Valikko
Kotimaa

Elokuvien vanhat ajoneuvot syntyvät Höylän pihalla

Tilaajille

Ensivaikutelma on kuin Raatteen tieltä. Pihatien molemmin puolin on kymmenittäin armeijan vanhoja hevoskärryjä, rekiä, romuautoja ja autonromuja. Muutaman iäkkään kuorma-auton perälaudassa lukee jotain venäjäksi.

Pihatien poskessa ensimmäisenä seisova Pelle-Hermannin kuorma-auto paljastaa kuitenkin, että Raatteen tiestä ei ole kyse. "Kyllä joku vielä Raatteen tiestäkin elokuvan tekee, ja täällä on sopivaa kalustoa siihen", ajoneuvolavastaja Risto Höylä lupaa.

Ulla ja Risto Höylän piha on Jyväskylän maalaiskunnan Vesangan kylässä. Ohi ajavat ovat viime vuosiin saakka voineet seurata, mitä kotimaisessa elokuva-, televisio- ja teatterimaailmassa on tekeillä. Lysti loppui, kun kunta määräsi aidan tien ja pihan väliin.

Reilun hehtaarin kokoinen tontti Keuruun tien varressa on aivan täynnä. Varastokirjanpitoa ei kuitenkaan tarvita. Isännällä on tieto päässään. "Tuolla on 39:n mallin Ford De Luxe, tuon pressun alla on 37:n Plymouth ja tuo tuolla puiden alla on vanha saksalainen tykinvetäjä Blitz." Tuoreet ajojäljet kertovat, että vanha nelipyörävetäjä on ajokuntoinen vieläkin.

Uusia hankintoja huutokaupoista

Risto ostaa osia ja kalustoa sieltä mistä halvimmalla saa, paljon rahaa ei ole käytettävissä.

Alkusyksystä kylässä poikennut Matti Kassila naureskeli, että hänen tulevan elokuvansa autokorjaamokohtaus voitaisiin kuvata täälläkin, mutta tavaraa pitäisi kärrätä paljon pois.

"Täällä tarvittaisiin suojakatos", Risto Höylä myöntää. Osa vanhoista elokuva-ajoneuvoista onkin säilytettävänä Keski-Suomen tieliikennemuseossa.

Kulku pihatiellä sujuu suhteellisen helposti piharakennuksen päätyyn saakka. Kulkureitti on avoinna, jotta vanhoja ajoneuvoja kuljettava kuorma-auto mahtuisi pihaan. Kuorma-auton päätepysäkin jälkeen tungos pahenee. Matka kohti kaiken takana pilkottavaa omakotitaloa etenee hitaasti. Nähtävää on paljon.

Jokaisella esineellä ja ajoneuvolla on oma tarinansa. Parasta tarinoissa on se, etteivät ne kenellekään kotimaisia elokuvia katselleille ole aivan outoja. Riston ja Ullan selittäessä avautuu itse asiassa kokonaan uusi ulottuvuus elokuvaan.

Vasemmalla pressun alla seisoo jumalattoman suuri vanha höyrykone. Sen taakse katolle on nostettu potkurikäyttöinen lumikiitäjä. Kelkka on mukana Rauni Mollbergin Ystävät, toverit -elokuvassa, joka tulee ensi-iltaan marraskuussa.

"Joo, ja kun Risto koekäytti tuota kelkkaa tässä pihalla, pyykit lähtivät narulta lentoon", Ulla naureskelee.

Parin kuorma-auton kyljessä erottuu teksti "Nickel" muistona Mollbergin uusimman elokuvan filmauksista. Nikkeli viittaa Kuolaan, jossa osa elokuvasta kuvattiin.

Pihassa seisoo kaksi kanttikertaakantti-kuorma-autoa. Autojen perälaudassa lukee jotain venäjäksi. Autot muistuttavat erehdyttävästi TT-mallin Fordeja. "Suoria kopioitahan ne venäläiset aikoinaan tekivät", Risto selittää. Oikeanpuoleinen, ZIS-5, on venäläisen käsikirjan mukaan kulkenut nimellä Stalina. Viereisestä Molosta sen erottaa oikeastaan vain tuulilasista. "Stalinassa on kahtia jaettu tuulilasi. Apumiehen puolella pieni avattava tuulilasi lienee tarkoitettu helpottamaan ampumista." Vanhan kaivinkoneen kyljessä oleva laatta paljastaa, että kaivuri on rakennettu sodan jälkeen Raahessa. "Se oli tarkoitettu sotakorvaukseksi, mutta ei kai kelvannut", Risto sanoo. Toista telaa Risto ei ole vielä saanut kaivurissa vetämään. Muuten se on kunnossa ja Ullan maalipensselin jäljiltä siistikin.

Talvisota-elokuvan panssarit ovat panssarimuseossa Parolassa. Risto kertoo niistä kuin rakkaista lapsistaan. "En ole ennen panssareita rakennellut enkä kunnostanut, joten homma oli haastava."

Panssarivaunulla postilaatikolle

"Kyllä sillä naama loisti, kun ensimmäisen panssarivaunu oli kunnossa", Ulla kertoo. "Risto pyysi minua mukaan, kun kävi panssarilla tuota kylätietä pitkin postilaatikolla." Ulla ja Risto Höylälle vanhat ajoneuvot ovat työ ja harrastus, rakkaus ja elämäntapa. Kaikki alkoi oikeastaan yhdestä ja samasta autosta. "Se oli vuosi 1959. Näin Jyväskylän kadulla upean 1928 mallin Studebaker Erskinen", Ulla kertoo ja saa Riston kiemurtelemaan. "Pysäytin auton ja vasta sitten katsoin kuskia. Ja tässä sitä nyt ollaan." Kyseinen Studebaker oli Riston ensimmäinen vanha auto. "Se on nyt taas tuolla vajassa. Löysin sen Saarijärveltä ja ostin takaisin", Risto sanoo, ja sitten jo mennäänkin kohti vajaa, joka on ahdettu täyteen vanhojen autojen runkoja ja osia.

Toistakymmentä vuotta sitten Höylien pihalla tassutteli aitauksessa kolme emottomaksi jäänyttä karhun pentua. "Niin, ja olihan tuolla Ristolla vielä kesy käärmekin", Ulla muistuttaa ja saa Ristolta vastalauseen. "Paskanmarjat, eikä ollut." "No, mitä se sitten sisällä", Ulla kysyy, vaikka ei vastausta kaipaakaan.

SVEN WIKSTRÖM

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää