Valikko
Kotimaa

Veneily vienyt kesärauhan Koloveden norpparannoilta Hyljetyöryhmä vaatii liikkumiskieltoa vesialueelle

Tilaajille

Koloveden kansallispuiston erämaan rauha on pahasti rikkoontunut tänä vuonna. Nopeat veneet kesällä ja moottorikelkat talvella ovat häirinneet saimaannorpan pesimäalueita ja kalastusta.

Luonnonsuojelijat ja viranomaiset pohtivat nyt keinoja, miten villiintynyt liikkuminen koneilla saataisiin kuriin. Ongelma on, että kansallispuistoon ei kuulu vesialueita paitsi saarten sisälahdet.

Saimaan hyljetyöryhmä on hakenut Mikkelin lääninhallitukselta maastoliikenteen ja veneilyn kieltämistä kalastuskuntien hallitsemilla vesillä.

Maisemissaan Kolovesi Enonkosken, Heinäveden ja Savonrannan kuntien rajamailla on säilyttänyt jylhät piirteensä. Hakkuut ovat ulottuneet yhtiöiden ja yksityisten maille itä- ja länsipuolen rinteille, mutta keskeiset saaret Mäntysalo ja Vaajasalo ovat olleet 1950-luvulta lähtien rauhassa metsähallituksen toimilta.

Uutta mökkiasutusta Koloveden rannoilla ei liioin ole louhikkoisten rantojen takia. Kolme vanhaa kesäasukasta ihailee Ukonvuoren rinteitä. Länsipuolella Ruokosalossa on joitakin uudempia kesäpaikkoja.

Aili ja Eino Juutilainen sanovat mökkirauhansa menneen täydellisesti tänä kesänä. Jo viime kesänä liikkujia oli paljon. Nyt tahti on ollut heinäkuussa kymmenkunta nopeakulkuista ja isoa peräaaltoa vetävää venettä päivässä.

"Norpalle on ollut vieraita menossa", Juutilaiset siunailevat hurjistuvaa menoa. "Ei ole enää norppaa nähty kuin kerran koko kesänä. Ennen niitä oli kaksi ja kolmekin kallioilla uteliaina katsomassa, kun aamukahvia juotiin. Eivät yhtään pelänneet vaan ihan odottivat, milloin tullaan." Kuopiolaiset Juutilaiset ovat mökkeilleet rauhassa entisellä kotiseudullaan 25 vuotta. Viime kevät toi rauhattomuuden: kaikilta mökeiltä vietiin perämoottorit veneistä.

"Hemmetin luonnonsuojelijat, rupesivat höpöttämään suojelusta ja tekivät suojelulle karhunpalveluksen. Siitä Kolovesi tuli julkiseksi. Kansallispuisto olisi pitänyt tehdä kaikessa hiljaisuudessa", Eino Juutilainen manaa.

Juutilaisten kiitosta ei saa tutkijoiden enempää kuin viranomaistenkaan liikkuminen alueella. Kymmen- ja satahevosvoimaiset veneet, kelkat ja hydrokopterit kaahaavat kapeikoissa ja norppien pesillä samalla tavalla kuin turistivehkeetkin. Kaiken huipuksi tuli- ja leirintäpaikat on merkitty norppien parhaille oleskelupaikoille.

"En ole suojelualuetta vastaan, mutta tällä tavalla se ei menesty. Kivakin on, että ihmisiä liikkuu. Ilahduttavaa on, että tänä kesänä on paljon liikuttu kanooteilla ja soutuveneilläkin. Liikkumista ei pidä kieltää, mutta joku järki pitää olla", Juutilainen sanoo.

Myös paikalliset kalastajat ovat käärmeissään veneilijöille ja sanovat, ettei kohta uskalla verkkoja veteen laskea.

Uistelu on kuitenkin lisääntymässä. Kalastuskunnat ryhtyivät myymään kalastuslupia, kun huomattiin, että vedet eivät kuulukaan metsähallitukselle vaan kalastuskunnille.

Kansallispuiston suunnittelun alkukokouksessa kesäkuussa esille nousi varsin ristiriitaisia vaatimuksia. Paikkakuntalaisten eduista haluttiin pitää kiinni. Alueen kunnat esiintyivät yksimielisesti Enonkosken opastuskeskuksen ja paikallisten opastuspaikkojen puolesta kiirehtien nyt puiston toteutusta.

Voimakkaimmat vaatimukset ovat Saimaan hyljetyöryhmällä, Juutilaisten manaamilla tutkijoilla. Tutkija Tero Sipilän mielestä Koloveden alue on liian pieni norpan suojelulle, joten sitä tulisi laajentaa. Käyttösuunnitelma tulisi laatia pitkälti norpan ehdoilla. Viimeisten arvioiden mukaan alueella on vain viitisentoista yksilöä. Viime keväänä ei havaittu yhtään poikasta.

Sipilä vaatii norpalle täydellistä pesimärauhaa keväälle. Moottorikelkkailu on kiellettävä kokonaan ja jalan ja suksilla liikkuminenkin rajoitettava tietyille reiteille. Kesällä veneillä liikkuminen ja rantautuminen tulisi sallia vain viitoitetulla väylällä ja matkaveneissä yöpyminen rajoitettava määrätyille paikoille.

Sipilän mukaan kalastuskuntien kanssa on sovittu verkkokalastusrajoituksista ja korvauksista hyvässä yhteisymmärryksessä.

Koloveden tilanne on Sipilän mielestä seurausta ylimainostuksesta. Siksi se on pakko saada rauhoitetuksi kokonaan. Leirintä tulisi ohjata kansallispuiston ulkopuolelle ja liikkuminen suunnitella siten, että yöksi voidaan panna "portit kiinni". Tiettyjä lahdelmia pitäisi rauhoittaa kokonaan norpalle.

Lääninhallituksen ympäristönsuojelutoimiston päällikkö Ilkka Sten pitää veneilyn kokonaan kieltämistä aika rajuna toimena. Vaihtoehto on nopeuden rajoittaminen, mutta sitä on vaikea valvoa.

Yhdeksi ratkaisuksi Koloveden veneilylle on heitetty ajatus opastuspisteestä Mäntysalon kämpän seutuville, jonka ohi vesitie vie.

Suurten veneiden matka pysäytettäisiin siihen, mutta veneilijöille vuokrattaisiin kanootteja ja soutuveneitä tai heidät kuljetettaisiin pienemmillä moottoriveneillä näköalapaikoille ja kalavesille. Se antaisi pieniä ansiomahdollisuuksia paikkakuntalaisille.

Koloveden kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman laatiminen on alkanut metsähallituksessa. Ylitarkastaja Marjatta Hintsanen arvioi, että suunnitelma saadaan esittelykuntoon syksyllä 1991 ja ympäristöministeriön vahvistettavaksi viimeistään vuoden 1992 alkupuolella.

Vain muutama mökkiläinen Moottorivarkaatkin löysivät Koloveden Ristiriitaisia vaatimuksia "Norpan pesät jätettävä rauhaan" Portit yöksi kiinni? Jatkoyhteys soutuveneillä

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää