Valikko
Kotimaa    |   täällä Moskova

Pitkäkyntinen iskee, jos ei ole varuillaan

Tilaajille

Suomalainen votkaturisti on Moskovassa melko harvinainen juomakulttuurimme edustaja. Vain täällä työskentelevät yksinäiset suomalaiset työmiehet rentoutuessaan edistävät neuvostoliittolaisten uskomusta, että kieltolaki yhä jatkuu Suomessa. Kyllä neuvostoliittolaisetkin kunnostautuvat, muun muassa näpistelemällä ja varastamalla irtaimistoa suomalaisyritysten järjestämissä tilaisuuksissa.

Näpistetyn tavaran arvoon ja määrään nähden ylimitoitettua huomiota herätti kutsuvieras, joka taannoisessa Suomi-illassa kumosi tarjolla olleen vadillisen juustonpaloja cocktail-tikkuineen asiakirjasalkkuunsa.

Eniten mielipahaa isännille tuotti Suomi-iltaan soittamaan tulleen yhtyeen koettelemukset. Jokainen Moskovassa lyhyenkin aikaa asunut tietää, että kaikkea irtainta on vartioitava julkisissa tiloissa - kuten pysäköintialueilla tai rappukäytävissä - herkeämättä. Suomalainen harrastajayhtye Mosso ei sitä tiennyt. Mossolaiset jättivät soittimensa juhlahuoneiston lämpiöön noin minuutiksi. Se riitti varkaalle, harmonikka ja matkalaukullinen äänentoistolaitteita katosivat.

Harmiteltuaan asiaa viikonlopun Mosson pojat soittivat miehelle, joka oli vuokrannut tilat Suomi-illalle. Soittajat uhkasivat siirtää suomalaisten pikkujoulun muualle, jollei tavaroita palautettaisi. Kolmen tunnin kuluttua harmonikka ja matkalaukku "löytyivät". Piuhaakaan ei puuttunut.

Neuvostoliiton posti on palvelulaitos. Posti jaetaan arkisin jopa kolmesti päivässä. Kantaja on liikkeellä myös sunnuntaisin. Toisaalta posti on hidas. Ulkomaiset lehdet viipyvät matkalla toista viikkoa, kirjeet jopa kuukauden.

Kirjekuoressa lähetetyt aikakauslehdet ovat usein koirankorvalla, vaikka Neuvostoliitossa on perustuslain takaama kirjesalaisuus. Jäljistä päätellen postin henkilökunta suosii suomalaista sisustuslehteä.

Viime kuukausina postinjakelu on valitettavasti takellellut. Aamuposti jaetaan monesti vasta iltapäivällä ja iltaposti ehkä vasta seuraavana aamuna. Jos paikallisen sanomalehden haluaa tuoreena, se on varminta hakea itse.

Omatoimista postinhakijaa odottaa yhä useammin yllätys postin ovella. Normaalisti aamuvarhaisesta iltamyöhään avoinna oleva posti onkin suljettu moneksi tunniksi kesken vilkkainta työpäivää. Takahuoneen ikkunaan koputtamalla ilmaantuu virkailija sanomaan, että kaiken takana on työvoimapula.

Niin kauan kun henkilökunnan palkat ovat vain hieman päälle sata ruplaa, postin työhönotossa ei ole tungosta. Postinlajittelu onkin monessa toimipaikassa satunnaisia lisätuloja tarvitsevien opiskelijoiden työtä.

Neuvostonuorukaisia seisoo pioneeritalon viereisellä, kuraisella urheilukentällä. Pojilla on mukanaan mittanauha ja esineitä, joita kukin heittää vuorollaan mahdollisimman kauas muiden kannustaessa huutamalla. Pojat eivät heittele palloa, kiekkoa, moukaria, kananmunia eivätkä saappaita, vaan - puisia käsikranaatteja.

ANNEMARI KARVONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää