Valikko
Kotimaa

Suunnittelijoita kiinnostaa vain asuntojen ulkonäkö Keittiöt huonoja, kylpyhuoneet ahtaita

Tilaajille

Suomalaiset keittiöt ja kylpyhuoneet ovat lähes poikkeuksetta pieniä ja huonosti suunniteltuja. Miljoonia maksavissa loistoasunnoissakin on yleensä ahdas vakiokeittiö vakiovirheineen. Kotitöille ei suomalaisissa kodeissa anneta tilaa.

Työtehoseuran keittiötutkijat arvostelevat kipakasti suomalaista asuntosuunnittelua. He sanovat, että suunnittelijat ajattelevat vain asuntojen ulkonäköä, eivät niiden toimivuutta. Samoja virheitä tehdään jatkuvasti.

"Suunnittelijat eivät mieti loppuun asti, miten paljon työtilaa ja millaisia koneita ja kalusteita keittiöissä ja pesutiloissa tarvitaan. Koneet sijoitetaan miten sattuu, ovet avautuvat ristikkäin ja työpisteet ovat väärissä paikoissa", sanoo toimistopäällikkö Raija Uski Työtehoseurasta.

"Suomalaiselle keittiölle on tunnusomaista, että siellä on ylimitoitetut koneet ja alimitoitetut kalusteet. Markkinointi tarjoaa jatkuvasti uusia koneita ja suunnittelijat sijoittavat niitä asuntoihin, vaikkei niille olisi paikkaa eikä asennusedellytyksiä."

Suunnittelijat eivät kuuntele käyttäjää

"Työtehoseurassa on asiakkaiden pyynnöstä korjattu arkkitehtien laatimia keittiösuunnitelmia. Asiakkaat sanovat, etteivät he uskalla kertoa muutoksista arkkitehdille, koska tämä voi suuttua ja laskuttaa enemmän", kertoo Työtehoseurassa keittiösuunnitelmia tekevä Anne Malin .

Virheitään suunnittelijat puolustelevat sanomalla, että perheenäidit ovat selvinneet keittiöaskareistaan tähänkin asti. Mitäpä haittaa, jos nainen joutuukin vähän juoksentelemaan ympäri keittiötä?

Raija Uski ei hyväksy virheiden vähättelyä.

"Miksi koulutuksen saaneet ammatti-ihmiset suunnittelevat huonosti, kun he voisivat suunnitella hyvinkin? Kunnollisen keittiön saa samalla rahalla kuin kehnonkin." "Loppuun asti harkitussa keittiössä on paikka kaikelle. Työt sujuvat ja päivittäiset pakkorutiiniit helpottuvat. Viihtyvyys ja toimivuus eivät sulje pois toisiaan."

Näyttelyissä annetaan huonoja malleja

"Messuilla kävijöille annetaan usein huonoja malleja. Ne siirtyvät rakentamiseen hyvinä malleina, koska ihmiset luottavat ammattisuunnittelijoiden ratkaisuihin", Uski sanoo.

Messuilla esillä olevat ratkaisut ovat usein vain näyttelyn ajaksi tehtyjä tilapäisratkaisuja. Jotkut niistä ovat myös niin uusia, ettei niiden toimivuutta tunneta.

"Esimerkiksi Tampereen asuntomessuilla oli kerrostaloasuntojen pieniin vaatehuoltohuoneisiin tuotu hormiin liitettäviä kuivausrumpuja. Kun kerrostalossa rumpua ei kuitenkaan voida liittää hormiin, tunkeutuu rummusta tuleva kosteus vaatepölyineen ja mahdollisine pesuainejäämineen asuinhuoneisiin", selvittää Anneli Reisbacka Työtehoseurasta.

"Koneellisesta pyykkiä tulee huonetilaan vähintään kaksi litraa vettä tunnissa. Kosteus tiivistyy huoneen pintoihin ja aiheuttaa monenlaisia kosteusongelmia." Oikeaakin mallia messuilla olisi voitu antaa: kerrostaloasuntoihin soveltuvat sekä kuivauskaapit että kosteuden tiivistävät eli kondensoivat kuivausrummut.

Pirjo Pölönen Asuntohallituksen keittiösuunnittelua: liesi on sijoitettu portaitten kylkeen. Väistääkö lieden ääressä askaroiva portaissa kulkevaa vai päinvastoin? Tapaturman vaara on suuri.

Uunia joudutaan käyttämään kiinteän pöydän rajaamassa kapeassa tilassa. Koneita sijoitellessa pitäisi muistaa, että kone on osa työn tekemistä. Konetta varten on järjestettävä aina laskutila ja käyttäjän vaatima tila.

Uuni, mikroaaltouuni ja kylmälaitteet ovat yhdessä läjässä, jolloin koneiden energiankulutus lisääntyy ja käyttöikä lyhenee. Kylmälaitteiden ilmankierto laiminlyödään usein. Mikrouuni on liian korkealla eikä avaudu laskutasolle. Jääkaapin laskutaso on kaukana.

Vaatehuollollekin tarvitaan sen verran neliöitä, että kaappeja pystytään avaamaan.

Upouuden asunnon kylpyhuonekalusteet: peili, hylly ja pesuallas. Toimivuutta toisivat säilytyskaapit, laskutaso ja kunnollisen kokoinen peili.

Pesukone ja kuivausrumpu on sijoitettu suihkukomeroon, jossa pesukoneen eteen jää tilaa vain 60 senttiä. Käyttötila on otettava suihkun puolelta.

Yhdelle ihmiselle suunnitellussa keittiössä on ylimitoitetut koneet: perheliesi ja lähes 400 litran jää-viileäkaappi, mutta ei pakastinta. Ulosvedettäviin korilaatikostoihin ei ole ollut varaa, vaan asukkaan on kontattava alakaappeihin. Jätehuoltoratkaisu ei innostane jätteiden lajitteluun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää