Valikko
Kotimaa    |   Bridge

Kreikkalaisella lahjalla pelinviejä voi usein harhauttaa puolustuksen

Tilaajille

Ismo Koponen Troijan ylipappi Laakoon varoitti aikoinaan maanmiehiään kreikkalaisten tuomista lahjoista, kun valtava puuhevonen ilmestyi kaupungin muurien eteen useita vuosia kestäneen sodan loppupuolella. Eiväthän troijalaiset pappiaan uskoneet, vaan riemuhuutojen kaikuessa raahasivat hevosen porttiensa sisälle. Tekoaan he saivat myöhemmin katkerasti katua, kun hevosen sisään kätkeytyneet kreikkalaiset sotilaat avasivat yön pimettyä portit ja päästivät muun sotajoukon sisään hävittämään viholliskaupungin.

Antiikin kreikkalaiset ja troijalaiset eivät pelanneet bridgeä, mutta kreikkalaisen lahjan annon taitavat toki kortin pelaajatkin. Viikon jaot ovat lännestä, Norjasta ja Ruotsista ja käsittelevät molemmat samaa aihetta.

Norjan Tor Helness on jo runsaan vuosikymmenen kuulunut maansa parhaimmistoon ja pelannut säännöllisesti maajoukkueessa. Pelitoverit vain pöydän toisella puolella ovat vaihtuneet useampaankin kertaan. Hän aloitti uransa Lars Erik Stabellin kanssa, mutta nykyään partnerina on Ivar Uggerud.

Helnessin parhaisiin puoliin kuuluvat tarkat, ja usein mielikuvitukselliset pelinviennit. Seuraava jako on poimittu Norjan tämän vuoden mestaruuskilpailusta.

I/P-E 7 K1065 A102 A7542 64 AKJ109863 J987 A B5 QJ4 KQJ86 10 Q2 Q432 K9763 93 L P I E - - 1 pas 1NT X 4 kp.

Yleisin sitoumus oli neljä pataa ja lähes poikkeuksetta peliin tuli yksi pieti. Se ei olekaan mikään ihme, sillä yhteyksien puuttuessa pelinviejällä on vain yhdeksän tikkiä. Helness sai kuitenkin pelin kotiin vieläpä ylitikillä, vaikka puolustus aloitti ristillä ässälle ja jatkoi padan.

Tavalliset matti meikäläiset ottaisivat tikin ässällä ja toivoisivat lopussa jonkinlaista ihmettä. Tor Helness ei kuitenkaan kuulu tavallisiin pulliaisiin ainakaan bridgepöydässä ja hän pelasi tikkiin patasotilaan, vaikka omisti kymmenen kortin valtin!

Helnessin tarkoituksena ei ollutkaan padan leikkaus vaan ovelan ansan viritys Etelälle. Kun istut kiinni patarouvalla Etelän korteissa, mitä itse palauttaisit. Kaikki muut käännöt kuin pata vaikuttavat vaarallisilta, koska ne saattavat antaa pelinviejälle kotipelitikin.

Niinpä Etelä palautti turvalliselta näyttävän patakakkosen, mutta se olikin juuri se kortti, jonka Helness toivoi puolustuksen pelaavan. Hänellä oli itsellään käljellä valttikolmonen ja näin hän pääsi pöytään pataviitosella. Käden ruutumenevät lensivät risteille ja tuloksena ylitikki ja jakamaton "toppi".

Länsinaapurimme parhaisiin naispelaajiin kuuluva Bim Ödlund pääsi antamaan omana lahjansa kuukauden päivät sitten Uumajassa pelatussa turnauksessa. Hän lahjoitti puolustukselle ristitikin, jota nämä ei eivät muuten olisi saaneet, mutta sai sen hetkeä myöhemmin takaisin kaksinkertaisena.

I/I-L 4 A854 AK62 7654 102 A63 KQ109 32 987 QJ10543 QJ109 AK KQJ9875 J76 - 832 Itä oli tarjonnut ruutua ja Länsi aloitti partnerinsa värillä Bim Ödlundin pelaamaa neljää pataa vastaan. Myös muissa pöydissä oli tullut ruutulähtö, jonka jälkeen sakattiin kiireesti kaksi ristiä. Lopussa nämä pelinviejät menettivät kuitenkin mustien ässien lisäksi kaksi tikkiä hertassa.

Bim Ödlund otti kuitenkin vain ruutuässän, jolle hän heitti ristin. Sen jälkeen hän pelasi valtin, jonka Itä otti ässällä. Itä poimi nyt puolustukselle kiireesti kaksi ristitikkiä ja pelasi täysin pelinviejän toiveiden mukaan jatkamalla ruudun. Se voitettiin pöytään ja kädestä lensi hertta. Ristikupilla päästiin käteen ja vaikkei väri kasvanutkaan, peli meni kotiin.

Kun Etelä pelasi patansa pohjaan syntyi seuraava lopputilanne.

AB 7 KQ 32 Q J 7 J7

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää