavun tuoreutta voi kokeilla katkaisemalla sen. Tuore papu katkeaa napsahtaen.

Papujen paras säilöntätapa on pakastaminen. Teollisuus säilöö niitä myös tölkkeihin.

Papuja ei pidä syödä raakana. Vasta keittämisen jälkeen ne ovat herkullista syötävää. Ennen kypsentämistä pavut huuhdellaan. Niistä nypitään pois kovat päät ja pään mukana irtoavat säikeet.

Useimmat valmistavat pavut höyryssä tai suolalla maustetussa vedessä keittäen. Veteen voi lisätä hiukan öljyä makua antamaan. Maku vain paranee, jos ennen tarjoilua kypsät pavut vielä kieräytetään kattilan pohjalla rasvatilkkasessa. Samalla voi kuumentaa hienonnettua sipulia papujen seassa. Mausteeksi voi vaihdellen kokeilla kynteliä, timjamia, kirveliä, muskottipähkinää tai valkosipulia.

Keitetyt pavut sopivat kylminäkin tarjottavaksi. Öljykastikkeen ja sipulisilpun kanssa pavuista saa hyvän salaatin.

Maukas lämminruoka syntyy kuorruttamalla keitetyt pavut juustokastikkeella. Juustokastikkeen alle papujen joukkoon voi sekoittaa kinkun palasia.

300 g tuoreita vihreitä papuja, vettä, suolaa, kynteliä 1 kerä lehtisalaattia 2-4 tomaattia 1 pieni uusi sipuli 1 tölkki öljyyn säilöttyä tonnikalaa (mustia oliiveja)

1. Puhdista ja huuhtele pavut. Leikkaa ne palasiksi. Keitä papuja kyntelillä ja suolalla maustetussa vedessä 10-20 minuuttia koon ja korjuuasteen mukaan. Jätä pavut kuitenkin hiukan koviksi. Liian kauan keitetyt pavut ovat maultaan vetisiä. Jäähdytä pavut.

2. Huuhtele salaatinlehdet huolellisesti ja valuta vesi pois.

3. Huuhtele tomaatit ja leikkaa sahateräisellä veitsellä viipaleiksi.

4. Leikkaa sipuli hyvin ohuiksi renkaiksi.

5. Valuta tonnikalatölkistä öljy kuppiin odottamaan kastikkeen valmistamista.

6. Revi salaatinlehdet laakean astian pohjalle. Asettele salaatinlehtien päälle tomaattiviipaleet, sipulirenkaat, pavut ja tonnikala.

Kastike: 3 rkl öjyä (tonnikalan öljy) 1 rkl viinietikkaa hiukan mustapippuria valkosipulin kynsi Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet kannellisessa tölkissä ja valele se salaatille.

Tarjoa salaatin lisäkkeenä maukasta leipää.

300 g tuoreita vihreitä papuja (tai pakastettuja) 1 dl vettä 100 g pekonia 2 dl maitoa 2 munaa 2 dl juustoraastetta 1/ tl mustapippuria

1. Puhdista, huuhtele ja paloittele pavut.

2. Kiehauta vesi. Lisää pavut kattilaan ja sulje kansi tiiviisti. Vähennä samalla lämpöä, jottei vesi haihdu liian nopeasti.

3. Keitä papuja noin 10 minuuttia.

4. Leikkaa pekoniviipaleet saksilla kapeiksi suikaleiksi haalealle paistinpannulle. Kypsennä miedolla lämmöllä rapeiksi palasiksi.

5. Sekoita maitoon munat, juustoraaste ja mausteeksi mustapippuria.

6. Kaada pekonipalaset vuokaan. Sekoita pavut joukkoon. Kaada munamaitojuustoseos papujen ja pekonin päälle.

7. Kypsennä ruokaa 180 asteen uuninlämmössä noin 40 minuuttia, kunnes munamaitojuustoseos on hyytynyt.

Tarjoa raikkaan salaatin ja leivän kanssa.

2 uutta sipulia varsineen 1 porkkana pieni pala selleriä 200 g vihreitä papuja 2 rkl öljyä 8 dl vettä 1 liemikuutio (kasvis- tai kana-) 1-2 valkosipulin kynttä 3 rkl tomaattisosetta 1/2-1 tl timjamia 1/2-1 tl basilikaa 1. Puhdista kasvikset.

2. Paloittele kasvikset ohuiksi suikaleiksi, pavut lyhyemmiksi palasiksi.

3. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja lisää sinne kasvikset. Hämmennä sen verran, että kasvikset hiukan pehmenevät.

4. Lisää vesi, liemikuutio, valkosipuli murskattuna ja muut mausteet. Jos käytät kuivattua timjamia ja basilikaa, lisää ne tässä vaiheessa. Tuoreet yrttimausteet voit lisätä keiton kypsymisen loppuvaiheessa. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia. Maista keiton maku ja mausta mieleiseksesi.

Tarjoa keiton lisäkkeeksi juustoraastetta ja leipää.

300 g tuoreita vihreitä papuja 1 pieni sipuli 1/2 rkl öljyä 1/2 dl vettä 1/2 tl kynteliä persiljaa basilikaa

1. Puhdista ja huuhtele pavut. Paloittele ne halutessasi.

2. Silppua sipuli.

3. Levitä öljy vuokaan.

4. Lisää kasvikset vuokaan ja kaada vesi päälle. Mausta kyntelillä.

5. Peitä vuoka.

6. Kypsennä papuja täydellä teholla 9-11 minuuttia. Sekoita papuja pari kertaa kypsentämisen aikana ja kokeile niiden kypsyyttä. Parhaimmillaan pavut ovat juuri ja juuri kypsinä.

7. Jos vettä on vielä vuoassa, kaada se pois. Ripottele pinnalle persiljaa ja jos mahdollista, tuoretta basilikaa. Anna kasvisten jälkikypsyä vielä muutama minuutti ennen tarjoamista.

Raasta papuannoksen päälle juustoa. Herkullinen ateria sellaisenaan. Värilisän lautaselle antaa makea tomaatti.

LAURA RAIJ

Papusalaatti Herkkupavut mikrossa

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

    2. 2

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    3. 3

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    4. 4

      Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

    5. 5

      Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

    6. 6

      Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

    7. 7

      Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

    8. 8

      Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

    9. 9

      Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

    10. 10

      Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    2. 2

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    3. 3

      Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

    4. 4

      Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

    5. 5

      Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

    6. 6

      Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

    7. 7

      Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

    8. 8

      Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

    9. 9

      Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

    10. 10

      CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    2. 2

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    3. 3

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    4. 4

      Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

    5. 5

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    6. 6

      Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

    7. 7

      Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

    8. 8

      HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    9. 9

      Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

    10. 10

      Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

    11. Näytä lisää