Valikko
Kotimaa

Kaappari uhkasi räjäyttää koneen Yksin toiminut mies paljastui lopulta aseettomaksi

Tilaajille

Pommin räjäyttämisellä uhannut lentokonekaappari Nikolai Ivanovits Selivanov antautui poliisille muutama minuutti sen jälkeen, kun kone oli laskeutunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Vuonna 1949 syntynyt Selivanov on anonut turvapaikkaa Suomesta. Viranomaiset eivät perjantaina kertoneet turvapaikka-anomuksen perusteita. Matkustajien mukaan kaappari oli koneessa valitellut kurjia olosuhteitaan Neuvostoliitossa.

Koneesta ei löytynyt aseita tai pommia. Poliisi vakuuttui perjantaina myös siitä, että mies toimi yksin, vaikka aluksi epäiltiin, että kaapparilla oli yksi tai kaksi apuria. Epäilyn aiheuttivat kaapparin omat vihjailut. Lisäksi koneen päällikölle toimitetussa viestissä luki monikkomuodossa "...räjäytämme koneen".

Kaappausvälikohtaus alkoi 20-25 minuuttia sen jälkeen, kun Jak-40-merkkinen kone oli lähtenyt Novgorodista klo 8.29 Suomen aikaa kohti Leningradia ja edelleen Petroskoita. Kone ei ehtinyt Leningradiin, kun kaappaaja toimitti koneen päällikölle viestilapun, jossa uhattiin räjäyttää kone, ellei se lennä Tukholmaan.

Etelä-Suomen lennonvarmennuskeskus välitti Tallinnan lennonjohdolta saamansa tiedon kaapatusta koneesta ilmavoimille ja Helsingin lennonjohdolle klo 9.50. Satakunnan lennostosta Pirkkalasta lähti Draken-hävittäjä kaapattua konetta vastaan. Draken oli etelärannikolla odottamassa Helsinkiä lähestyvää konetta ja seurasi sitä laskuun asti.

Lennonvarmistuskeskuksessa käynnistettiin myös normaalit varotoimet, helikopterikalustoa ja yhteyskoneita hälytettiin pelastusvalmiuteen. Yhteyttä kaappauskoneeseen lennonvarmennuskeskus piti toisen Aeroflotin koneen välityksellä, koska kaappauskoneen miehistö ei puhunut englantia. Lennonvarmennuskeskuksessa puolestaan ei ole ympärivuorokautista venäjäntaitoista päivystystä.

Kaapattu kone kävi Helsingin länsipuolella, mutta palasi Porkkalan kohdalta kansainväliseen ilmatilaan ja Tallinnan lennonjohdon alueelle. Ilmeisesti koneen tarkoitus oli harhauttaa kaapparia ja laskeutua Tallinnaan. Kone kuitenkin palasi takaisin Suomeen ja laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 10.18.

Sekä kaappari että muut matkustajat luulivat aluksi koneen laskeutuneen Tukholmaan. Jälkeenpäin selvisi, ettei koneen polttoaine olisi riittänyt Tukholmaan asti.

Kaappaus ei aiheuttanut välitöntä vaaraa tai aikataulumuutoksia muulle lentoliikenteelle.

Kaapatussa koneessa oli neljän hengen miehistön lisäksi 20 aikuista matkustajaa ja kaksi lasta. Yksi matkustajista oli Neuvostoliiton ilmailuakatemian tarkastaja. Suomen viranomaiset eivät kertomansa mukaan tienneet, oliko tarkastaja vain sattumalta mukana. Matkustajat ja miehistö palasivat perjantai-iltana Neuvostoliittoon.

Kaappauksen rikostutkinta alkoi perjantaina. Poliisi tutkii tapausta normaalien rikosperusteiden mukaan, koska kaappari syyllistyi myös Suomen ilmatilassa jatkettuun rikokseen, vaikka itse kaappaus tapahtui Neuvostoliiton puolella. Poliisin on päätettävä 24 tunnin kuluessa eli tänään puoleenpäivään mennessä, pidätetäänkö epäilty kaappaaja. Sen jälkeen harkitaan, vangitaanko mies kuten aiemmat kaapparit tänä vuonna vai otetaanko hänet turvasäilöön. Ns. säilöönottaminen nopeuttaisi kaapparin palauttamista, mikäli tälle ei myönnetä turvapaikkaa Suomesta.

Poliisiylitarkastaja Pertti Virolaisen mukaan turvasäilöönottoa harkitaan vaihtoehtona viime kesän kokemusten perusteella. Virolaisen mukaan asian mahdollisimman nopea käsittely olisi myös kaapparin etujen mukaista.

Neuvostoliiton suurlähetystö esitti perjantaina iltapäivällä ulkoministeriölle virallisen pyynnön kaapparin palauttamiseksi Neuvostoliittoon.

Turvapaikkahakemusta puolestaan aletaan käsitellä tänään lauantaina. Turvapaikkaselvittely käsitellään ns. ensisijaisena menettelynä eli ennen kuin kaapparin palautuksesta päätetään.

Kysymykseen, asetetaanko kaappaaja ympärivuorokautiseen tehovalvontaan aiempien konekaappaajien itsemurhayritysten jälkeen, Virolainen vastasi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa: "Yritetään pitää asiakkaasta hyvää huolta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää