Valikko
Kotimaa

Lennonjohtokiista uhkaa kotimaan lentoliikennettä Finnairin lentäjät uhkaavat Afis-kenttien boikotilla

Tilaajille

Viittä suomalaista lentoasemaa uhkaa Finnairin lentojen keskeytyminen marraskuun lopussa. Finnairin lentäjien ammattiliiton Suomen Liikennelentäjäliiton (SLL) valtuusto on päättänyt, etteivät liiton jäsenet lennä ns. Afis-kentille, jollei ilmailuhallitus laadi näiden kenttien toiminnasta SLL:ää tyydyttävää ohjeistoa marraskuun loppuun mennessä.

Ilmailuhallitus on tarjonnut lentäjille jo kolme erilaista ohjeistovaihtoehtoa. Yksikään niistä ei ole kelvannut. Jollei yksimielisyyteen menettelytavoista päästä, Finnairin lennot Savonlinnaan, Varkauteen, Kajaaniin, Kuusamoon ja Kittilään päättyvät.

SLL päätti lisäksi, etteivät sen jäsenet lennä yhdellekään uudelle Afis-kentälle. Ilmailuhallitus on laatinut alustavia suunnitelmia Kemin, Ivalon, Kruununkylän ja Lappeenrannan lennonjohtajien korvaamisesta lennontiedottajilla eli Afis-miehillä.

Afis-kenttiä on tätä nykyä Suomessa kaikkiaan 11 eli edellä mainittujen lisäksi myös Mikkeli, Ilmajoki, Ylivieska, Kauhajoki, Sodankylä ja Enontekiö. Osalle niistä lentävät Finnair-konsernin kahden muun lentoyhtiön eli Finnaviationin ja Karairin koneet.

Jos niiden lentäjäyhdistykset yhtyvät emoyhtiön lentäjäliiton kantaan, myös Mikkelin, Sodankylän ja Enontekiön liikenne on uhattuna.

SLL:n valtuuston päätös osoittaa lentäjien olevan Afis-asiassa samoilla linjoilla kuin lennonjohtajatkin. Suomen Lennonjohtajien Yhdistys (SLJY) on kiivaasti vastustanut lennonjohtajien korvaamista lennontiedottajilla.

SLJY järjesti kantansa tueksi viime kuussa toimintapäivän. Se keskeytti Kajaanin lennot sinä päivänä, jona kentästä tuli Afis-kenttä. Ilmailuhallituksessa harkitaan yhä tämän laittomana pidetyn työtaistelun jättämistä työtuomioistuimen käsittelyyn.

Päällikkö ei porrasta

Liikennelentäjäliiton puheenjohtaja Tapio Pihlava sanoo liittonsa edellyttävän, ettei koneiden porrastamista Afis-kentilläkään jätetä koneiden päälliköiden tehtäväksi. Joko ao. kentällä on oltava lennonjohto tai sitten aluelennonjohdon on hoidettava asiat niin, ettei Afis-kentän ilmatilassa voi olla useampia kuin yksi kone kerrallaan.

Tässä suhteessa lentäjien työnantaja on samaa mieltä. Finnairin lentotoiminnan johtaja Pertti Laine on todennut, ettei päälliköiden hoidettavaksi jätetty porrastaminen kuulu nykyaikaiseen liikenneilmailuun.

SLL:n valtuuston päätöksessä viitataan myös kansainvälisten ilmatilamääräysten muuttumiseen ensi vuoden lopussa. Uudessa ilmatilaluokituksessa ei tunneta Suomen mallin mukaista Afis-kenttää säännölliselle liikenteelle. Myös Ruotsissa on liiton mukaan paineita luopua Afis-järjestelmästä.

Pihlavan mielestä lennonjohtojen muuttaminen Afis-pohjalle merkitsee myös sääpalvelujen huonontumista. Tämän vuoksi koneiden on varauduttava kahteen varakenttään kun lennonjohtokentille lennettäessä riittää yksi. Muutos merkitsee turhan varapolttoaineen kantamista kotimaan reittikoneissa.

"Afis ei ole turvariski"

Ilmailuhallituksessa muistutetaan Ruotsin kokemuksista. Siellä on 29 Afis-kenttää, joille tuodaan lennonjohto ilmailuhallituksen tietojen mukaan vasta kun nousujen ja laskujen vuotuinen määrä ylittää 20000.

Kajaanissa operaatioita on alle 4000 ja mittarilentosääntöjen mukaan lennetään keskimäärin vain 2,5 nousua ja laskua päivässä. SLL:n hylkäämä Afis-ohjeistokin oli suoraan käännetty Ruotsin vastaavista ohjeista.

Väkivahvan opposition edessä Cal…s kuitenkin varoo liian nopeita muutoksia. Hän korostaa, ettei päätöksiä uusista Afis-kentistä ole tehty ja sanoo, että asiassa edetään nyt poukkoilematta ja hissun kissun.

Myös lennonjohtajat seisovat puheenjohtajansa Tapio Moilasen mukaan vankasti aikaisemman, Afis-kenttiä vastustavan kannanottonsa takana. Ratkaisematta on myös toinen lennonjohtajien ja ilmailuhallituksen näkyvä kiista.

Helsinkiläiset lennonjohtajat kieltäytyvät yhä tekemästä työtään lähestymislennonjohdon luolassa, jos sen päällä olevaa kalliota aletaan porata ja räjäytellä Finnairin uuden miehistökeskuksen rakennustöissä. Koeporaukset eivät kantaa ole muuttaneet. Uutta taloa ei ainakaan toistaiseksi päästä tekemään.

JYRI RAIVIO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää