Valikko
Kotimaa

Lääkäri parantaa - potilas sähkötuoliin? Moraalifilosofia pohtii myös elämän ja kuoleman kysymystä

Tilaajille

Viisi sukulaistaan murhannut skitsofreenikko Michael Owen Perry , 35, on tuomittu kuolemaan Louisianassa Yhdysvalloissa. Osavaltion laki kuitenkin kieltää mielisairaan teloittamisen sähkötuolissa.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden on nyt päätettävä, voidaanko Perry pakottaa nauttimaan lääkkeitä, jotta hän tervehtyisi riittävästi päästäkseen teloitettavaksi.

Oletetaanpa oikeuden päätökseksi että Perry täytyy parantaa, tarvittaessa väkisin, jotta hänet voitaisiin asettaa vastuuseen teostaan. Hoitamaan määrätään psykiatri, joka tietää Perryn kuolemantuomiosta.

Oletetaan lisäksi, että kyseinen psykiatri on riittävän taitava - ja hänellä on käytössään riittävän tehokkaita lääkkeitä - parantamaan Perryn skitsofrenian.

Psykiatrilla on kaksi vaihtoehtoa: joko hän parantaa potilaansa, jolloin tämä hoidon päätteeksi istutetaan sähkötuoliin, tai kieltäytyy parantamasta, jolloin hän laiminlyö lääkärinvalansa.

Lääkärin etiikka vai yleinen etiikka

Michael Owen Perry on sairas; ammattietiikkansa mukaan toimivan lääkärin tulisi siis ilman muuta pyrkiä hänet parantamaan.

"Lääketieteen sisäisten potilaan valintakriteereiden kannalta on toisarvoista, mitä potilaalle tapahtuu hoidon jälkeen. Näin ollen lääkärillä on ammattietiikan mukaan suora velvollisuus parantaa. Sen sijaan yleisen etiikan kannalta kysymys potilaan lopullisesta kohtalosta on oleellinen", Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori Timo Airaksinen huomauttaa.

Tuntuisi luonnolliselta vastata, ettei psykiatrin missään tapauksessa pitäisi parantaa Perrya, koska ihmishengen vaaliminen on lääkärin tärkein velvollisuus.

Toisaalta Perry kuolee joka tapauksessa joskus. Jos Perrya ei paranneta, hän todennäköisesti kuolee mielisairaana ihmisrauniona. Voidaan kysyä, olisiko tällainen kuolema sähkötuoliteloitusta kovinkaan paljon inhimillisempi.

Juridinen ongelma on yhtäkkiä muuttunut filosofisten taustaoletusten väliseksi debatiksi. Kysymys koskee pohjimmiltaan psykiatrin itseisarvoja. Pitääkö hän tärkeimpänä ihmiselämän säilyttämistä vai kenties lääkärin parannustyötä sellaisenaan?

Ammattietiikkaansa tiukasti noudattava lääkäri saattaisi - vieläpä varsin johdonmukaisesti - olla sitä mieltä, ettei potilaalle parannustyöstä mahdollisesti koituva haitta merkitse moraalisesti mitään: Tärkein on lääkärin oma eettinen velvollisuus, parantaminen, josta hän ei missään tilanteessa voi kieltäytyä.

Kuolemanrangaistus kyseenalaiseksi

Professori Airaksisen mielestä on hyödytöntä pohtia lääkärin moraalista ratkaisua, ellei aseta koko kuolemanrangaistusta kyseenalaiseksi. Kuolemantuomio on Airaksisen mukaan kohtuuton, olipa rikos mikä tahansa.

Kuolemantuomiota vastaan ei tarvitse hurskastella, sillä sitä voidaan vastustaa myös puhtaasti itsekkäistä syistä.

"Ihminen pyrkii suunnittelemaan elämänsä niin, etteivät pahimmat vaihtoehdot sentään toteutuisi, vaikka huonosti menisikin. Pahinta, mitä voisi tapahtua, olisi joutua syyttömästi kuolemaantuomituksi. Se on mahdollista, sillä oikeusjärjestys 'vuotaa' aina. Siitä seuraa, ettei kukaan rationaalisesti ajatteleva egoisti voi kannattaa kuolemanrangaistusta", Airaksinen väittää.

"Kuolemantuomiojärjestelmän kannattajilla on väärät lähtökohdat. Ajatellaan: 'Minä en koskaan voi joutua syyttömänä tuomituksi.' Tämä on pelkkää itsekorostusta. Kuolemansellissä viruu varmasti syyttömiä ihmisiä. Jos hyväksyn kuolemanrangaistusta käyttävän yhteiskuntajärjestelmän, minun on hyväksyttävä, että saatan itsekin joutua sen viattomaksi uhriksi", Airaksinen sanoo.

Niinpä lääkärin tulisi Airaksisen mielestä taistella itse oikeusjärjestelmää vastaan, ei ihmetellä, onko hänen velvollisuutensa parantaa Perry vai ei.

Airaksinen korostaa, että etiikassa tarvitaan ensisijaisesti teoriaa. Vasta toissijaisessa asemassa ovat sovellusalueet, esimerkiksi lääketieteen etiikka.

Etiikkaa käytetään kuin iskusanaa

"Etiikka on oikea elämäntapa. Vahvassa mielessä voi olla vain yksi etiikka. Joskus puhutaan kaksinaismoraalista, mutta sellaista ei voi olla olemassa, kaksinaismoralismia korkeintaan. Etiikka on myös autonomista. Se ei palaudu demokratiaan, talouteen eikä uskontoon." Airaksinen vastustaa jyrkästi eettistä relativismia. Hän uskoo objektiivisten moraaliperiaatteiden pätevyyteen.

"Moraalifilosofi pyrkii sanomaan, mikä on ehdottomasti ja lopullisesti oikein. Arkikeskustelussa ei yleensä uskalleta ottaa niin voimakkaasti kantaa vaan ollaan 'veteliä relativisteja'." "Ihmiset kuvittelevat, että jokainen voi valita moraaliperiaatteensa mielensä mukaisesti. Valitettavasti jotkut näistä relativisteista ovat väärässä. Esimerkiksi kuolemanrangaistuksen kannattaminen on väärin", Airaksinen sanoo.

"Ihmisen pitäisi pystyä kokoamaan kaikki moraaliperiaatteensa yhteen ja sanomaan niistä rehellisesti, häpeilemättä: 'Nämä ovat minun periaatteitani.' "

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää