Valikko
Kotimaa

Elämäkerrat kiehtovat minän kokemuksen etsijöitä Göran Schildtin kirja Alvar Aallosta korostaa arkkitehdin ajatusta luonnon ja tekniikan harmoniasta

Tilaajille

Göran Schildt istuu Alvar Aallon piirtämän Tammisaaren-talonsa kauniissa olohuoneessa ja kertoo päivällisistä, jotka filosofi Georg Henrik von Wright oli järjestänyt ystävilleen.

Illan isäntä piti vierailleen puheen ja hämmästeli, että läsnäolijoista kolme oli ollut lähellä neroa. Hän itse tunsi filosofi Wittgensteinin, Erik Tawaststjerna Sibeliuksen ja Göran Schildt Alvar Aallon.

Tawaststjernan Sibelius-elämäkerta on valmis. Von Wright on julkaissut ja kommentoinut laajalti Wittgensteinin tuotantoa.

"Von Wright taisi tuntea Wittgensteinin liian hyvin. Hän ei ole kirjoittanut ystävästään elämäkertaa. Hän on pidättyväinen eikä halua kaikkea julkisuuteen." Schildtin Alvar Aalto -elämäkerran kolmas osa Inhimillinen tekijä ilmestyy syksyllä. Se kuvaa arkkitehdin vuodet 1940-1976.

"Rakastin Aaltoa, hän oli minulle jonkinlainen isähahmo", Schildt sanoo. "Mutta en ole halunnut kertoa hänestä mitään pyhimystarinaa, hagiografiaa. Kolmas osa on tuottanut minulle erityisiä vaikeuksia, koska joudun totuudellisuuden vuoksi kertomaan esimerkiksi hänen pakoretkistään ulkomaille sotien aikana. Mutta mitään skandaaleja en harrasta. Lapsuuden traumat ja kuolemanpelon psykoosi olivat osa hänen persoonallisuuttaan." Schildt pitää elämäkertaa erinomaisena välineenä taiteilijan työn kuvauksessa. Aalto oli sanonut hänelle: "Älä kirjoita minusta, kirjoita arkkitehtuurin ongelmista!" Mutta Schildtin mielestä Aallon henkilössä yhteiskunnallinen tilaus ja taiteilijan persoonallisuus yhdistyvät saumattomasti.

"Aallon työ on sidottu aikaan ja sen oloihin sillä tavoin, että tämän hetken ihminen ei voi täysin sitä ymmärtää ilman taustan selvitystä. Aalto oli maailmankansalainen, jonka syvä patriotismi, intohimo siihen Suomeen jota ei enää ole olemassa, selittyy vain hänen lapsuutensa ympäristön, vuosisadanalun keskisuomalaisen miljöön kautta." "Toisaalta: uusi sukupolvi voi löytää hänen työstään omat ongelmansa samoin kuin yhä päteviä ehdotuksia ratkaisuiksi. Suuren taiteen tunnusmerkki on juuri se, että myöhemmän aikakauden ihmiset voivat lukea siitä oman tilanteensa."

Vapaus luoda elämänsä

Aikooko hän itse kirjoittaa muistelmansa?

Hän kieltää. Esimerkiksi Lasse Pöysti on ollut niin paljossa mukana, että siihen verrattuna hän tuntee itsensä sivustakatsojaksi.

Mutta käy ilmi, että Schildtin muistelmat olisivat ehdottomasti tarpeen. Hän kertoo esimerkiksi tarinan siitä, miten Georg Henrik von Wright ja hän tekivät nuorina miehinä Paestumin temppelin raunioilla valan: viinaa ei juoda mutta viiniä kyllä, sanomalehtiä ei lueta, rupeamme nykyajan kreikkalaisiksi.

Von Wright kuulemma lukee lehtensä aamuisin postiluukun äärellä, seisaaltaan ja nopeasti, jotta vala pysyisi voimassa.

Alvar Aaltokaan ei juuri lukenut lehtiä, ei varsinkaan persoonallisen tragediansa aikana silloin kun hänen suunnitelmansa Helsingin keskustaksi torjuttiin. Hän oli dialogi-ihminen, joka halusi kuulla tärkeät uutiset ystävien kertomana.

Entä miksi ihmiset ovat nykyään niin kiinnostuneita henkilöistä ja heidän historioistaan?

"Tämän hetken ihmisten vapaus on niin helkkarin rajoitettua, kun valtio kontrolloi kaiken. Ainoa vapaus on luoda oma elämänsä, joka päivä oma itsensä. Se ehkä käy päinsä enää vain taiteessa." "Silti länsimaisen subjektiivisuuden perinne on voimissaan. Kaikki haluavat löytää minän kokemuksen. Elämäkerroista ja muistelmista löytävät malleja ne, jotka tahtovat toteuttaa itsensä." Alvar Aalto saattaa olla ajankohtainen malli. Schildt tähdentää kahta hänen piirrettään: hän oli lempeä anarkisti ja ehtymättä luova lapsi.

Nauhat joita en kuuntele

"Minun tilanteeni on ollut toinen kuin esimerkiksi Erik Tawaststjernan. Hän tunsi Sibeliuksen etäisesti. Minä olin yhdessä vaiheessa Aallon lähes päivittäinen juttukaveri." "Sain kuunnella lukemattomia tarinoita hänen vaiheistaan. Harmi että en kirjoittanut niitä muistiin, vaikka ne kaikki olivat valhetta ja leikkiä. Hän oli velho ja Chaplin." "Parikymmentä kertaa minulla oli mukanani magnetofoni kun hän kertoi elämästään. Mutta jostakin syystä en ole halunnut kuunnella niitä nauhoja." "Minun piti päästä tämän synnynnäisen näyttelijän roolin taakse. Aallon arkistossa on noin 200000 luonnosta ja piirustusta sekä 20000 saatua ja lähetettyä kirjettä. Niiden ja haastattelujen avulla olen pyrkinyt tavoittamaan sitä mikä oli hänen sisin persoonallisuutensa." "Tawaststjerna tunkeutui Sibeliuksen ystäväksi perehtymällä hänen sävellyksiinsä ja papereihinsa. Hänellä oli helpompaa kuin minulla, sillä Sibelius kertoo tunteistaan päiväkirjoissaan. Mitään sellaista ei ole Aallon jäämistössä." "Olen samaa mieltä Tawaststjernan kanssa siitä, että taiteilijan elämä ja teokset kuuluvat yhteen. En pidä anglosaksien tavasta kirjoittaa life and letters -biografioita, joissa teokset jätetään huomiotta. Työ ja sen tulokset olivat Aallolle tärkeintä hänen elämässään." "Voisin kirjoittaa varmaankin kymmenen kirjaa Aallosta. Tämä kolmas osa kertoo hänen vaiheensa kuolemaan asti. Mutta vielä on pakko tehdä neljäs osa, johon tulee hänen täydellinen teosluettelonsa sekä johdatteleva essee."

Elämäkerran kirjoittaja näkyvillä

On väitetty, että elämäkerran kirjoittaja kuvaa itseään kuvaamalla toista, idoliaan. Schildt myöntää tämän. Hän on luonut päähenkilönsä muodon ja rakenteen. Hän ilmeisesti tuntee Aallon paremmin kuin tämä itse saattoi tuntea.

Subjektiivinen tulkinta vaatii Schildtin mielestä sen, että elämäkerran kirjoittaja näyttäytyy tekstissä selkeästi. Niinpä hän vertaa joissakin kohdin omaa kokemustaan Aallon vaiheisiin.

Elämäkerran taustalla ovat olleet Schildtin nuoruudentyöt, kirjat André Gidestä ja Paul Cézannesta.

Gide tutki päiväkirjoissan sitä, missä ovat ihmisen itsetuntemuksen ja rehellisyden rajat. Myös Stendhal on antanut Schildtille aineksia ihmisen persoonan tutkisteluun.

Paul Cézannesta Schildt julkaisi 1940-luvulla sekä väitöskirjan että elämäkerran. C‚zannen tuotannosta hän löysi ajatuksen, joka kaikuu C‚zannea rakastaneen Aallon tuotannossa. Ihminen on osa luontoa ja kosmosta, hänen pitää löytää paikkansa tasapainoa rikkomatta.

Juuri tämä idea on Aallon työssä ajankohtaista. Hän ei vieronut tekniikan saavutuksia vaan sovelsi niitä innokkaasti. Mutta hän tajusi yksipuolisen teknokratian vaarat. Hän halusi "kultiveerata" tekniikan eikä päästää sitä yksin hallitsevaksi.

"Olen kenties korostanut liikaakin luonnonmukaisen harmonian ajatusta Aallon työssä. Kuitenkin se on tärkeää juuri nyt", Schildt sanoo.

Onko elämäkerran kirjoittajalla oikeus tähdentää seikkoja, jotka ovat tällä hetkellä aktuellempia kuin arkkitehdin eläessä?

"Se on ainoa mahdollisuus. Pelkkä historia on vain kuriositeetti. Elämäkerran kirjoittajan pitää ajankohtaistaa, esittää uusi tulkinta samalla kun hänen on syytä pysyä tosiasioissa." "Olen tyytyväinen siitä, että minulla ei ole ollut akateemista tarvetta tulla hyväksytyksi. Helkkari sitä tiedettä! Akateemisuus on teeskentelyä, tietyn yhteisön sääntöjen noudattamista. Olen jättänyt yliopistolliset turhantärkeydet pois ja ilmaissut avoimesti työhöni kuuluvan subjektiivisen elementin", Schildt sanoo.

"Onneksi olen riippumaton yliopistosta, minä olen vapaa. Olen ylpeä siitä, että kirjani on paitsi tiedettä myös taidetta." Syksyn tietokirjauutuuksista kerrotaan lisää sivulla B 3.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää