Valikko
Kotimaa

Yli 200 prosentin korolla lainanneelle liikemiehelle kiskontasyyte Helsingissä Maksuja yritettiin vauhdittaa tappouhkauksilla

Tilaajille

Helsinkiläisen toimitusjohtajan epäillään kiskoneen parin miljoonan markan lainalla runsaat seitsemän miljoonaa markkaa korkoina ja lainanhoitomaksuina, ilman että laina olisi lyhentynyt. Korkoprosentti vaihteli 160-250 prosenttiin. Mies sai tiistaina Helsingin raastuvanoikeudessa syytteen kiskonnasta, laittomasta uhkailusta ja kiristyksen yrityksestä.

Syytteet koskevat 1985 alkanutta ja 1988 päättynyttä lainasuhdetta. Lainan ottanut liikemies käytti rahat liiketoimintansa rahoittamiseen.

Ensimmäisestä 800000 markan lainasta meni syytteen mukaan 251 prosenttia korkoa. Liikemies maksoi korkoa viikossa runsaat 35000 markkaa ja lisäksi lainanhoitomaksua 16250 markkaa kuukaudessa. Syytteen mukaan liikemies maksoi vuonna 1985 korkoja ja lainanhoitomaksuja yli kaksi miljoonaa markkaa.

1986 laina oli noussut 1,9 miljoonaan ja viikoittainen maksuerä 45000-55000 markkaan. Lainanhoitomaksuja meni edelleen 16250 markkaa kuukaudessa. Korkoprosentti oli noin 200. Joulukuun alkuun mennessä liikemies oli maksanut noin 2,5 miljoonaa markkaa.

Vuoden 1986 lopussa lainaaja vaati korkoa 75000 markkaa viikossa sekä lainanhoitomaksut. Viidessätoista kuukaudessa maksamista kertyi yli viisi miljoonaa markkaa.

Lisäksi maksuihin upposi lainanottajan vaimon minkkiturkit, antiikkimattoja ja timanttisormus.

Pystyäkseen suoriutumaan lainoista liikemies joutui syytteen mukaan lainaamaan lisää rahaa velkojaltaan eikä kyennyt lyhentämään velkapääomaa.

Liikemies oli antanut lainojen vakuudeksi katteettomia sekkejä, jotka lainaaja uhkasi panna eteenpäin, mikäli sovittuja maksuja ei kuuluisi. Kirjallisia lainasopimuksia miehillä ei kuitenkaan ollut.

Kierre johti siihen, että liikemies käytti yritystensä tuloja lainanmaksuun, minkä seurauksena neljä yritystä ajautui konkurssiin. Kun mies ei enää pystynyt maksamaan, velkoja oli uhkaillut häntä tappotuomiolla. Hän oli lisäksi esitellyt revolveriaan ja maininnut, että se tekee "nätin reiän".

Liikemies nauhoitti tappotuomiouhkailun ja useita lainanmaksuun liittyviä keskusteluja.

Syytetyn puolustus sanoi, että uhkaukset ovat kiivastuneen miehen puhetta. Puolustus kiisti kaikki syytteet ja katsoi, että kysessä oli perätön ilmianto, jonka tarkoituksena oli vapautua 2,1 miljoonan markan loppulainan suorittamisesta.

Lisäksi syytetty kiisti osan poliisikuulusteluissa kertomaansa. Hänen mukaansa pidätysaika ja kuulustelu olivat ollet henkisesti niin raskaita ja ihmisarvoa loukkaavia, että hän oli tunnustanut kaiken minkä kuulustelija oli esittänyt.

Syytetty ei kertomansa mukaan saanut syytekirjelmässä mainittuna aikana markkaakaan korkoa. Hänen mukaansa suuret maksuerät selittyvät sillä, että liikemies saattoi ottaa lisälainaa samana päivänä jolloin oli lyhentänyt entistä.

Syytetty ei oikeuden puheenjohtajan pyynnöstä huolimatta vielä kertonut, mistä lainattu raha on peräisin. Syytetyn puolustus lupasi antaa asiasta myöhemmin kirjallisen selvityksen. Kuulusteluissa mies on kertonut olevansa eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja, jolla ei ole omaisuutta. Ainoa tulolähde on 3880 markan eläke.

Jutun käsittelyä jatketaan 7. marraskuuta.

Minkkiturkit ja arvomatot maksuina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää