Valikko
Kotimaa

Murmanskissa voi ensi kesänä majoittua leirintäalueellekin

Tilaajille

Murmanskin kaupunki Kuolassa on saamassa oman leirintäalueen. Alueen pitäisi valmistua ensi kesänä, mutta ensimmäiset asuntoautoilijat ja karavaanarit pääsevät tutustumaan kaupunkiin jo elokuun lopussa.

Leirintäalueen rakentaa Murmanskin suurin osuuskunta Kooperaat ja se tehdään yhteistyössä suomalaisten kanssa. Autoliitto on solminut sopimuksen Kooperaatin kanssa leirintämatkailijoiden välittämisestä. Aikaisemmin Kuolaan on päässyt lähinnä valmiilla bussimatkoilla.

Kuolan matkailua kehitetään muutenkin. Lähivuosina matkailijoille avataan alueella ainakin kolme uutta tietä.

Autoliitto teki koematkan Murmanskiin kuudella asuntoautolla elokuun alussa. Suurin osa matkalaisista kuului puolitoista vuotta sitten perustettuun matkailuautokerho Motor Home Club Of Finlandiin. Matkan tarkoituksena oli testata käytännössä, miten leirintämatkailu Murmanskissa onnistuu.

Matka Raja-Joosepista Ylä-Tulomaan sujui verkkaisesti päällystämätöntä ja kuoppaista tietä pitkin. Tukkirekoista pudonneet tukit ja keskellä tietä tönöttävät hiekkakasat pitivät kuljettajat virkeinä. Ylä-Tulomasta Murmanskiin tie on päällystetty.

Murmanskissa koematkaajat pysäköivät autonsa tilapäiselle leirintäalueelle hotellin takapihalle, jota miliisit vartioivat yötä päivää. Autoliiton matkailuosaston päällikkö Reijo Kaukinen sanoo, että useimmat Suomesta Neuvostoliittoon autoilevat matkailijat pelkäävät ryöstöjä. Myös valmistuvalle leirintäalueelle tulee vartiointi.

Matkaajilla oli pari päivää aikaa tutustua kaupunkiin ja leirintäaluetta rakentava osuuskunta oli suunnitellut koeohjelman. Ensimmäisenä matkapäivänä kuusitoista matkalaista kiersi kaupungin tavanomaiset nähtävyydet. Murmansk on nuori kaupunki, eikä katukuvassa kuulu historian siipien havinaa kauempaa kuin 1920-luvulta. Silloin kaupunkiin rakennettiin ensimmäiset kivitalot.

Toisena päivänä koematkaajat vietiin kalastusretkelle ja pienen lammen rannalla nautittiin retkilounas. Lohet polskivat Kuola-joessa, mutta vain yksi jäi koukkuun. Reijo Kaukinen uskoo, että metsästys- ja kalastusmahdollisuudet toisivat lisää matkailijoita Murmanskiin.

Kolmantena päivänä matkaajat pääsivät harvinaiselle risteilylle. Kovin monet länsimaalaiset eivät ole lipuneet laivalla ohi Severomorskin, Neuvostoliiton suurimman laivastotukikohdan.

Reijo Kaukinen uskoo, että Murmansk kiinnostaa autoilijoita. Eksoottinen paikka viehättää myös ulkomaalaisia.

"Meille tulee koko ajan paljon kyselyjä Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista. Paljon matkustaneet ihmiset haluavat nyt jotain uutta ja ennen kokematonta." Murmansk kiinnostaa amerikkalaisia ja keskieurooppalaisia jo pelkästään sijaintinsa takia. Kuolan niemimaa on Neuvostoliiton tärkeimpiä strategisia alueita ja myös laivastotukikohdan avaamista matkailijoille suunnitellaan.

"Amerikkalaiset ryntäisivät Murmanskiin, jos Severomorskin tukikohta avattaisiin." Fred Geitel on harrastanut autoilua vuodesta 1938 ja hän oli silminnähden innoissaan. Kokenut matkailija lähti matkalle katsomaan Kuolan paljon puhuttuja ympäristötuhoja.

"Tänne ei tarvitse matkustaa löhöämään leirintäalueelle, sillä tekemistäkin löytyy. Marjastus, sienestys ja metsästys kiinnostavat varmasti. Samoin kanoottiretket Murmanskin ympäristössä voisivat olla suosittuja", Fred keksii.

"Olen kiinnostunut Murmanskin talvimatkailusta. Murtomaahiihto on tulossa takaisin ja siihen täältä varmasti löytyisi maastoa." "Koko maailman perukalla sijaitsevalla Murmanskilla on kiehtova kaiku ympäri maailmaa. Toisen maailmansodan muistona täällä on viitisentuhatta saksalaisten sotilaiden hautaa. Moni saksalainen matkustaisi tänne pelkästään niiden takia. Kun tänne valmistuu korkeatasoinen leirintäalue ja jos tänne pääsisi vielä ilman kutsua, voisi alueella olla ahdasta." Leirintäalueen juuret juontavat yhdeksän vuoden taakse. Silloin Tapio Salminen rakensi Murmanskissa puoli vuotta perunavarastoa. Tuolta ajalta jäi ystäviä, jotka nyt työskentelevät Kooperaatin johtoportaassa.

Talvella Tapio keksi ehdottaa heille leirintäalueen rakentamista ja sai Kooperaatin vakuuttuneeksi idean kannattavuudesta. Viisivuotissuunnitelmia ei tarvittu ja leirintäalue valmistuu ensi kevääksi. Suomalaiset antavat neuvoja kaupungin laitaa, korkealle kukkulalle nousevan leirintäalueen rakentamisessa.

Tapio Salminen ei saa ideastaan pelkkää mainetta ja kunniaa; hänen firmansa toimittaa alueelle ainakin vessanpöntöt.

Osuuskunnalla on myös bensiiniasemia ja autokorjaamoja. Autoliiton ja Kooperaatin sopimuksen mukaan leirintäpakettiin kuuluisi ohjelman ja ruokailun lisäksi auton tankkaus.

Kuolan liiton johtaja Sergei Pljuhin kertoo, että Kuolassa on suunnitteilla miljoona ruplaa maksava ohjelma matkailun kehittämiseksi.

"Ongelmina meillä on palvelujen puute ja teiden huono kunto. Myös ympäristöongelmien ratkaiseminen kuuluu turismin kehittämiseen. Jos matkailijat ajavat Murmansk-Kantalahti -tietä Montsegorskin ohi, maisemat eivät ole kauniita." Kaupunki on Nikkelin ohella Kuolan pahin saastealue.

Kuolan matkailun edellytyksiä aiotaan parantaa kolmivaiheisella ohjelmalla. Ensimmäisessä vaiheessa kunnostetaan hotelleja ja teitä. Luton raja-asemalta Murmanskiin tuleva tie aiotaan vihdoin rakentaa. Tuhannet suomalaiset bussimatkailijat ovat ehtineet kokea tiellä jännittäviä hetkiä pelätessään bussin kaatuvan tai jäävän kiinni.

Pljuhinin mukaan pelkästään olemassaolevaa korjaamalla turistien määrä voidaan kaksinkertaistaa. Kuolan alueella käy vuosittain 20000 matkailijaa.

Toisessa vaiheessa on tarkoitus rakentaa ja avata tie Norjan Kirkenesistä Ylä-Tuloman kautta Murmanskiin ja Suomen Rajajooseppiin. Silloin matkailijat voivat automatkallaan koukata Neuvostoliiton puolella.

Vuonna 1995 on tavoitteena avata tie Murmanskista Kantalahden kautta Suomen puolelle Sallaan. Suunnitteilla on myös tien avaaminen Murmanskista Petroskoin kautta Leningradiin ja sieltä Suomeen.

Teiden kunnostamisen lisäksi palvelutason parantaminen on Pljuhinin mukaan tärkeää. Isojen hotellien sijaan ruotsalainen yhteisyritys on suunnitellut Murmanskiin perinteiseen venäläiseen tyyliin rakennetun puisen pienehkön kongressi- ja majoitushotellin.

Myös viisumikäytäntö muuttunee tulevaisuudessa joustavammaksi. Suomessakaan ei enää tarvitsisi hankkia viisumeita Helsingistä, vaan niitä myönnettäisiin myös Rovaniemellä.

"Kyllä se tietysti hieman mietityttää, kun naapurissamme Skandinavian maissa käy vuosittain miljoonia matkailijoita, mutta meillä vain kaksikymmentätuhatta", Pljuhin sanoo.

Murmansk kiinnostaa amerikkalaisia Leirintäalue alkuun perunavarastosta Kuola haluaa lisää matkailijoita

Helsingin Sanomat Annukka Oksanen Ari Mäkelä, kuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää